Transvaalin provinssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transvaal
Vaakuna
Vaakuna
Transvaalin Etelä-Afrikan kartalla
Transvaalin Etelä-Afrikan kartalla
Valtio Etelä-Afrikka
Perustettu 31. toukokuuta 1910
Lakkautettu 27. huhtikuuta 1994
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Pretoria
 – suurin kaupunki Johannesburg
Pinta-ala 288 000 km²
Väkiluku (1991) 9 491 265

Transvaalin provinssi oli vuosina 1910–1994 yksi Etelä-Afrikan neljästä provinssista. Nykyään Transvaal käsittää joko osittain tai kokonaan Gautengin, Luoteismaakunnan, Limpopon ja Mpumalangan provinssit.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Etelä-Afrikan unioni perustettiin vuonna 1910, Transvaalin provinssi muodostettiin entisestä Transvaalin valtion alueesta, joka oli menettänyt itsenäisyytensä toisessa buurisodassa. Vuonna 1961 liitto erosi Brittiläisestä kansainyhteisöstä ja muodosti Etelä-Afrikan tasavallan. Niin sanotusta PWV-alueesta (Pretoria-Witwatersrand-Vereeniging) Transvaalissa (nykyään Gautengin provinssi) muodostui Etelä-Afrikan talouden veturi – asema jota se yhä pitää hallussaan.

Vuonna 1994 ensimmäisten kaikille roduille avointen vaalien jälkeen vanhat provinssit ja asuinalueet järjestettiin uudelleen eikä erillistä Transvaalin provinssia enää ole. Osa Transvaalista kuuluu nykyisiin Gautengin, Luoteismaakunnan, Limpopon ja Mpumalangan provinsseihin.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transvaalin provinssi sijaitsi etelän Vaal-joen ja pohjoisen Limpopo-joen välissä (suuripiirteisesti 22 1/2 S ja 27 1/2 S, 25 E ja 32 E). Etelässä se jakoi rajan Oranjen vapaavaltion provinssin kanssa ja Natalin provinssin kanssa, lännessä Kapmaan provinssin ja Betšuanamaan protektoraatin (myöhemmin Botswana), pohjoisessa Rhodesian (myöhemmin Zimbabwe) ja idässä Portugalin Itä-Afrikan (myöhemmin Mosambik) ja Swazimaan kanssa. Ainoastaan lounaassa rajoja eivät määrittele selkeät maanpiirteet.

Transvaalin rajojen sisäpuolella sijaitsi useita bantustaneja: Venda, KwaNdebele, Gazankulu, Kangwane ja Lebowa. Osa Bophuthatswanaa sijaitsi myös Transvaalissa, muiden alueiden sijaitessa Kapmaan ja Oranjen vapaavaltion provinsseissa.

Osa-alueet:

Kaupungit Transvaalissa:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]