Frits Bolkestein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frits Bolkestein

Frits (Frederik) Bolkestein (s. 4. huhtikuuta 1933) on hollantilainen VVD-puolueeseen kuuluva poliitikko ja entinen Euroopan komission jäsen Prodin komissiossa (1999-2004). Bolkensteinin vastuulle kuuluivat sisämarkkinat, verotus ja tulliasiat. Hän oli vastuussa usean poliittisesti herkän direktiivin valmistelusta kuten ohjelmistopatentti- ja palveludirektiivit (niin kutsuttu Bolkesteinin direktiivi).

Irlantilainen Charlie McCreevy on hänen seuraajansa sisämarkkinoista vastaavana komissaarina.

Kohu Clearstream, Menatep ja Shelliin liittyen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. kesäkuuta 2005 Paul van Buitenen esitti Euroopan parlamentissa kysymyksen liittyen Bolkesteiniin, mm. seuraavia kohtia sisältäen: "Menatep-pankki oli sekaantunut IMF:n varojen kavallukseen Venäjällä. Oli olemassa salaisia pankkitilejä sekä tutkimatta jääneitä epäilyttäviä rahasiirtoja... Shell-ryhmällä on salaisia tilejä Clearstreamissa. Bolkestein on ollut 16 vuotta Shellin palveluksessa...Bolkestein on sittemmin siirtynyt Menatepin neuvoa-antavaan neuvostoon. Hän auttaa Menatep-ryhmän johtoa suojaamaan ryhmän etuja Venäjän viranomaisten Menatep-ryhmän osia vastaan nostamilta rikosoikeudellisilta kanteilta...

...(Kysymys 2.) Voiko komissio selvittää jäsen Bolkesteinin roolia, kun otetaan huomioon, että hänellä on aiempia yhteyksiä Shelliin ja että hän on nykyään Menatepin palveluksessa?"

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul van Buitenen

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2005-2075+0+DOC+XML+V0//FI
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.