Eiríkur Hauksson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eiríkur Hauksson
ESC 2007 Iceland - Eirikur Hauksson - Valentine Lost.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt4. heinäkuuta 1959
Reykjavík
Kansalaisuus Islanti
Muusikko
Taiteilijanimi Eric HawkView and modify data on Wikidata
Laulukielet englanti
Tyylilajit rock
Aiheesta muualla
www.eirikur.info

Eiríkur Hauksson (s. 4. heinäkuuta 1959 Reykjavík) on islantilaissyntyinen, Norjassa asuva rock-laulaja. Hän aloitti laulajan uransa jo 15-vuotiaana. Vaihtoehtoisena uravalintana oli ammattijalkapalloilu, mutta rock-musiikki vei voiton. Eiríkur Hauksson hankki itselleen kuitenkin myös opettajan koulutuksen.

Eiríkurin ensimmäinen vakavasti otettava yhtye oli nimeltään Start. Yhtyeestä tuli suosittu, kun Eiríkurin sävellys Sekur (Syyllinen) valittiin Islannissa vuoden lauluksi 1981. Startin hajotessa 1983 Eiríkur kokosi hard rock -yhtyeen Drýsill. Yhtye julkaisi albumin Welcome to the show, jota tehtiin 1000 kappaletta - kohtuullinen määrä yhtyeeltä, jonka musiikki erosi valtavirrasta ja joka kustansi itse oman albuminsa. Drýsill kuitenkin hajosi jo vuonna 1985.

Vuonna 1985 Eiríkur äänitti kappaleet Gaggó-Vest and Gull, joista tuli välittömästi suosikkeja Islannissa ja jotka tekivät Eiríkurista kotimaassaan huippusuositun artistin.

Vuonna 1986 Eiríkur oli jäsenenä Icy-triossa, joka edusti Islantia sen osallistuessa ensimmäistä kertaa Eurovision laulukilpailuun.

Pari seuraavaa vuotta Eiríkur jatkoi työtään opettajana, vaikkakin esiintyikin eri pop-yhtyeiden kanssa lähes joka ilta.

Eiríkurin ensimmäinen sooloalbumi Skot í myrkri (Laukaus pimeässä) oli vielä kesken vuonna 1988, kun hän ilmoitti muuttavansa Norjaan. Tuohon aikaan hän oli jo liittynyt rock-yhtyeeseen nimeltä Artch, joka julkaisi kansainvälistäkin menestystä saaneen esikoisalbuminsa Another Return To Church Hill vielä samana vuonna. Kun yhtyeen toinen albumi For The Sake Of Mankind ei saavuttanutkaan odotettua menestystä, yhtye hajosi vuoden 1993 lopussa. Se kuitenkin kokoontui esiintymään yhdessä vielä 1999.

Artch-vaiheen jälkeen Eiríkur työskenteli vapaana laulajana ja esiintyi satunnaisesti eri rock-yhtyeiden kanssa. Hän myös edusti Norjaa vuoden 1991 Eurovision laulukilpailussa Just 4 Fun -yhtyeen kanssa.

Vuodesta 2005 lähtien Eiríkur on kiertänyt Euroopan konserttilavoja kosketinsoittaja-kitaristi Ken Hensleyn kanssa. Hensley on tunnettu 70-luvulla esiintyneestä Uriah Heep -yhtyeestä.

Suostuttelun jälkeen Eiríkur osallistui Islannin Euroviisuedustajan karsintoihin ja hänet valittiinkin Islannin edustajaksi Eurovision laulukilpailuun Helsingissä keväällä 2007. Kappale Valentine Lost – alun perin islanninkielinen ja nimeltään Ég les í lófa þínum – ei kuitenkaan päässyt loppukilpailuun saakka.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ríkisútvarpið, Islanti

  1. Helsinki 2007 - Semi-Final eurovision.tv. Viitattu 5.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]