Erik Zabel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erik Zabel

Erik Zabel (s. 7. heinäkuuta 1970 Unna) on saksalainen maantiepyöräilijä. Hän voitti urallaan yli 200 kilpailua ja on yksi menestyneimmistä saksalaisista pyöräilijöistä. Zabel voitti Ranskan ympäriajon pistekilpailun vihreän paidan kuutena peräkkäisenä vuotena 19962001. Lisäksi hän voitti Espanjan ympäriajon kiriajajien kilpailun vuosina 2003 ja 2004 ja Milano–San Remo-kilpailun neljästi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zabel kasvoi Itä-Berliinissä. Menestyttyään amatööripyöräilijänä hän ryhtyi ammattilaiseksi vuonna 1992. Vuonna 1993 hän siirtyi Team Telekom -talliin, jossa hän kehittyi hyväksi kiriajajaksi. Hän oli paitsi hyvä kiriajaja, myös vahva yleisajaja. Kun yleensä kiriajajat, kuten Mario Cipollini jättävät suuret etappikilpailut kesken ennen vuoristoetappeja, Zabel pystyi kiipeämään nousut kohtuullisen hyvin. Tämän seurauksena hän pystyi keräämään pisteitä myös myöhemmillä etapeilla muiden kiriajajien jo keskeytettyä. Tämän ansiosta hän on onnistunut voittamaan Ranskan ympäriajon pistekilpailun kaikkiaan kuutena vuonna (19962001).

Vuonna 2004 Zabel menetti Milano–San Remo-kilpailun voiton Óscar Freirelle, koska nosti kätensä ylös voiton merkiksi hetkeä liian aikaisin. Voitto olisi ollut hänelle viides Milano–San Remo-kilpailussa.

Zabel tunnetaan kurinalaisesta harjoittelustaan ja hän sanoo todella nauttivansa pyörällä ajamisesta ja harjoittelusta. Hän on yksi harvoista ajajista, jotka kilpailivat ympäri vuoden. Talvisin hän kilpaili ratapyöräilykilpailuissa.

Vuonna 2005 Zabelia ei valittu T-Mobilen joukkueeseen Ranskan ympäriajoon, koska talli halusi tukea mahdollisimman hyvin Jan Ullrichin menestystä kokonaiskilpailussa.

Kaudeksi 2006 Zabel siirtyi Team Milram -talliin. 24. toukokuuta 2006 Zabel otti uransa 200. voiton voittaessaan Bayern Rundfahrt -etappikilpailun. Kausi 2006 oli muutenkin Zabelille menestyksekäs. Hän muun muassa voitti kaksi etappia Espanjan ympäriajossa ja hän sijoittui maailmanmestaruuskilpailuissa toiseksi.

Vuonna 2007 Zabel on voittanut etapin Espanjan, Sveitsin ja Saksan ympäriajoissa.

27. huhtikuuta 1994 Zabel antoi positiivisen doping-näytteen, jossa löydettiin klostebolmetabolinia. Hän sai rangaistukseksi 3 000 Sveitsin frangin sakot ja menetti 50 UCI-pistettä. Kilpailukieltoa hänelle ei kuitenkaan langetettu.

Vuonna 2008 Zabel suoritti ns. "pyöräilyn Grand Slamin" eli hän ajoi läpi kaikki kolme suurta ympäriajoa: Italian, Ranskan ja Espanjan ympäriajot.

Zabel päätti uransa kauden 2008 jälkeen.[1] Vuonna 2013 Zabel myönsi käyttäneensä dopingia uransa aikana. Hän kertoi käyttäneensä vuosina 1996–2003 epoa, kortikosteroidia ja veridopingia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Erik Zabel