Dodge Omni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dodge Omni
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Valmistaja Dodge
Konserni Chrysler Corporation
Valmistusvuodet 1977–1990
Muut nimet Plymouth Horizon
Korimalli 5-ovinen hatchback
Luokka C-segmentti
Seuraaja Dodge Shadow
Teknisesti samankaltaisia Dodge Charger
Dodge Rampage
Talbot Horizon
Tekniset tiedot
Pohjalevy Chrysler L
Moottori R4
Iskutilavuus 1,6–2,2 l
Polttoaine bensiini
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 4-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen manuaali
3-vaihteinen automaatti

Dodge Omni on Chryslerin Dodge-merkillä vuosina 1977–1990 valmistama alemman keskiluokan automalli, joka oli Pohjois-Amerikan markkinoilla myyty versio Talbot Horizonista. Mallia myytiin myös nimellä Plymouth Horizon. Omnin seuraajaksi tuli Dodge Shadow.

Omni ja Horizon olivat ensimmäiset Chryslerin valmistamat etuvetoiset automallit. Etujousitus erosi eurooppalaisesta versiosta, sillä Omnissa käytettiin vääntösauvajousituksen sijaan MacPherson-joustintukia. Moottorina ei myöskään käytetty Talbot Horizonin 1,6-litraista työntötankomoottoria, vaan Volkswagenilta peräisin olevaa 1,7-litraista (75 hv), jossa oli kannen yläpuolinen nokka-akseli. Voimansiirtona oli Volkswagenin nelivaihteinen manuaalivaihteisto tai Chryslerin kolmeportainen TorqueFlite-automaattivaihteisto.

Plymouth Horizon

Vuonna 1981 tuli saataville Chryslerin 2,2-litrainen (84 hv) moottori. 1,7-litrainen korvattiin PSA-konsernin 1,6-litraisella (62 hv) vuonna 1983, ja vuodesta 1987 lähtien 2,2-litrainen oli mallin ainoa moottorivaihtoehto.

Eurooppalaiseen Horizoniin verrattuna edistyksellistä oli viimeisien vuosimallien autoissa ollut kuljettajan turvatyyny.

Shelby GLHS

Suorituskykyisin malli oli Shelbyn virittämä Omni GLH (Goes Like Hell), jonka turboahdettu 2,2-litrainen moottori tuotti tehoa 146 hevosvoimaa. Voimansiirtona oli viisivaihteinen manuaalivaihteisto. Lisäksi perusmalliin verrattuna GLH:n jousitus oli jäykempi ja maavara matalampi.[1] Shelby valmisti autosta myös 500 kappaleen rajoitetun erän GLHS-nimistä mallia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1985 Dodge Omni GLH with just 16,000 miles is for sale on eBay Autoblog. 7.3.2019. Viitattu 11.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]