Ellinikon kansainvälinen lentoasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ellinikon kansainvälinen lentoasema
Διεθνής Αερολιμένας Ελληνικού
Hellinikon Airport aerial view 1998-3-9.png
IATA-koodi ATH
ICAO-koodi LGAT
Sijainti Ateena
Koordinaatit 37°53′54″N, 023°43′46″E
Tyyppi suljettu
Ylläpitäjä suljettu
Valmistumisvuosi  
Korkeus 227 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Ateena
Kiitotiet
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
15L/33R 3 500 m Asfaltti
15R/33L 3 148 Asfaltti
Matkustajamäärä () 0

Ellinikon kansainvälinen lentoasema (IATA: ATHICAO: LGAT) (kreik. Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού) oli kansainvälinen lentoasema Ateenassa yli 60 vuotta aina vuoteen 2001, jolloin Eleftherios Venizelosin kansainvälinen lentoasema korvasi Ellinikon. Elliniko sijaitsee seitsemän kilometriä Ateenan keskustasta.

Lentoasemalla oli kaksi terminaalia; Läntinen terminaali oli Olympic Airlinesin käytössä ja Itäinen terminaali kansainvälisen liikenteen käytössä. Lentoaseman IATA-koodia ATH käytettään nykyään Eleftherios Venizelosin lentoasemasta.

Nyttemmin alue on kaavoitettu rakennuskäyttöön. Kun lentoasema lakkautti toimintansa, ja kun uusi kenttä valmistui, Ellinikon kansainvälisen lentoaseman kiitotiet ovat nykyisin osa urheilupuistoa, jota käytettiin Ateenan 2004 kesäolympialaisissa.

Olympia-aiheisia teemoja on entisen lentoaseman alueella, muun muassa läntisten hangaareiden pääportti. Vaikka Ellinikon alueella ei ole enää lentoasematoimintaa, siellä sijaitsee Ateenan lentoliikenteen tutka-asema.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentoasema perustettiin vuonna 1938 ja oli Ateenan ensimmäinen iso. Vuonna 1963 suomalainen arkkitehti Eero Saarinen voitti Itäisen terminaalin rakennuksen arkkitehtuurikilpailun.

Ennen sulkemista lentoasema palveli 12 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Kylmän sodan aikana Kreikan hallitus salli lentoaseman Yhdysvaltain ilmavoimien käyttöön vuosiksi 1945-1993 jolloin siitä tuli Länsi-Euroopan ja Lähi-idän välillä Italian, Kreikan, Turkin välillä etenkin Marshall-avun tuomiseen.

Lentoasemaa käytettiin myös moniin kylmän sodan aikaisiin evakuointioperaatioihin, kuten Lähi-itä (1967), Kypros (1975), Etiopia (1977), Iran (1979, 1981). Lentoasemaa käytettiin Yhdysvaltain ilmavoimien huoltoreittinä muun muassa Lähi-itään, Itäiselle-Välimerelle ja Pohjois-Afrikkaan.

1970–1980-luvuilla lentoasema koki monia terroristi-iskuja ja lentokonekaappauksia jotka olivat osana Arabien–Israelin konfliktia epäsuorasti tai suorasti.