Francisco Antonio Mourelle

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Francisco Mourelle)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Francisco Antonio Mourelle

Francisco Antonio Mourelle de la Rúa (175024. toukokuuta 1820) oli galicialainen meriupseeri ja tutkimusmatkailija, joka purjehti Espanjan kruunun alaisuudessa.

Mourelle palveli Espanjan laivastossa Guayanassa, Trinidadissa ja Antilleilla. Vuonna 1774 hänet siirrettiin Uuden-Espanjan Tyynenmeren tukikohtaan Meksikon San Blasiin. Seuraavana vuonna hän liittyi Bruno de Hecetan ja Juan Francisco de la Bodega y Quadran retkikuntaan. Mourelle oli Quadran perämiehenä kuunari Sonoralla. Kun alukset olivat päässet 49. asteelle pohjoista leveyttä, ne joutuivat erilleen toisistaan. Heceta kääntyi pian tämän jälkeen Santiagollaan takaisin. Sonora jatkoi kuitenkin pohjoiseen ja eteni aina leveyspiirille 58° 30′. Retkikunta löysi Bucarelinlahden, jonne se myös ankkuroitu. Sonora palasi takaisin San Blasiin 20. marraskuuta 1775. Mourelle piti matkan aikana päiväkirjaa, jota James Cook myöhemmin käytti hyödykseen matkoillaan Tyynenmeren koillisosiin.

Vuonna 1779 Mourelle lähti uudelle tutkimusmatkalle Quadran perämiehenä. Matkaa johti Ignacio de Arteaga y Bazán, ja se lähti liikkeelle San Blasista 11. helmikuuta 1779. Retkikunta eteni aina 61. pohjoiselle leveysasteelle Alaskanlahden pohjukkaan, josta se jatkoi matkaansa lounaaseen Kenain niemimaan mukaisesti.

Mourelle purjehti San Blasista laajasti Tyynenmeren alueella. Hän kävi ainakin Tongalla, Filippiineillä ja Kiinan Kantonissa. Mourelle siirrettiin Espanjaan vuonna 1793. Hän eteni laivastossa aina kommodoriksi asti vuonna 1811. Vuonna 1818 hänet asetettiin eskaaderin johtoon. Sen piti kukistaa kapina Río de la Plata, mutta se ei ehtinyt missään vaiheessa matkaan.

Mourelle kuoli 24. toukokuuta 1820.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Francisco Antonio Mourelle
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.