Zemidjan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zemidjanit
Zemidjan

Zemidjan (tai zem tai Zemi-john) on eräänlainen taksi Beninissä ja Togossa Länsi-Afrikassa.[1] Zemidjanit ovat moottoripyöriä, jotka kuljettavat matkustajia kaupungeissa ja kylissä.

Eniten niitä on maan suurimmassa kaupungissa Cotonoussa, jossa niitä on arviolta noin 72 000.[2] Cotonoun kaupungissa zemidjanit saavat kuljettaa vain yhtä matkustajaa, mutta muissa kaupungeissa saattaa moottoripyörän satulassa olla useita matkustajia. 

Hinnat ovat neuvoteltavissa. Kuljettajien puvut ovat värikoodatut kaupungin mukaan ja heidän rekisteröintinumeronsa ovat selässä. Nimi zemidjan juontuu fonin kielestä, jossa zémidjan tarkoittaa "vie minut sinne nopeasti" tai "ota minut nopeasti".[3]

Zemidjania on tapana kutsua "kekenoksi". Fonin kielestä johdettu sana 'Keke' on moottoripyörä ja 'no' tarkoittaa 'omistaja': Kekeno tarkoittaa siis kirjaimellisesti 'moottoripyörän omistaja'. Vapaa zemidjan pysähtyy yleensä kohdalle, ja matkustaja ja kuljettaja neuvottelevat matkan hinnasta, joka riippuu lopullisesta määränpäästä. Vähimmäismäärä on 100 FCFA. Noustessa moottoripyörän selkään on varottava, että kuuma pakoputki ei polta jalkaa. 

Nelson Roubertin ohjaama elokuvassa nimeltä Dreamcycles  kuvattiin kekenoseja Tevisodji puistossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Benin Guide – Motorcycles and Bush Taxis – Benin, West Africa 4.1.2005. Bootsnall Travel Network. Viitattu 30.9.2007.
  2. Joachim, Gbetoho M.: Air Pollution And Respiratory Diseases In African Big Cities: The Case Of Cotonou In Benin 17.12.2003. Gbetoho M. Joachim. Viitattu 6.11.2010.
  3. Motorcycle taxi drivers hit the streets of Cotonou with AIDS prevention messages USAID Benin. Arkistoitu 14.3.2007. Viitattu 30.9.2007.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zémidjan