Feeniks-koulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Feeniks-koulu
Tyyppi suomenkielinen etäopiskeluun pohjautuva peruskoulu, kotikoulu
Perustettu 2005, nettikouluksi 2012
Oppilaita 55 (11.1.2016)[1]
Verkkosivut

Feeniks-koulu on yksityisrahoitteinen, vuodesta 2012 nettipohjaisesti toiminut etäperuskoulu. Feeniks-koulu tarjoaa peruskoulun oppimäärän läpikäyntiin sopivia oppimistehtäviä ja oppisisällön sekä oppimisen seurannan mahdollistavan oppimisympäristön (tiedonrakentajat.fi). Opiskelu tapahtuu lähinnä omatoimisesti.[2] Feeniks-koulu ei ole Opetusministeriön hyväksymä virallinen koulu.[3] Feniks-nettikoulun oppilaat käyvät virallisesti kotikoulua, joten opiskelu voidaan aikatauluttaa joustavasti. Oppilas ja hänen vanhempansa vastaavat lapsen oppimisen etenemisestä ja oppimistulosten saavuttamisesta.[4] Koska koulu ei ole virallistettu, se ei saa valtiolta tukea toimintaansa.[3] Koululaisten perheet maksavat oppimisympäristöstä kuukausimaksun (vuonna 2015: 50 EUR/kk) ja ostavat lisäksi sopimansa määrän maksullista, netin Skype-yhteydellä toteutettua opinto-ohjausta tai yksityistunteja.[5] Vuoden 2016 alussa (11.1.2016) Feeniks-koululla oli yhteensä 55 oppilasta.[1]

Feeniks-koulun kannatusyhdistyksenä toimii Kehittyvä koulu -yhdistys ry.[3]

Feniks-koulu on oppilaiden, opiskelijoiden, vanhempien ja palkatun henkilökunnan muodostama yhteisö, joka toimii demokraattisesti ja on uskonnollisesti ja aatteellisesti sitoutumaton. Jokaisella yhteisön jäsenellä on yhtäläinen mahdollisuus osallistua yhteisön päätöksentekoon täysvaltaisena jäsenenä. Koulua hallinnoidaan viikoittaisella kokouksella, jossa jokaisella yhteisön jäsenellä ikään katsomatta on yksi ääni.lähde? Taustalla on vapaan koulujärjestelmän aate.lähde? Feeniks-koulu on syntynyt tarpeesta perustaa oppijayhteisö, jossa käytännössä toteutuvat demokraattisuutta ja ihmisoikeuksia kunnioittavat arvot, ja jossa oppimiselle ei aseteta keinotekoisia esteitä tai rajoituksia.lähde?

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulu aloitti toimintansa syksyllä 2005. Feeniks-koulu toimi 2007 syyslukukautena ja keväällä 2008 Vantaalta Korson Kulomäessä.[3] Syyskausi 2008 alkoi Helsingin Vallilan nuorisotalon tiloissa. Siellä opetus kuitenkin päättyi pian tilojen lyhyen käyttömahdollisuuden vuoksi. Samalla todettiin että Feeniks-koulun toiminta laitetaan toistaiseksi tauolle.

Feeniks-koulun toiminta jatkui keväästä 2012 lähtien kotikouluna oppivelvollisuuttaan suorittavien nuorten nettiperuskouluna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tervetuloa! feeniks-koulu.fi.
  2. Raisa Autio: Jo peruskouluikäinen voi opiskella netissä 29.8.2012. Yleisradio, yle.fi.
  3. a b c d Arja-Riikka Nikkilä: Feeniks laskeutui Kulomäkeen. Vantaan Sanomat, 22.8.2007.
  4. ”Kurin sijasta kouluihin tarvitaan vapautta” 16.4.2013. helsinginuutiset.fi.
  5. Maksut feeniks-koulu.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]