Espoon metsärata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Espoon metsärata oli Espoossa sijainnut kapearaiteinen puutavaran kuljetukseen tarkoitettu kenttärata. Rata rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikana, kun venäläiset teettivät Helsingin seudun linnoitustöiden yhteydessä suuria metsänhakkuita. Rata lähti rantaradan varrelta Espoon rautatieasemalta pohjoiseen ja haarautui Lövkullassa kahteen suuntaan niin, että yksi haara johti Gumbölen kautta Nuuksioon Nupurin kartanon maille ja toinen haara Träskändan kautta Röylään.

Metsärata rakennettiin nopeasti talvisaikana suoraan lumesta auratulle maanpinnalle, ja roudan ja lumen sulettua radalla tapahtui useita junien raiteiltasuistumisia. Aluksi radalla käytettiin höyryvetureita mutta radan huonon kunnon takia ne jouduttiin korvaamaan hevosilla. Metsätöissä käytettiin kiinalaisia Mantšuriasta ja Amurin alueelta tuotuja vierastyöläisiä, ja rataa kutsuttiinkin "kiinalaisrautatieksi".

Rata purettiin maailmansodan päätyttyä. Espoonjoen ylittäneen puisen rautatiesillan jäännökset olivat nähtävissä vielä 1980-luvulla.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Seija Lohikoski: Kapearaiteinen hevosrautatie ja ryssänhakkuut Espoossa 1915−1917/Smalspårig hästjärnväg och "rysshyggen" i Esbo 1915−1917. [Espoo]: Föreningen för nytta och nöje i Noux & Nuuksion omakotiyhdistys, 1996. ISBN 952-90-5437-8 (nid.)
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.