William Miller (adventisti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo adventistista. Muita William Miller -nimisiä löytyy täsmennyssivulta.
William Miller (adventisti)

William Miller (17821849) oli 1800-luvun amerikkalainen tuomiopäiväsaarnaaja ja adventismin perustaja. Hän oli alkujaan baptisti.

Hän julisti Kristuksen pikaista paluuta maan päälle eli paruusiaa. Julistustoiminta keskittyi vuosille 18311844. Kristus ei kuitenkaan saapunut ajateltuun aikaan, joten seurauksena oli ymmärrettävästi suuri pettymys. Miller oli aikaisemmin ollut kiinnostunut myös deismistä. Lisäksi hän oli ollut aktiivinen vapaamuurari. Hänen entisistä kannattajistaan muodostui myöhemmin mm. seitsemännen päivän adventistien Adventtikirkko.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Adventismi" juontaa latinan "adventus" merkityksestä suom.; "Jeesuksen tulo."

"Hengellisen keskiajan" jälkeinen uskonpuhdistus synnytti 1400–1500-luvun vaihteesta lähtien evankelistoja joiden ympärille syntyi kuulijakuntia. Näistä ryhmistä syntyivät ns. protestanttiset kirkot. Erilaisia ryhmiä syntyi lukuisia Amerikan pakolaissataman läheisyyteen. Amerikka oli uskontovapaa maa jonne uskovaisia Euroopasta muutti paremman elämän toivossa. Euroopassa keskiaikainen kirkko ei ollut sovussa herätys-saarnaajien kanssa oman aikansa kulttuurissa.

Aikansa baptistisaarnaaja William Miller oli "ensimmäisen päivän adventisti." "Ensimmäisen päivän adventisteja" oli lukuisia ryhmiä. William Miller oli aikansa baptisti-seurakunnan jäsen. Miller tutki Danielin ja Ilmestyskirjan apokalyptisia eskatologisia vertauskuvia verraten niitä toisiinsa etsien selitystä. Miller löysi Raamatusta profetian (Dan 8:12-14) mutta erehtyi profetian merkityksen tulkinnassa. Miller oman aikansa evankelistojen yleisen ajattelun mukaan ajatteli näkevänsä II- adventin. (Ilm 1:7) ja luuli profetian merkitsevän maan puhdistamista. On tavallista että profetian merkitys selviää vähitellen. (Dan 8:17,26, 12:4) Millerin synnyttämä liike hajosi. Millerin kuulijoista 2/3 luopui uskostaan. William Milleriä ei pidä sekoittaa seitsemännen päivän adventisteihin. Adventtikirkko on rekisteröity 1863.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.