Eugène Terre’Blanche

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eugène Terre'Blanche

Eugène Terre’Blanche (31. tammikuuta 1941 Ventersdorp, Transvaal3. huhtikuuta 2010 Ventersdorp, Luoteismaakunta) oli eteläafrikkalainen äärimmäisyysliikkeiden edustaja, joka kuului valkoiseen ylivaltaan tähtäävän Afrikaner Weerstandsbeweging -järjestön (”Afrikaanerien vastarintaliike”) perustajiin ja toimi sen puheenjohtajana. Hän oli innokas apartheidin kannattaja.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terre’Blanchen sukujuuret juontavat ranskalaisessa, Toulonin seudulta Etelä-Afrikkaan vuonna 1704 siirtolaiseksi saapuneeseen hugenottiin Estiennen Terreblanceen.[1] Isoisä Etienne Terre'Blanche taisteli brittejä vastaan buurisodassa, ja hänen isänsä oli Etelä-Afrikan armeijan (South African Defence Force – SADF) everstiluutnantti. Hän kävi koulunsa Potchefstroomissa. Eugene Terre’Blanche syntyi vuonna 1941 Ventersdorpissa Transavaalissa. Hän kävi koulunsa Potchefstroomissa. Olemukseltaan kookkaana hän tuli valituksi lukioaikana koulunsa rugbyjoukkueeseen ja sen kapteeniksi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terre’Blanche aloitti uransa poliisina vuonna 1964 Lounais-Afrikassa, josta tuli myöhemmin Namibian valtio. Hän osallistui erityisjoukkoihin, joiden tehtävänä oli suojella Etelä-Afrikan tasavallan presidentin ja pääministerin residenssien turvallisuutta. Kuitenkin vuonna 1968 hän lopetti toimintansa poliisivoimissa ja keskittyi maatalouden harjoittamiseen.

Terre’Blanche vastusti pääministeri John Vorsterin liian liberaalina pitämäänsä politiikkaa, ja vuodesta 1968 lähtien hän toimi aktiivisti Etelä-Afrikan Kansallispuolueen äärioikeistolaisen siiven riveissä. Hän ei kuitenkaan onnistunut yrityksissään päästä maan parlamenttiin Heidelbergin vaalipiiristä.

Terre’Blanche perusti kuuden ystävänsä kanssa Heidelbergissä 3. heinäkuuta 1973 Afrikaner Weerstandsbewegingin, jonka tehtäväksi tuli taistelu buurien oman valtion Boerestaatin perustaminen.

Suora toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ANC:n ja Kansallispuolueen johtamien Etelä-Afrikan demokratisoimisneuvottelujen aikana 1990-luvun alussa AWB uhkasi aloittaa täysimittaisen sodan. AWB:n kannattajat murtautuivatkin sisään World Trade Centeriin, jossa neuvottelut olivat käynnissä, pelottelivat neuvottelijoita ja töhrivät seiniä rasistisilla kirjoituksilla. Yksi ANC:n kokousedustaja pahoinpideltiin lievästi. AWB poistui tämän jälkeen rakennuksesta.

Ennen Etelä-Afrikan ensimmäisiä vapaita vaaleja Bophuthatswanan hallitsija Lucas Mangope pyysi apua levottomuuksien hillitsemisessä oikeistolaiselta Afrikaner Volksfront järjestöltä, jonka jäsen AWB oli. Vaikka Mangope erityisesti kielsi AWB:n osallistumisen, AWB:n joukkoja tuli alueelle. Afrikaner Weerstandsbeweging -järjestön jäsenten ilmaantuminen alueelle sai Mangopen oman armeijan kapinoimaan, ja hänet syöstiin vallasta. Bophuthatswanan epäonnistuminen pani pisteen buurinationalistien ääriryhmien suunnitelmille aseellisesta vastarinnasta uutta demokraattista järjestystä vastaan afrikaanien volkstaatin perustamiseksi.

Afrikaner Weerstandsbewegingin toiminnassa Terre’Blanche toteutti lisäksi muun muassa seuraavia operaatioita:

  • Vuonna 1979 hän saavutti kuuluisuutta voitelemalla tervalla ja kierittämällä höyhenissä Pretorian yliopiston liberaaliksi tunnetun professorin.
  • Vuonna 1983 tuli julki hänen aseiden, räjähteiden ja ammusten kätkentänsä, mikä oli tapahtunut hänen veljensä maatilalla Transvaalissa. Terre'Blanche tuomittiin tällöin kahden vuoden mittaiseen ehdonalaiseen vankeuteen.
  • Hän oli myös perustamassa Brandwagia, Afrikaner Weerstandsbewegingin puolueen sotilaallista miliisiä, jonka tehtävänä oli suojella valkoisten kansalaisten etuja.
  • Vuonna 1988 hän onnistui marssittamaan joukkonsa Pretoriaan.

Oikeudellisia ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terre’Blanchesta tuli enemmän kuin Etelä-Afrikan konservatiivisen puolueen johtajista valkoisen äärioikeiston ja apartheidin symboli. Mielikuvat Terre'Blanchista ja AWB:stä aiheuttivat maltillisten konservatiivien siirtymisen muihin järjestöihin.

Terre’Blanche tuomittiin 17. kesäkuuta 1997 kuudeksi vuodeksi vankeuteen hyökkäyksestä huoltoasemalle ja yrityksestä murhata maatyöläinen. Hänet vapautettiin kesäkuussa 2004. Hän kuitenkin nautti laajoja etuoikeuksia AWB-järjestöön myönteisesti suhtautuvan vankilahenkilökunnan taholta, ja niin hän viettikin suurimman osan tästä ajasta sairaalassa sekä hoitaen vankilan puutarhaa ja maatilaa. Hän tuli tämä aikana myös uskoon, ja hän laimensi aiempia hyvin jyrkkiä rasistisia mielipiteitään.

Armahdus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apartheidin loppumisen myötä Terre’Blanche ja hänen kannattajansa saivat armahduksen hyökkäyksestä World Trade Centeriä vastaan. Sitä kutsutaan Ventersdorpin taisteluksi. Siihen liitettiin myös muut ryhmän teot. Armahduksen myönsi Etelä-Afrikan totuuskomissio (Truth and Reconciliation Commission).[2][3]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terre’Blanche murhattiin huhtikuussa 2010. 21-vuotias mies ja 15-vuotias poika hyökkäsivät hänen kimppuunsa hänen maatilallaan. Syynä olivat maatöistä maksamattomat palkat.[4] Toisen syytetyn asianajajan mukaan surman motiivina oli Terre’Blanchen yritys harrastaa seksiä tämän päämiehen kanssa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lugan, Bernard: Ces Français Qui Ont Fait L'Afrique Du Sud. Perrin, 1996. ISBN 2-84100-086-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lugan, Bernard Lugan: Ces Français Qui Ont Fait L'Afrique Du Sud. Perrin, 1996. ISBN 2-84100-086-9.
  2. Truth and Reconsiliation Commission justice.gov.za. 1999. Viitattu 4.4.2010. (englanniksi)
  3. Terre'Blanche calls for de Klerk to answer his Amnesty hearing 10.5.1999. Justice.co.zu. Viitattu 4.4.2010. (englanniksi)
  4. Eteläafrikkalainen äärioikeistojohtaja surmattu 4.4.2010. Yle.fi. Viitattu 4.4.2010.
  5. Terreblanche Murder Gay Sex Link? South African Far-Right Leader May Have Propositioned Killers For Sex, Say Lawyers 04-12-10 11:53 AM. HuffingtonPost.com, Inc.. Viitattu 13.4. 2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]