Ellen G. White

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ellen G. White

Ellen G. White (26. marraskuuta 182716. heinäkuuta 1915) oli amerikkalainen kristillinen kirjailija ja uskonnollinen johtaja, jonka profeetallinen toiminta vaikutti seitsemännen päivän adventismin syntyyn. Hänellä on edelleen vahva asema ja auktoriteetti sekä opillisissa asioissa että käytännön jumalanpalveluselämässä liikkeen sisällä.lähde?

Whiten kerrotaan saaneen elämänsä aikana satoja näkyjä (yli 2000), joiden perusteella hän kirjoitti kirjoja. Myös yhden tärkeimmistä kirjoistaan, Suuren taistelun, hän kirjoitti näyn inspiroimana. Whiten merkittäviä teoksia ovat evankelioiva kirjanen Tie Kristuksen luo sekä hyvän ja pahan välistä ristiriitaa käsittelevä ja Raamattua selittävä Aikakausien taistelu -kirjasarja, joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Alfa ja Omega. Sarjaan kuuluu viisi teosta: Patriarkat ja profeetat, Profeetat ja kuninkaat, Aikakausien toivo, Apostolien teot ja Suuri taistelu. Alfa ja Omega -sarjassa näiden viiden teoksen teksti on jaettu kahdeksaksi osaksi. Ellen White on tällä hetkellä maailman luetuin naiskirjailija hengellisen kirjallisuuden saralla ja aivan kärkipäässä myös kaikkien naiskirjalijoiden sarjassa.lähde?

Whiten kirjallista tuotantoa kutsutaan seitsemännen päivän adventistien piirissä yhteisnimellä Profetian henki (The Spirit of Prophecy). Ellen White oli yksi viimeisten vuosisatojen voimallisimmista Jumalan sanansaattajistalähde?. Hän oli myös profeetta, joka sai koko työkautensa (70 vuotta) aikana ilmoituksia Jumalalta. Hänen työnsä kautta on satoja tuhansia ihmisiä tullut uskoon ympäri maailman ja löytänyt rauhan elämäänsä. Ellen Whiten vaikutus oli myös voimakasta seitsemännen päivän adventistien maailmanlaajuisen terveystyön (mm. laaja sairaalaverkosto), koulutyön ja raittiustyön kehittymisessä.

White sai yhdeksänvuotiaana vakavan iskun päähänsä. Seitsemännen päivän adventismin vastustaja Neurologian professori Gregory Holmes väittää, että Whitelle kehittyi iskun seurauksena ohimolohkoepilepsia, joka selittäisi näyt. Näyt alkoivat adventistisen neurologi Daniel Giangin mukaan kuitenkin liian pitkän ajan kuluttua onnettomuudesta voidakseen selittyä sillä. Lisäksi Whiten kokemat näyt olivat varsin pitkäkestoisia, mikä on ohimolohkoepilepsiassa epätavallista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tucker, Liz: God on the Brain BBC News. 20.3.2003. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.