Felice Vinci

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Felice Vinci (s. 1946) on italialainen ydinvoimainsinööri ja harrastelijahistoriantutkija. Hän on tullut tunnetuksi teoriastaan, jonka mukaan muinainen Kreikka olisi sijainnut Pohjois-Euroopassa.

Teorian mukaan kreikkalaiset olisivat siirtyneet nykyiseen Kreikkaan ilmaston kylmenemisen takia ja nimenneet uudet asuinpaikkansa vanhojen asuinpaikkojensa mukaan. Niinpä Vincin mukaan alkuperäinen Ateena olisi sijainnut nykyisen Tukholman ja Sparta Turun seudulla, Troija Kiskon Toijassa ja Peloponnesos olisi ollut Jyllannin niemimaa. Vincin teoria perustuu Homeroksen runojen viittauksiin ilmaston kylmyydestä, Odysseuksen matkojen maantieteeseen ja alueen paikannimistöön. Ajatuksen Homeroksen tarinoiden sijoittamisesta pohjoiseen Vinci sai lukiessaan kreikkalaisen historioitsija Plutarkhoksen kuvausta Ogygian saaresta, jossa Odysseus oli Kalypson vankinalähde? Plutarkhoksen mukaan saari on vain viiden päivän purjehdusmatkan päässä Britanniasta.

Vinci on kirjoittanut teorioistaan italiaksi kaksi teosta: Homericus Nuncius (1993) ja Omero nel Baltico (1995). Jälkimmäisen kirjan esipuheen kirjoitti professori Rosa Calzecchi Onesti, joka on kääntänyt sekä Odysseuksen että Iliaan italian kielelle. Omero nel Baltico on ilmestynyt myös venäjäksi vuonna 2004 ja englanniksi vuonna 2005 nimellä The Baltic Origins of Homer’s Epic Tales – The Iliad, the Odyssey, and the Migration of Myth. Vinci on myös täysin vakavissaan suorittanut arkeologisia kaivauksia Toijassa, missä uskoo alkuperäisen Troijan sijainneen.

Felice Vinci on luennoinut teoriastaan Vancouverin ja Riian yliopistoissa vuosina 2002 ja 2005. Keväällä 2005 Vinci piti lyhyen luentosarjan Rooman La Sapienza -yliopiston maantieteen laitoksella, jossa kirja on merkitty kurssikirjaksi.lähde? Helmikuussa 2006 Vinci kutsuttiin luennoimaan teoriastaan Padovan yliopistoon Italiaan.

Akateemisten historiantutkijoiden keskuudessa Vincin teoria ei ole juuri saanut kannatusta. Helsingin yliopiston Suomalais-ugrilaisen laitoksen tutkija Santeri Junttila on maininnut Vincin nimistötutkimukset esimerkkinä näennäistieteestä.[1] Erkki Urpilaisen mukaan Vincin teoria perustuu Homeroksen runoissa mainittujen ja Suomen alueella esiintyvien paikannimien satunnaiseen samankaltaisuuteen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.