Djougou
Djougou | |
---|---|
|
|
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]
|
Djougou on Luoteis-Beninin suurin kaupunki, piirikunta ja samanniminen kolmen kaupunkimaisen taajaman kokonaisuus Dongan departementissa. Se on tärkeä kauppakaupunki. Asuinalueen pinta-ala on 3 966 neliökilometriä ja vuonna 2013 piirikunnan asukasluku oli 267 812 henkilöä. Kaupungissa oli noin 95 000 asukasta.[1]
Djougou sijaitsee 450 kilometrin päässä maan suurimmasta kaupungista Cotonousta.[2]
Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Djougoun arrondissementit ja asukasmäärät (2013) ovat[1]:
- Barei, 12 849
- Bariénou, 36 738
- Belle, 6 203
- Bougou, 9 505
- Djougou I, 36 295
- Djougou II, 30 892
- Djougou III, 27 585
- Kolokondé, 28 591
- Onklou, 24 153
- Patargo, 27 955
- Pélébina, 11 683
- Sérou, 15 362
Yleisiä tietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä Wikipedian laatuvaatimuksia. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia tai merkitsemällä ongelmat tarkemmin. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: lähteetöntä ja osin epätietosanakirjamaista tekstiä, myös heikohkoa käännöstä en-wikistä |
Djougoun kaupunkia pidetään Atacora-Dongan seudun kaupallisena pääkaupunkina, jossa Natitingou on hallinto- ja pääasiallinen matkailukaupunki. Dendi on Djougoun pääkieli ja etninen ryhmä, siellä on myös useita muita väestöryhmiä, kuten fulanit, pullit, jorubat, baribat sekä etelästä siirtyneet fonit. Kuten tavallisesti Beninissä, Djougoun väestö on nuori ja kasvava. Tavallisia ovat suuret perheet ja useat vaimot, mikä johtaa siihen, että nuoria ja kouluikäisiä lapsia, sekä raskaana olevia naisia on paljon. Kaupungissa on useita kaupunginosia, mutta ne ovat melko muuntuvia. Ihmiset eivät tunnista asuinaluettaan niinkään sen nimen perusteella, vaan sen perusteella, minkä päätien tai minkä maamerkin tai moskeijan lähellä he asuvat.
Djougoun väestö on pääosin muslimeja ja jokaisella asuinalueella on vähintään yksi moskeija. Djougoun muslimit vaihtelevat hyvin konservatiivisesta melko liberaaliin. On melko yleistä nähdä naiset pukeutuneina täysin mustiin, myös kasvonsa peittäen. Useimmin musliminaiset käyttävät kuitenkin huivia ja on joitakin naisia, jotka eivät käytä minkäänlaista verhoa. Päätös vaatekapista tehdään suvun perinteen mukaan avioliittoon asti, jonka jälkeen nainen seuraa miehensä suvun perinteitä. Konservatiiviset muslimimiehet pidättyvät alkoholista, mutta useimmat eivät vastusta juomista. Lähes kaikki muslimit eivät syö sianlihaa ja he noudattavat rukouskutsuja.
Djougoussa on myös suuri katolinen väestö, johon kuuluu on suuri katedraali, luostari, seminaari ja katolinen koulujärjestelmä, joka ulottuu lukioon. Djogoun asukkaille uskonto on tärkeä, ja on tavallista, että jos tapaa uuden ihmisen, häneltä kysytään uskonnollisesta sitoutumisesta. Tämä tehdään uteliaisuudesta, eikä haittaa, sillä täällä vaikuttaa olevan huomattava määrä uskonnollista suvaitsevaisuutta. Kristittyjen ja muslimien vapaapäiviä juhlitaan molempia.
Liikenne ja viestintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Djougou on merkittävä liikenteen ja viestinnän keskus. Se toimii kaupan ja liikenteen risteyksessä ja sinne pääsee helposti koko vuoden ajan. Kaupungin keskustan muodostavat neljä pääteitä, jotka kulkevat Cotonouhun, Parakouhun, Natitingouhun ja Ouakéen Togon rajalle. Melko varakkaassa kaupungissa on henkilöitä, jotka omistavat henkilöautoja, ja monilla yhteisön perheillä on vähintään yksi moottoripyörä, jota he käyttävät ensisijaisena kuljetusvälineenä. Zemidjaneja on helppo löytää kaikkialla kaupungissa.
Matkapuhelinviestintä on Djougoussa kattavaa, ja kaikilla suurimmilla operaattoreilla on palvelua alueella. Internet on saatavissa myös nettikahviloissa ja joissakin toimistorakennuksissa, vaikka yhteys ei ole aina luotettava.
Turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Yhteisön jäsenten mielestä suurin turvallisuusongelma ovat näpistelyt. Djougou on tunnettu "varkaiden kaupunki", ja yhteisössä ihmiset käyttävät varotoimia pitämällä arvoesineet lukon takana. Poliisi ratkaisee harvoin varkaustapauksia, mutta ne ratkaistaan paikallisin voimin tai joskus fyysisellä, julkisella rangaistuksella. Djougoussa on kaksi suurta santarmitoimistoa, mutta yleensä yhteisön jäsenet eivät luota niihin turvallisuuskysymyksissä. Lapset ovat turvallisuuteen liittyvien syiden uhreja ja heidän lyömisensä on yleistä. Viiden vuoden ikäinen lapsi oli hukkunut kaivoon, joka ei ollut kunnolla peitetty, ja vanhempi lapsi tapettiin leikkiessään padon lähellä vuonna 2009.
Vesi ja puhtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Djougoulaiset saavat vettä useista lähteistä. Monissa kodeissa ja työpaikoissa on juokseva vesijohtovesi. Muilla yhteisöillä yhteiskaivo, josta ihmiset nostavat vettä. Djougoun eteläpuolella on järvi, mutta yhteisön jäsenet eivät nouda vettä siitä, ja pääsy sinne on rajoitettu, kun lapsi hukkui padon lähellä vuonna 2009. Vaikka ihmiset täällä eivät keitä juomavettä, he ovat sitä mieltä, että vesijohtovesi on terveempää kuin kaivovesi. Vesihuolto on jatkuvaa ja harvat kokevat katkoksia veden jakelussa.
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ a b Divisions administratifs du Bénin Les résultats définitifs du RGPH4. 2015. Viitattu 9.1.2019. (ranskaksi)
- ↑ Monographie de la commune Djougou ancb-benin.org. 2006. Arkistoitu 10.1.2019. Viitattu 9.1.2019. (ranskaksi)
Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Djougou Wikimedia Commonsissa