Egyptinkoirankuonolepakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Egyptinkoirankuonolepakko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Lepakot Chiroptera
Heimo: Hedelmälepakot Pteropodidae
Alaheimo: Pteropodinae
Suku: Koirankuonolepakot
Rousettus
Laji: egyptiacus
Kaksiosainen nimi

Rousettus egyptiacus
(Geoffrey, 1810)

Synonyymit

Rousettus aegyptiacus

Egyptinkoirankuonolepakon levinneisyys
Egyptinkoirankuonolepakon levinneisyys
Katso myös

  Egyptinkoirankuonolepakko Wikispeciesissä
  Egyptinkoirankuonolepakko Commonsissa

Egyptinkoirankuonolepakko[2] eli afrikanronkko[3] (Rousettus egyptiacus) on keskikokoinen hedelmälepakko, jonka levinneisyysalue ulottuu Senegalista yli lähes koko Afrikan ja Etu-Aasian Pakistaniin asti. Sitä tavataan myös Kyproksella ja Turkissa. Nisäkäsnimistötoimikunnan ehdotus lajin uudeksi suomenkieliseksi nimeksi on ronkko.[4]

Egyptinkoirankuonolepakolla on suuret silmät ja koiranomainen pää. Sen ruumis on noin 13–15,5 cm pitkä, kyynärvarsi on 8–10 cm ja paino 90-170 g.

Egyptinkoirankuonolepakot syövät hedelmien lisäksi myös siitepölyä ja mettä.

Naaras saa 105–107 päivän kantoajan jälkeen yhden tai harvoin kaksi poikasta. Laji lisääntyy monilla seuduilla noin kaksi kertaa vuodessa.

Toisin kuin muilla lepakoilla, egyptinkoirankuonolepakolla ja Rousettus-suvun kahdeksalla muulla lajilla on poikkeuksellinen kyky synnyttää äänisignaaleja värisyttämällä kieltään nopeasti suuontelossa tai oikeastaan maiskuttamalla äänekkäästi. Näin muodostuvan sointuvan, taajuudeltaan 6,5–100 kilohertsin äänen suurin intensiteetti on 12–18 kHz:n välillä. Ääntely ei ole ultraääntä, joten ihminen voi kuulla sen.

  1. Benda, P., Aulagnier, S., Hutson, A.M., Amr, Z.S., Kock, D., Sharifi, M., Karataş, A., Mickleburgh, S., Bergmans, W. & Howell, K.: Rousettus egyptiacus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.7.2014. (englanniksi)
  2. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 3. Lepakot–Perhoset, s. 922. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01530-3.
  3. McGhee, Karen & McKay, George: Maailmamme eläimet, s. 38. Suomentanut Marja-Leena & Pertti Hiltunen. Helsinki: Gummerus, 2007. ISBN 978-951-20-7373-3.
  4. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet (vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) koivu.luomus.fi. 2008. Viitattu 22.6.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.