Union Cycliste Internationale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Union Cycliste Internationale
Union Cycliste Internationale logo.svg
Perustettu 14. huhtikuuta 1900
Ranska Pariisi, Ranska
Tyyppi urheilujärjestö
Toimiala kilpapyöräily
Päämaja Sveitsi Aigle, Sveitsi
Toiminta-alue kansainvälinen
Puheenjohtaja David Lappartient ( Ranska)
Aiheesta muualla
www.uci.org
UCI:n päämajan sisäänkäynti Aiglessä, Sveitsissä.

Union Cycliste Internationale (lyhenne UCI, ranskaa, suom. Kansainvälinen pyöräilyliitto) on kansainvälinen pyöräilyn kattojärjestö. Sen päämaja sijaitsee Aiglessä, Sveitsissä.

UCI:n vastuulla on kilpailulisenssien jako pyöräilijöille sekä esimerkiksi dopingiin liittyvät kurinpidolliset toimet. UCI myös ylläpitää erilaisia ranking-listoja eri kilpailulajeissa kuten maastopyöräilyssä, maantiepyöräilyssä ja ratapyöräilyssä (niin naisille kuin miehillekin, ammattilaisille ja amatööreille).

UCI järjestää eri pyöräilylajeissa myös MM-kilpailut, joissa kilpailevat ammattilaistallien sijasta eri maat. Näiden kilpailujen voittajilla on oikeus pitää yllään erityistä sateenkaaripaitaa seuraavan vuoden ajan sekä sateenkaarikuvioista hihanauhaa uransa loppuun saakka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Union Cycliste Internationalen perustivat Belgian, Yhdysvaltojen, Ranskan, Italian ja Sveitsin kansalliset pyöräilyliitot Pariisissa 14. huhtikuuta 1900.

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UCI:n nykyinen puheenjohtaja on ranskalainen David Lappartient.[1]

Nimi Kansalaisuus Kausi
Emile de Beukelaer  Belgia 1900–1922
Léon Breton  Ranska 1922–1936
Max Burgi  Sveitsi 1936–1939
Alban Collignon  Belgia 1939–1947
Achille Joinard  Ranska 1947–1957
Adriano Rodoni  Italia 1958–1981
Luis Puig  Espanja 1981–1990
Hein Verbruggen  Alankomaat 1991–2005
Pat McQuaid  Irlanti 2005–2013
Brian Cookson  Iso-Britannia 2013–2017
David Lappartient  Ranska 2017–

UCI:n maailmancup ja ProTour[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 19892004 UCI järjesti UCI Maailmancupia, koko kauden kestävää kilpailua johon kuuluivat kaikki tärkeimmät yksipäiväiset maantiekilpailut. Vuonna 2005 tämän tilalle lanseerattiin UCI ProTour, johon otettiin mukaan myös ns. suuret ympäriajot (Italian ympäriajo, Ranskan ympäriajo ja Vuelta a España) sekä laajempi valikoima yksi- ja useampipäiväisiä maantiekilpailuja.

Maastopyöräily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maastopyöräilyn tärkein vuosittainen kilpailu on maastopyöräilyn MM-kilpailut, joissa kilpaillaan niin normaalissa maastoajossa, alamäkiajossa kuin 4X:ssä eli Four Crossissakin.

Maastopyöräilyn maailmancup on sarjamuotoinen kilpailu, jota on järjestetty vuodesta 1991.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. History of the UCI Union Cycliste Internationale (UCI). Viitattu 17.4.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Union Cycliste Internationale.