Dodge Omni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dodge Omni henkilöauto.

Dodge Omni oli etuvetoinen, pieni ja hatchback-tyyppinen henkilöauto, jota Chryslerin Dodge-osasto valmisti Yhdysvalloissa vuosina 19781990.

Dodge Omni oli itse asiassa eurooppalaisen Chryslerin Simca-osaston suunnittelema, ennen kuin Chrysler myi Simcan Peugeot'lle, joka myi myöhemmin samaa autoa nimellä Talbot Horizon. Omni perustui Chryslerin L-alustaan, joka oli ensimmäinen niin pieni alusta. Ranskalaista Horizon-nimeä käytettiin myös Omnin sisarmallissa Plymouth Horizonissa.

Omni oli Motor Trend -lehden vuoden auto 1978.

Eurooppalaiseen Horizoniin verrattuna Omnissa oli jenkkityylisempi keula, massiivisempi maski ja puskuri. OHV-tyyppiset Simcan moottorit oli korvattu Volkswagenin valmistamilla 1,7-litraisilla OHC-moottoreilla. OHC-moottorissa oli tehoja 75 hv ja vääntöä 122 Nm. Eurooppalaiseen verrattuna edistyksellistä oli myös viimeisien vuosimallien kuljettajan puoleinen turvatyyny.

Vuonna 1981 tuli markkinoille myös 2,2-litrainen Chryslerin 84 hevosvoiman K-Car-moottori isommaksi vaihtoehdoksi 1,7-litraisen rinnalle. Myöhemmin moottorin tehot nousivat aluksi 93 hevosvoimaan ja lopulta 96 hevosvoimaan. Volkswagenin 1,7-litrainen moottori korvattiin Simcan/Peugeot'n 1,6-litraisella vuonna 1983. Tässä moottorissa tehoja oli 62 hv ja se oli saatavana ainoastaan manuaalivaihteistolla. Vuodesta 1987 eteenpäin 2,2-litrainen oli ainoa moottorivaihtoehto.

Omnin valmistus lopetettiin vuonna 1990.