Sámoksen kansainvälinen lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sámoksen kansainvälinen lentoasema
”Aristarkhos Samoslainen”
Κρατικός Αερολιμένας Σάμου
«Αρίσταρχος ο Σάμιος»
Sámoksen lentoasema ilmasta.
Sámoksen lentoasema ilmasta.
IATA-koodi SMI
ICAO-koodi LGSM

{{{alt}}}
Sámoksen kansainvälinen lentoasema
Sijainti Pythagóreio, Anatolikí Sámos, Sámos, Pohjois-Egean saaret, Kreikka
Koordinaatit 37°41′28″N, 026°54′53″E
Tyyppi kansainvälinen lentoasema
Ylläpitäjä Kreikan ilmailuhallinto
Valmistumisvuosi 1963
Korkeus 6 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Pythagóreio, 2,5 km
Sámos, 14 km
Kiitotie
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
09/27[1] 2 044 45 asfaltti

Sámoksen kansainvälinen lentoasema ”Aristarkhos Samoslainen” (kreik. Κρατικός Αερολιμένας Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος», Kratikós Aeroliménas Sámou «Arístarchos o Sámios», IATA: SMIICAO: LGSM, YPA: ΚΑΣΜ) on kansainvälinen lentoasema Sámoksen saarella Kreikassa. Se sijaitsee saaren etelärannikolla aivan Pythagóreion kylän länsipuolella.[2]

Sámoksen lentoasemaa.

Lentoasema aloitti toimintansa vuonna 1963.[2] Se on omistettu antiikin aikaiselle tähtitieteilijä Aristarkhos Samoslaiselle. Lentoaseman kiitotien pituus on 2 044 metriä ja leveys 45 metriä. Lentoasema on rakennettu Heraionin läheiselle rannikkotasangolle noin kuuden metrin korkeudelle merenpinnasta.[1]

Lentoasemaa on kritisoitu siitä, että se on eräs Euroopan vaarallisimmista lentoasemista. Kentän ympärillä on vuoria kaikilla paitsi meren puolella, jonka vuoksi koneiden täytyy lentää ensin vuorenrinteen suuntaisesti, tehdä tämän jälkeen jyrkkä käännös oikealle, laskeutua saman tien nopeasti alas kentälle ja jarruttaa tiukasti, sillä lyhyt kiitotie päättyy toisessa päässä suoraan merenrantaan.

Aegean Airlines ja Olympic Air lentävät kentälle säännöllisesti Ateenasta. Turistikaudella kentälle lennetään paljon suoria tilauslentoja ulkomailta, myös muun muassa Suomesta. Kentältä on matkaa Pythagóreioon noin 2,5 kilometriä ja saaren pääkaupunkiin Sámokseen noin 14 kilometriä.

  1. a b Samos World Aero Data. Arkistoitu 1.3.2017. Viitattu 20.2.2017.
  2. a b Κρατικός Αερολιμένας Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Kreikan ilmailuhallinto, ΥΠΑ). Viitattu 17.10.2016.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]