Eva Perón

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eva Perón

María Eva Duarte de Perón, tunnetaan yleisesti myös hellittelynimellä Evita, (7. toukokuuta 191926. heinäkuuta 1952) oli Argentiinan presidentin Juan Perónin toinen vaimo ja kansan keskuudessa suosittu poliittinen hahmo.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evita ja Juan Perón.

Eva syntyi Los Toldosissa, Argentiinassa, yhtenä viidestä avioliiton ulkopuolisesta mutta tunnustetusta lapsesta jotka naimaton kokki Juana Ibarguren (1894–1971) sai farmin omistajan, naimisissa olevan Juan Duarten (1872–1926) kanssa. Viidentoista vuoden ikäisenä Eva matkusti Buenos Airesiin ja ryhtyi elokuva- ja radiotyöhön.

Eva tapasi Perónin ensimmäistä kertaa työskennellessään näyttelijänä B-luokan melodraamoissa ja Radio El Mundon saippuaoopperoissa. He menivät naimisiin 1945 oltuaan hetken aikaa salaisessa lemmensuhteessa.

Eva Perón kampanjoi voimakkaasti miehensä puolesta vuoden 1946 presidenttikisassa. Käyttäen viikoittaista radio-ohjelmaansa medianaan hän piti voimakkaita, retoriikaltaan populistisia puheita kehottaen köyhiä nousemaan jaloilleen ja haastamaan vanhan vallan. Vaikka radio-ohjelma ja mallintyöt toivat hänelle rikkauksia, hän korosti omaa köyhää taustaansa yhteyden ja solidaarisuuden eleenä köyhtyneitä luokkia kohtaan. Eva Perón nousi miestään tukevien Descamisadosien ("paidattomat") kanssajohtajaksi.

Kun Perón valittiin presidentiksi, Evita otti välittömästi näkyvän aseman hallituksessa. Hän loi Eva Perón -säätiön, jonka tavoite oli auttaa köyhiä. Tämän lisäksi hän myös organisoi naissiiven Justicialist-puolueeseen. 1949 Evita oli Argentiinan vaikutusvaltaisimpia hahmoja. Hänestä tuli laajan henkilökultin keskus, ja hänen nimensä ja kuvansa olivat joka paikassa. Huolimatta keskeisestä asemastaan ja poliittisesta vallastaan Evita oli aina varovainen, ettei murentaisi miehensä tärkeää symbolista asemaa. Vaikka Evita oli hyvin pitkälle vastuussa presidentin poliittisista tavoitteista, hän aina alleviivasi niiden olevan Juan Perónin viisauden tai intohimon "inspiroimia" tai "rohkaisemia". Yksityisyydessä avioliitto oli kuitenkin usein kireä. Pari ei koskaan saanut lapsia, mikä johti epäilyksiin heidän seksielämänsä laadusta tai sellaisen puuttumisesta kokonaan.

Vaikka Evita oli työväenluokkaisten seuraajiensa palvoma, samalla häntä vihasi kiihkeästi anglo-amerikkalaiseen kulttuuriin orientoitunut rikas eliitti[1]. Se halveksui Evitan köyhää taustaa ja väitettyä seksuaalista kevytkenkäisyyttä, ja monesta hän oli naisena liian aktiivinen poliittisessa elämässä.

1947 Evita lähti laajasti julkista huomiota saaneelle "sateenkaarimatkalle" Eurooppaan, tavaten useita valtionpäämiehiä, kuten Espanjan Francisco Francon. Matkan tarkoitus oli olla suuri julkisuustemppu parantamaan Perónin hallituksen ulkosuhteita toisen maailmansodan jälkeisessä maailmassa, jossa Argentiinan hallitus nähtiin yhä enenevässä määrin fasistisena.

Lopulta Evita pyrki muodollistamaan valtansa hakemalla varapresidenttiyttä 1951. Tämä suututti monet sotilasjohtajat, jotka halveksuivat häntä ja hänen lisääntyvää valtaansa hallituksessa. Kovassa painostuksessa Juan joutui lopulta vetämään Evitan pois virasta.[2]

Autourheilun ystävänä Evita osti marraskuussa 1951 harvinaisen Maserati A6 G-1500 -kilpa-auton sveitsiläiseltä rallikuljettajalta Ciro Basadonnalta, joka kävi usein Argentiinassa hoitamassa liiketoimiaan.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evita sairasvuoteellaan 1951.
Duarten sukuhauta Recoletan hautausmaalla.

Eva Perón kuoli 33 vuoden iässä kohtusyöpään. Hänen ruumiinsa palsamoitiin, ja se oli näytteillä aina vuoden 1955 sotilasvallankaappaukseen saakka, jolloin Juan Perón ja muut peronistit syöstiin vallasta. Tämän jälkeen Evitan ruumis lennätettiin Milanoon Italiaan ja haudattiin väärennetyn nimikyltin alle. Vuonna 1971 hyvin säilynyt ruumis nostettiin haudasta ja lennätettiin Espanjaan. Juan Perón palasi 1973 maanpaosta Argentiinaan ja astui toiselle kaudelleen presidenttinä, mutta kuoli jo 1974. Evan ruumis palautettiin kotimaahan ja asetettiin lyhyeksi aikaa näytteille miehensä rinnalle. Tämän jälkeen Evitan muumio suljettiin Duarten perhehautaan La Recoletan hautausmaalle Buenos Airesiin.[3]

Evita populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evitan elämästä on tehty Andrew Lloyd Webberin säveltämä ja Tim Ricen kirjoittama musikaali Evita.[4] Musikaalista on tehty myös elokuva (1996), jossa häntä näytteli Madonna.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diktaattorien naiset, Antje Windgassen, Atena 2006, Gummerus Kirjapaino Oy Jyväskylä 2006, ISBN 951-796-447-1, Alkuteos 2002: Im Bund mit der macht - Die Frauen der Diktatoren, suom. Ilona Nykyri, http://www.atenakustannus.fi s. 163
  2. On this Day 1952: Eva Peron dies BBC
  3. Recoleta And The Recoleta Cemetery Buenos Aires Argentina Travel Guide, tangotours
  4. Helsingin kaupungiteatteri
  5. IMDB
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eva Perón.