Zemidjan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zemidjanit
Zemidjan

Zemidjan (tai zem tai Zemi-john) on eräänlainen taksi Beninissä, Togossa ja Länsi-Afrikassa.[1] Zemidjanit ovat moottoripyöriä, jotka kuljettavat matkustajia kaupungeissa ja kylissä.

Eniten niitä on maan suurimmassa kaupungissa Cotonoussa, jossa niitä on arviolta noin 72 000.[2] Cotonoun kaupungissa zemidjanit saavat kuljettaa vain yhtä matkustajaa, mutta muissa kaupungeissa saattaa moottoripyörän satulassa olla useita matkustajia. 

Hinnat ovat neuvoteltavissa. Kuljettajien puvut ovat värikoodatut kaupungin mukaan ja heidän rekisteröintinumeronsa ovat selässä. Nimi juontuu Fon-kielestä , jossa zémidjan tarkoittaa "vie minut sinne nopeasti" tai "ota minut nopeasti".[3]

Zemidjania on tapana kutsua "kekenoksi". Fonin kielestä johdettu sana 'Keke' on moottoripyörä ja 'no' tarkoittaa 'omistaja': Kekeno tarkoittaa siis kirjaimellisesti  'moottoripyörän omistaja'. Vapaa zemidjan pysähtyy yleensä kohdalle, ja  matkustaja ja kuljettaja neuvottelevat matkan hinnasta, joka riippuu lopullisesta määränpäästä. Vähimmäismäärä on 100 FCFA.Noustessa moottoripyörän selkään on varottava, että kuuma pakoputki ei polta jalkaa. 

Nelson Roubertin ohjaama elokuvassa nimeltä Dreamcycles  kuvattiin kekenoseja Tevisodji puistossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zémidjan