Germaaninen kantakieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grmaaniseen kantakieleen liitetyt arkeologiset kulttuurit 500 eaa.

Germaaninen kantakieli eli kanta­germaaninen kieli on oletettu muinais­kieli, josta nykyiset germaaniset kielet ovat kehittyneet. Sitä ei tunneta kirjallisista lähteistä, mutta se on yritetty rekonstruoida kaikkien tunnettujen germaanisten kielten pohjalta.

Etelä-Skandinaviassa arviolta 1700 eaa. – 600 eaa. vallinneen pohjoisen pronssikauden kulttuurin keskuudessa indo­eurooppalaisesta kantakielestä syntyi vähitellen germaaninen kantakieli.lähde? Kieltä puhuttiin luultavasti noin vuosina 500 eaa. – 500 jaa. eli noin 1 000 vuoden ajan. Tuona aikana kantagermaaninen kieli kuitenkin jo koki muutoksia. Loppuvaiheessa kanta­germaaninen kieli oli jo luultavasti jakautunut murteisiin, joista osa hävisi kokonaan käytöstä ja osasta kehittyivät nykyään puhutut germaaniset kielet.

Vuodesta 850 eaa. tienoilla alkaneet viileät ajat saivat osan kansasta siirtymään Saksaan ja Alankomaihin.lähde? Osa jäi Skandinaviaan sen nykyiseksi väestöksi, ja pohjoisgermaaniset eli skandinaaviset kielet kuten ruotsi, norja ja tanska periytyvät heiltä. Näin germaaniheimot saivat alkunsa ja tästä syystä saksa ja hollanti ovat ruotsia osaavan osittain ymmärrettävissä.