Ellen G. White

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ellen G. White

Ellen G. White (26. marraskuuta 182716. heinäkuuta 1915) oli amerikkalainen kristillinen kirjailija ja uskonnollinen johtaja, jonka profeetallisena pidetty toiminta vaikutti seitsemännen päivän adventismin syntyyn. Hänellä on edelleen vahva asema ja auktoriteetti sekä opillisissa asioissa että käytännön jumalanpalveluselämässä liikkeen sisällä.lähde?

Elämä ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adventistien parissa Whiten kerrotaan saaneen elämänsä aikana satoja näkyjä, joiden perusteella hän kirjoitti kirjoja. Myös yhden tärkeimmistä kirjoistaan, Suuren taistelun, hänen on sanottu kirjoittaneen näyn inspiroimana. Whiten teoksia ovat muun muassa evankelioiva kirjanen Tie Kristuksen luo sekä hyvän ja pahan välistä ristiriitaa käsittelevä ja Raamattua selittävä Aikakausien taistelu -kirjasarja, joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Alfa ja Omega. Sarjaan kuuluu viisi teosta Patriarkat ja profeetat, Profeetat ja kuninkaat, Aikakausien toivo, Apostolien teot ja Suuri taistelu. Alfa ja Omega -sarjassa näiden viiden teoksen teksti on jaettu kahdeksaksi osaksi. White on tälläkin hetkellä maailman yksi luetuimmista kristillisistä naiskirjailijoista. Hänen teoksensa Tie Kristuksen luo on maailman yksi laajalevikkisimmistä hartauskirjoista, aivan viiden levinneimmän joukossa.lähde?

Whiten kirjallista tuotantoa kutsutaan seitsemännen päivän adventistien piirissä yhteisnimellä Profetian henki (The Spirit of Prophecy). Ellen Whiten vaikutus oli voimakasta myös liikkeen terveystyön, koulutyön ja raittiustyön kehittymisessä.

White sai yhdeksänvuotiaana vakavan iskun päähänsä. Neurologian professori Gregory Holmes on väittänyt, että Whitelle kehittyi iskun seurauksena ohimolohkoepilepsia, joka selittäisi näyt. Näkemystä on myös kritisoitu, lisäksi Whiten kokemat näyt olivat varsin pitkäkestoisia, mikä on ohimolohkoepilepsiassa epätavallista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tucker, Liz: God on the Brain BBC News. 20.3.2003. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.