John C. Pemberton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sotilashenkilöä. Coca-Colan keksijästä John Pembertonista on oma artikkelinsa.
John C. Pemberton

John Clifford Pemberton (10. elokuuta 181413. heinäkuuta 1881) oli Yhdysvaltain armeijan ammattisotilas ja etelävaltioiden kenraali Yhdysvaltain sisällissodassa. Hänet muistetaan tappiostaan ja antautumisestaan kriittisessä Vicksburgin taistelussa.

Lapsuus ja nuoruus, sisällissodan aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pemberton syntyi Philadelphiassa Pennsylvaniassa. Hän valmistui USA:n sotilasakatemiasta 1837, palveli tykistössä ja sen jälkeen Meksikon-Yhdysvaltain sodassa.

Sisällissodan alussa Pemberton valitsi eron USA:n armeijasta ja liittyi konfederaation sotavoimiin, huolimatta pohjoisvaltalaisesta syntyperästään. Tämä oli ennen kaikkea hänen virginialaissyntyisen vaimonsa ja monien etelävaltioissa vietettyjen palveluvuosien seurausta, että hän tunsi uskollisuutta etelälle.

Vicksburgin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pemberton ylennettiin kenraaliluutnantiksi 10. lokakuuta 1862, ja sijoitettiin puolustamaan Vicksburgin linnoituskaupunkia Mississippissä ja Mississippi-joella. Kohdatessaan entisen Meksikon kollegansa, aggressiivisen unionin komentajan Ulysses S. Grantin Vicksburgin sotaretkellä, Pemberton oli alivoimainen ja kenraalien vähyydestä kärsivä. Sen jälkeen kun Grant yllätti hänet ylittämällä Mississippi-joen kaupungista etelään, hän voitti Pembertonin ja kenraali Joseph E. Johnstonin useissa taisteluissa läpi Keski-Mississippin, viimein piirittäen Pembertonin Vicksburgiin. Vaikka häntä neuvottiin pakenemaan armeijansa kanssa uhraten kaupungin, Pemberton piti puoliaan kuusi viikkoa, kun sotilaat ja siviilit nääntyivät alistuvina. (Pembertoniin, hyvin tietoisena pohjoisvaltalaisesta alkuperästään, vaikutti luultavasti pelko julkisesta tuomitsemisesta petturiksi, jos hän hylkäisi Vicksburgin.) 4. heinäkuuta 1863, hän antautui kaupungin ja armeijansa mukana aiheuttaen suuren strategisen tappion etelävaltioille.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antautumisensa jälkeen Pemberton vaihdettiin vankina ja palautettiin palvelukseen, mutta hän luopui vapaaehtoisesti kenraalin nimityksestään ja palveli sodan loppuun tykistön everstiluutnanttina, todistuksena lojaaliudestaan etelälle.

Sodan jälkeen John Pemberton asui Virginiassa farmillaan ja muutti Pennsylvaniaan 1876. Hän kuoli Penllynissä Pennsylvaniassa ja on haudattu Laurel Hillin hautausmaahan Philadelphiaan.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:John C. Pemberton