Earl Van Dorn

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Earl Van Dorn

Earl Van Dorn (17. syyskuuta 18207. toukokuuta 1863) oli Yhdysvaltain armeijan ammattisotilas ja etelävaltioiden armeijan kenraalimajuri Yhdysvaltain sisällissodassa.

Van Dorn syntyi lähellä Port Gibsonia Mississippissä ja valmistui vuonna 1842 West Pointista 52:ntena luokkansa 56 oppilaasta. Hän osallistui Meksikon–Yhdysvaltain sotaan ja taisteluihin seminoli- ja comancheintiaaneja vastaan.

Hän liittyi sisällissodan alussa konfederaation armeijaan majurina maaliskuussa 1861 ja kohosi kenraalimajuriksi syyskuussa. Kyvyistään johtuen hän komensi etelävaltioiden joukkoja Pea Ridgen taistelussa (Elkhorn Tavern) Pea Ridgessä Arkansasissa. Etelävaltiot hävisivät taistelun, ja Van Dornin päätös siirtää armeijansa itään Mississippijoelle antoi Unionille mahdollisuuden hallita Missourin osavaltiota ja uhata Arkansasin sydänmaita. Hänen epäpätevyytensä Corinthin taistelussa Mississippissä lokakuussa 1862 johti toiseen Unionin armeijan voittoon.

Van Dorn oli tehokkaampi ratsuväenkomentajana. Hän tuhosi Unionin tarvikevarastot Holly Springsissä Mississippissä joulukuussa 1862, mikä häiritsi pahasti Ulysses S. Grantin ensimmäistä Vicksburgin-sotaretkeä. Van Dorn onnistui myös Thompsonin aseman taistelussa Tennesseessä maaliskuussa 1863.

Van Dornin kuolemaksi koitui hänen maineensa naistenmiehenä eikä suinkaan Unionin luoti. 7. toukokuuta 1863 hänet ammuttiin päämajassaan Spring Hillissä Tennesseessä. Ampuja oli tohtori George Peters, joka väitti, että Van Dornilla oli ollut suhde hänen vaimoonsa. Petersiä ei koskaan tuomittu ampumisesta. Van Dorn on haudattu Port Gibsoniin Mississippiin.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Earl Van Dorn