Dying Light

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dying Light
Kehittäjä Techland
Julkaisija Warner Bros. Interactive Entertainment
Ohjaaja Paweł Marchewka
Adrian Ciszewski
Tuottaja Tymon Smektała
Suunnittelija Maciej Binkowski
Käsikirjoittaja Rafal W. Orkan
Dan Jolley
Taiteilija Allen Shelton
Säveltäjä Pawel Blaszczak
Pelisarja Dying Light (d)
Pelimoottori Chrome Engine 6
Julkaistu
  • NA 27. tammikuuta 2015
  • AUS 28. tammikuuta 2015
  • EU 30. tammikuuta 2015
  • JP 30. tammikuuta 2015
Lajityyppi toimintaseikkailu, selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
Alusta Linux, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto Steam ja GOG.com
Vaatimukset

Vähimmäisvaatimukset (PC): Käyttöjärjestelmä: Windows® 7 64-bit / Windows® 8 64-bit / Windows® 8.1 64-bit Suoritin: Intel® Core™ i5-2500 @3.3 GHz / AMD FX-8320 @3.5 GHz RAM-Muisti: 4 GB RAM DDR3 Kiintolevy: 40 GB free space Näytönohjain: NVIDIA® GeForce® GTX 560 / AMD Radeon™ HD 6870 (1GB VRAM) DirectX®: Version 11

Suositellut vaatimukset (PC): Käyttöjärjestelmä: Windows® 7 64-bit / Windows® 8 64-bit / Windows® 8.1 64-bit Suoritin : Intel® Core™ i5-4670K @3.4 GHz / AMD FX-8350 @4.0 GHz RAM-Muisti: 8 GB RAM DDR3 Kiintolevy: 40 GB free space Näytönohjain: NVIDIA® GeForce® GTX 780 / AMD Radeon™ R9 290 (2GB VRAM)

DirectX®: Version 11
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dying Light on Techlandin kehittämä ja Warner Bros. Interactive Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailu- ja selviytymiskauhupeli. Peli julkaistiin vuonna 2015 Linuxille[1], Microsoft Windowsille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Pelistä on julkaistu päivitysversio Enhanced Edition, joka on korvannut aiemman version ja sisältää useita parannuksia.[2]

E3 2018 -tapahtumassa on julkistettu jatko-osan Dying Light 2 olevan työn alla, jota kehittävät Techland ja Chris Avellone.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä ideana on selviytyä zombiepidemian riivaamassa avoimessa pelimaailmassa. Päiväsaikaan pelaajan tulee etsiä tarvikkeita, virittää ansoja sekä pelastaa satunnaisia selviytyjiä. Yön tullessa pelaaminen tulee vaarallisemmaksi, sillä zombeista tulee aggressiivisempia kuin päiväsaikaan. Pelissä on yli sata erilaista asetta käytettävänä ja lisää voi myös itse valmistaa. Peli tulee sisältämään verkkomoninpelin.

Pelissä on ”free-run” -mekaniikka, jossa pelaaja pystyy käyttämään esimerkiksi talojen kattoja ja seiniä kulkureittinään. Tämä auttaa epidemian riivaamassa maailmassa liikkumista huomattavasti. David Belle, parkourin ”isä”, auttoi Techlandia pelin liikkumisen suunnittelussa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelitapahtumat sijoittuvat Harranin kuvitteelliseen kaupunkiin[4] joka on jäänyt zombiepidemian jalkoihin, minkä seurauksena se on eristetty muusta maailmasta.[4]Useimmat Harranin asukkaat ovat muuttuneet zombinpureman välityksellä epäkuolleiksi, ihmislihaa himoitseviksi olennoiksi, joita on monia erilaisia variaatioita. Kyle Crane, GRE:n (Global Relief Effort) agentti, lähetetään alueelle etsimään tärkeää kansiota.[4]Cranen saavuttua Harraniin tätä lähestulkoon heti purraan, mutta kaksi alueen selviytyjää pelastavat tämän. Toinen heistä, Amir, kuolee pelastusmatkalla mutta tämän pari Jade vie Cranen turvaan suureen kerrostaloon.

Kerrostalossa Crane saa huonon aseman ja tätä pidetään taakkana, mutta kukaan tiedä tämän motiiveista. Monet asukkaista ovat Cranen tavoin saaneet tartunnan, ja heitä hoidetaan lopussa olevalla Antizin-lääkkeellä, joka pitkittää zombiksi muuntautumista. Hän kuitenkin yrittää olla hyödyksi, ja koittaa ystävystyä Jaden veljen Rahimin kanssa. Tämä saa töitä, aikeinaan päästä tapaamaan kerrostalon johtajaa Breckeniä. Tilaisuuksien salliessa Crane tiedottaa työnantajiaan Harranin tapahtumista, jotka käskevät tämän jatkamaan tehtäväänsä. Crane pääsee tohtori Zeren vastaanotolle, joka kertoo että Harranin virukseen on mahdollista löytää lääke.

Crane saa tehtäväkseen suojata turva-alueita jotta Brecken miehineen kykenisi hakemaan GRE:nAntizin-ilmalähetyksiä. Tehtävä epäonnistuu, mutta Crane lupautuu hankkimaan itse seuraavan ilmalähetyksen. Selviää, että alueen pahamaineinen kuvernööri Rais pitää sotilaidensa vartioimalla alueellaan laatikoittain lääkettä ja onnistuu viemään lähes kaikki ilmalähetykset. Crane löytää ilmalähetyksen täynnä lääkettä, mutta GRE käskee tätä polttamaan kaiken ja menemään Raisin puheille jolla todennäköisesti kansio on. Crane tekee työtä käskettyä, ottaen itselleen yhden annoksen lääkettä ja palaa kerrostaloon tyhjin käsin.

Kerrostalon ihmiset keskustelevat lääkkeiden tarpeesta ja Raisin tapaamisesta. Crane jälleen osoittautuu vapaaehtoiseksi menemään Raisin luo, johon kaikki suostuvat. Raisin tukikohdassa hänet laitetaan töihin ja tälle luvataan palkkioksi kaksi laatikkoa Antizinia. Rais ei kuitenkaan pidä lupaustaan ja antaa Cranelle vain muutaman kappaleen, ja pyytää tätä tuomaan Jaden tukikohtaan mikäli haluaa lisää lääkettä. Crane ei suostu ehdotukseen, mutta Rais kehottaa tätä miettimään asiaa. Cranen päästessä kerrostaloon virus on vaatinut jo useita uhreja.

Rahim kertoo Cranelle toisesta kerrostalosta, jossa on suuri saastuneita kuhiseva pesä. Vaikka Rahim haluaisi itse räjäyttää kerrostalon, Crane käskee tätä pysymään etäämmällä tämän viedessä pommin taloon. Jade tiedottaa Cranelle koulusta, jossa olisi paljon Raisin viemiä Antizin-pakkauksia. He lähtevät etsimään pakkauksia, Cranen kertoessa Jadelle että tarjolla olisi "toinen vaihtoehto" mikäli koulu olisi tyhjillään. Lääkkeen sijaan he löytävät runsaasti räjähteitä, ja Jade pyytää Cranea olemaan sanomatta mitään veljelleen asiasta. Cranen jälleen keskustellessa GRE:n kanssa tämä alkaa kyseenalaistaa työnantajiensa välinpitämättömyyttä Harranin asukkaista.

Crane tuo Zerelle palan boltereiden, hohtavien saastuneiden, lihasta josta Zere saa lääkkeeseen tarvittavan koepalan. Radioyhteyksien parannuttua Zere saa yhteyden toiseen lääkäriin, Camdeniin. Crane lupautuu viemään koepalan tälle, vaikkakin Camden asuu toisessa kaupungissa, Old Town:issa (suom. Vanha Kylä). Samaan aikaan Rahim lähtee itsepäisesti tuhoamaan kerrostaloa, mutta Cranen kuullessa tämän avunhuudot hän ryntää paikalle. Crane pelastaa loukkaantuneen Rahimin ja vie tämän ajastamat räjähteet kerrostaloon. Suunnitelma onnistuu, ja kerrostalo räjähtää. Cranen riemuitessa voittoa tämä palaa Rahimin luo, joka on muuttunut zombiksi. Crane joutuu tappamaan tämän, ja palaa Breckenin luo huonoine uutisineen. Jade kuulee Rahimin kuolemasta ja katoaa, sekä Zere kidnapataan. Cranelle kerrotaan radion kautta, että Harran tultaisiin pommittamaan maan tasalle 48 tunnin kuluessa.

Crane pelastaa Zeren, mutta Rais miehineen kaappaa molemmat. Rais kertoo tehneensä yhteistyötä GRE:n kanssa ja tietää, kuka Crane on. Hän pistää Cranen taisteluareenalle useita zombeja vastaan, ja lopulta käskee miehiään ampumaan tämän. Crane tappaa lähes kaikki tämän sotilaat, sekä sivaltaa Raisin käden irti. Yksi sotilaista ehtii kuitenkin tappamaan Zeren, ja Crane joutuu pakenemaan paikalta. Brecken vie tämän turvaan, ja kertoo että Jade yrittää viedä koepalaa Camdenille erään tunnelin kautta mutta Rais miehineen on katkaissut lähes kaikki tiet pois Harranista. Kuitenkin ryhmä nimeltään "Pelastajat" salakuljettaa ihmisiä mm. Vanhaan kylään. Crane käyttää heidän palveluitaan, mutta Pelastajat pettävät hänet ja tämä miltei jää kiinni Raisille.

Vanhassa kylässä Crane kohtaa Troyn ja tämän selviytyjäryhmänsä. Hän saa puhelun Jadelta, jolle hän kertoo totuuden tehtävästään. Jade raivostuu Cranelle, ja myöhemmin mies tajuaa Raisin kaapanneen Jaden. Lisäksi televisiolähetys väittää kaikkien ihmisten kuolleen Harranissa, josta selviytyjät suivaantuvat entisestään. Pitkän etsinnän jälkeen Crane pääsee Jaden luo, mutta Rais pakottaa heidät taistelemaan niin ihmisiä kuin saastuneitakin kohtaan. Jade paljastaa saaneensa pureman aikaisemmin, jolloin Rais heittää maahan Antizin-ruiskun ja antaa Cranelle päätettäväkseen kumpi selviää hengissä. Cranen hallusinoidessa Jadesta tämä iskee piikin Craneen ja muuttuu zombiksi. Crane tappaa Jaden, ja pian tämän jälkeen Raisin oikean käden Tahirin.

Troy käskee Cranea kuuluttamaan radiomastosta pommikoneille Harranin olevan täynnä eläviä ihmisiä, jossa tämä onnistuu tässä viime hetkellä hankkien Harranille lisäaikaa. Hän matkaa Camdenin luo sekä toimittaa tälle koepalan, ja Camden kertoo että lääke virukseen on käden ulottuvilla. Pian Rais tiedottaa Cranelle että on poistumassa Harranista GRE:n helikopterilla kansion kanssa, joka nopeuttaisi Harranin tuhoa. Crane pääsee Raisin luo ja he käyvät kaksintaistelun. Cranen onnistuu kukistaa Rais ja GRE:n helikopteri saapuu tämän luokse. Heidän yrittäessä saada Cranea kyytiin hän kertoo sanelevansa nyt säännöt, ja että ei ole päättänyt mitä hän tekee kansiolla. Helikopteri poistuu paikalta, ja Camden kertoo Cranelle koepalojen tuottaneen positiivisia tuloksia. Peli päättyy tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut Gamereactorin arvostelussa arvosanan 8/10.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Now Available on Steam - Dying Light 27.1.2015. Steam. Viitattu 15.1.2018.
  2. Now Available on Steam - Dying Light: The Following - Enhanced Edition 9.2.2016. Steam. Viitattu 15.1.2018.
  3. Ville Arvekari: Techland ja Chris Avellone esittelivät Dying Light 2:n – zombiselviytymistä elävässä maailmassa 11.6.2018. Pelaaja. Viitattu 13.6.2018.
  4. a b c Gries, Arthur: DYING LIGHT REVIEW: FEAR OF HEIGHTS 3.2.2015. Polygon. Viitattu 15.1.2018.
  5. Hirsilä, Markus: Dying Light 29.1.2015. Gamereactor. Viitattu 15.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.