Frans Josef Syrjälä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta F. J. Syrjälä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
F.J. Syrjälä 1910-luvun alussa.

Frans Josef Syrjälä (28. huhtikuuta 1880 Kauvatsa[1]5. elokuuta 1931 Boston, Yhdysvallat[2]) oli amerikansuomalainen toimittaja ja sosialidemokraatti. Hänet tunnetaan erityisesti Raivaaja-lehden päätoimittajana sekä yhtenä amerikansuomalaisen työväenliikkeen alkuaikojen keskeisenä vaikuttajana.[3] Varsinaiselta ammatiltaan Syrjälä oli räätäli.

Kauvatsalla Satakunnassa syntynyt Syrjälä muutti jo nuorena Turkuun, jossa hän työskenteli räätälinä. Hän liittyi paikalliseen työväenyhdistykseen vuonna 1897 ja toimi aktiivisesti myös Turun räätälien ammattiyhdistyksessä, jonka puheenjohtajaksi hän kohosi myöhemmin. Syrjälä oli toimittajana Länsi-Suomen Työmiehessä kahdeksan kuukauden ajan ja kirjoitti myös Tampereella ilmestyneeseen Kansan Lehteen sekä helsinkiläiseen Työmieheen, joka oli sosialidemokraattisen puolueen pää-äänenkannattaja. Ensimmäisen sortokauden aikana Syrjälä ehti saamaan kaksi vankilatuomiota kansankiihottamisesta, ennen kuin hän pakeni Kanadaan kesällä 1903 vastustettuaan asevelvollisuuslakia.[1]

Syrjälä oli yksi ensimmäisistä vuonna 1904 perustettuun Kanadan sosialistiseen puolueeseen liittyneistä suomalaisista siirtolaisista, jonka toimintaan hän tuli mukaan 1905. Syrjälä muutti myöhemmin Yhdysvaltojen puolelle Massachusettsin Fitchburgiin, jossa hän kirjoitti muun muassa Amerikan Suomalaiseen Työmieheen sekä Raivaajaan, jonka päätoimittajana Syrjälä oli vuosina 1917–1919. Hänet erotettiin tehtävästä Amerikan sosialistista puoluetta repineiden linjaristiriitojen vuoksi, jotka aiheutuivat suhtautumisesta Lokakuun vallankumoukseen ja Kommunistinen internationaaliin. Syrjälä toimi myös puolueen suomenkielisen osaston Amerikan suomalaisen sosialistijärjestön puheenjohtajana.[4] Vuonna 1925 julkaistiin Syrjälän kirjoittama amerikansuomalaisen työväenliikkeen historiikki.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Historia-aiheita Ameriikan Suomalaisesta Työväenliikkeestä (1925)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Reino Kero: "Finnish Immigrant Culture in America" (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 6.11.2013.
  2. Frans J. Syrjala, 51, Editor, Lecturer and Publicist, Dead. Fitchburg Sentinel, 5.8.1931, s. 1.
  3. Auvo Kostiainen: "Finnish-American Workmen's Associations" (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 6.11.2013.
  4. Auvo Kostiainen: "Contacts Between the Finnish Labour Movements in the United States and Canada" (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 6.11.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]