Eerikkilän urheiluopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eerikkilä logo.svg

Eerikkilän urheiluopisto (myös: Eerikkilä) on 1949 perustettu liikunta- ja vapaa-ajankeskus Tammelan kunnassa Ruostejärven rannalla. Keskeistä osaamista ovat suomalaisen terveysliikunnan kehittäminen ja valmennuskeskuspalvelut erityisesti jalkapallon ja salibandyn harrastajille. Lisäksi urheiluopistolla koulutetaan liikunnan ja eräopastuksen ammattilaisia.

Opiston toimitusjohtaja on Petri Jakonen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Suomalainen jalkapalloilu ei kehity, ellei Suomessa ole sille omaa valmennuskeskusta.” Tämä Suomen Palloliiton silloisen puheenjohtajan Erik von Frenckellin ajatus vaikutti ratkaisevasti Eerikkilän urheiluopiston perustamiseen vuonna 1949. Tammelan kunnassa sijaitsevan Saaren kartanon isäntä Frenckell myi omistamansa kartanon maista 17 hehtaarin alueen Palloliitolle urheiluopiston perustamista varten. Hinta oli muodollinen, markka hehtaarilta. Paikka oli ihanteellinen lajin valmennus- ja koulutustyötä ajatellen.

Vaikka Eerikkilä siirtyi jo 1950-luvun alussa Palloliiton omistuksesta itsenäisen omistajasäätiön, Palloilu Säätiön haltuun, jalkapallon asema Eerikkilän kehityksessä on ollut keskeinen. Eerikkilä muuttui lakisääteiseksi urheiluopistoksi vuonna 1983.

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapalloilun kehittäminen on ohjannut opiston investointeja vuosien varrella. Täysimittainen jalkapallohalli rakennettiin 1998, lämmitettävä keinonurmikenttä 2005, lämmitettävä luonnonnurmikenttä 2008 ja jalkapallostadion Eerikkilä Areena 2013. Yhteistyössä Suomen Palloliiton kanssa kehitetty Sami Hyypiä Akatemia toimii Eerikkilässä.

Jalkapallohallin valmistuttua vanha liikuntahalli kunnostettiin tarkoituksenmukaiseksi sisäpalloilulajeille, erityisesti salibandylle. Samalla aloitettiin vuonna 1999 läheinen yhteistyö Suomen Salibandyliiton kanssa.

Eerikkilässä käy vuosittain 60 000 asiakasta, joista jalkapallon ja salibandyn harrastajat muodostavat suurimman osan. Lajien parissa Eerikkilässä käy sekä harrastajia että kilpa- ja huippu-urheilijoitakin kotimaasta ja ulkomailta. Lisäksi opiskelijat, yritysryhmät, perheet ja muut vapaa-ajan liikkujat ovat urheiluopiston käyttäjiä.

Eerikkilä on myös vahva alueellinen matkailukohde Lounais-Hämeessä Forssan seudulla.

Opistolla on oma lämpökeskus, jonka energiamuotona on kotimainen puupelletti.

Johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]