David Belle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Belle
Belle The New Yorkerin festivaaleilla 2007.
Belle The New Yorkerin festivaaleilla 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt29. huhtikuuta 1973 (ikä 51)
Ranska Fécamp, Ranska
Kansalaisuus Ranskalainen
Ammatti koreografi
stunt-esiintyjä
näyttelijä
Vanhemmat Raymond Belle (isä)
Monique Belle (äiti)
Lapset Alex Belle (poika)
Sukulaiset Jean-François Belle (veli)
Muut tiedot
Merkittävät teoksetparkourin perustaja
Banlieue 13
Aiheesta muualla
Kotisivu

David Belle (s. 29. huhtikuuta 1973 Fécamp, Ranska) on ranskalainen parkour-lajin luoja[1] ja näyttelijä.

Elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bellen isä oli palomies Raymond Belle. Hän oli saanut armeijassa Georges Hébert'n liikunnanfilosofiaan (la Méthode Naturelle) perustuvaa koulutusta,[2] johon kuului muun muassa tasapainoilua, hyppimistä ja kiipeilyä luonnossa. Päämääränä oli saada ihmisestä kyvykäs liikkumaan kaikenlaisessa ympäristössä, ylittämään henkiset ja fyysiset esteet sekä kasvamaan itsevarmaksi käymällä harjoittelussa läpi erilaisia tunnetiloja, kuten pelkoa, rohkeutta ja uupumusta. Raymon Belle jatkoi metodien mukaista harjoittelua siviilielämässäkin ja valmensi David Belleä, joka kokeili lisäksi taistelulajeja ja telinevoimistelua varhaisessa teini-iässään.[3]

Normandialaistaustaisen[4] Bellen muutettua Pariisin esikaupunkiin Lissesiin hän alkoi soveltaa isältä saamiaan oppeja uudessa ympäristössään. Hänen ollessa 15-vuotias parkour oli saanut alkunsa, ja hän harrasti lajia ystäviensä, kuten Sébastien Foucanin kanssa.[3] 1990-lopulla parkourista oli tullut laajasti suosittua ja medianäkyvää. Kun Foucan ja hänen seuraajansa alkoivat viedä lajia formalisoidumpaan[3] ja tyylikeskeisempään suuntaan,[5] pyrki Belle säilyttämään sen hébert'läisen olemuksen.[3]

Media kiinnostui Bellestä, ja hänelle alettiin tarjota elokuvarooleja. Hänen mukaansa näyttelijänura ei ikinä ollut hänen tavoitteensa, mutta hän päätti tarttua tilaisuuteen.[6] Vuonna 2004 hän näytteli ranskalaisessa toimintaelokuvassa Banlieue 13, jossa oli kuvattuna lukuisia parkour-kohtauksia, kuten myös sen jatko-osassa Banlieue 13 - Ultimatum (2009).[7] Alkuperäisestä Banlieue 13:sta tehtiin englanninkielinen versio Brick Mansions (2014), jossa Belle myös näytteli. Näyttelijärooliensa lisäksi Belle on ohjannut esimerkiksi elokuvien Babylon A.D. (2008) ja Prince of Persia (2010) parkour- ja taistelukohtausten koreografiaa.[4]

Osittainen filmografia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuosi Nimike Hahmo
2001 Engrenage, L Le créancier
2002 Femme Fatale Poliisi
2004 13th District Leïto
2009 13th District - Ultimatum Leïto
2013 Mafiaperhe Mezzo
2014 Brick Mansions Lino Duppre
2014 Jaya Jaya
2016 Super Express Gary
2018 Defying Chase
2020 Kovanaamojen kaupunki Zach
2021 Ultimate Code Enoch

Televisiosarjat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuosi Nimike
2000 Louis Page
2012 Métal Hurlant Chronicles
2016 Brutal: Taste of Violence
2017 À Jamais
  1. Wilkinson, Alec: No Obstacles Newyorker. 2007. Viitattu 14.4.2011. (englanniksi)
  2. Parkour Britannica. 31.12.2023. Viitattu 21.1.2024. (englanniksi)
  3. a b c d Atkinson, Michael & Young, Kevin: Deviance and Social Control in Sport, s. 61–62. Human Kinetics, 2008.
  4. a b Yamato, Jen: Paradigm Signs ‘Brick Mansions’ Star & Parkour Founder David Belle uk.movies.yahoo.com. 11.4.2014. Viitattu 21.1.2024. (englanniksi)
  5. Ameel, L., & Tani, S. (2007): Säröjä kaupunkitilassa: parkour. Alue ja Ympäristö, 36(1), 3–13.
  6. Interview with David Belle. Stuntharness.com.
  7. Jenkins, Mark: Back In Paris, A Hectic 'Ultimatum' In District 13. npr.org. 2010. Viitattu 23.1.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta David Belle. (englanniksi)
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.