Markos Kyprianou

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Markos Kyprianou (s. 22. tammikuuta 1960 Limassol) on kyproslainen poliitikko, joka toimii tällä hetkellämilloin? maansa ulkoministerinä. Ennen ulkoministeriyttä hän toimi Euroopan unionin komission jäsenenä. Hänen isänsä Spyros Kyprianou toimi Kyproksen presidenttinä vuosina 19771988.

Kyprianou opiskeli Ateenan yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa oikeustiedettä ja suoritti oikeustieteen ylemmän korkeakoulututkinnan Cambridgen yliopiston Trinity Collegessa. Siellä hän erikoistui kansainväliseen oikeuteen ja vero-oikeuteen. Kyprianou jatkoi opiskelua oikeustieteellissä tiedekunnassa Harvardin yliopistossa ja suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon yhtiö- ja vero-oikeuteen erikoistuen.

Sen jälkeen Kyprianou toimi harjoittelijana ihmisoikeuksien johtokomiteassa Euroopan neuvostossa ja oli Cambridgen yliopistossa kansainvälisen oikeuden tutkijana. Hän toimii Yhdysvaltojen asianajajaliiton ulkojäsenenä sekä Kyproksen Punaisen Ristin, Harvardin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Euroopan tiedekuntajärjestön ja kansainvälisen asianajajaliiton jäsenenä.

Hän oli Nikosian kaupunginvaltuutettuna 19861991 ja ollut demokraattisen puolueen keskuskomitean jäsenenä vuodesta 1986 lähtien. Lisäksi hän on ollut puolueen poliittisen komitean jäsen vuodesta 1990 ja toiminut saman puolueen toimeenpanevan elimen jäsenenä 19931998 ja 2001.

Hänet valittiin edustajainhuoneeseen demokraattisen puolueen ehdokkaana vuonna 1991 parlamenttivaaleissa ja uudestaan vuonna 1996. Kyprianou valittiin kolmannen kerran vuonna 2001 ja hoiti tehtäviään kunnes erosi ja otti vastaan valtiovarainministerin paikan. Kyprianou oli edustajainhuoneen valtiovarain- ja talousarviovaliokunnan puheenjohtaja vuosina 19992003.

Valtiovarainministerin virkaa Kyprianou hoiti maaliskuusta 2003 vuoden 2004 huhtikuuhun asti, minkä jälkeen hän aloitti Euroopan komission jäsenenä 1. toukokuuta 2004. Aluksi hän oli Prodin komissiossa komission rahoituksen suunnittelusta ja talousarviosta vastaava komissaari. 22. marraskuuta samana vuonna hän aloitti Barroson komissiossa vastuualueenaan terveys- ja kuluttajansuoja-asiat. 1. tammikuuta 2007 kuluttajansuoja-asiat siirtyivät Bulgarian komissaarille Meglena Kunevalle.

Kyprianou oli Euroopan komission jäsen maaliskuuhun 2008 asti, jolloin hän aloitti maansa ulkoministerinä. Androulla Vassiliou seurasi häntä Euroopan komission terveyskomissaarina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]