Dave Pirner

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dave Pirner
Dave Pirner esiintymässä vuonna 2010.
Dave Pirner esiintymässä vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt 16. huhtikuuta 1964 (ikä 55)
Green Bay
Ammatti muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1983-
Tyylilajit alternative rock
Soittimet kitara
laulu
rummut
saksofoni
Yhtyeet Soul Asylum
Levy-yhtiöt A&M Records
Columbia Records
Ultimatum Music
Twin/Tone
Legacy Recordings

Dave Pirner (oik. David Anthony Pirner, s. 16. huhtikuuta 1964 Green Bay, Wisconsin, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen muusikko ja lauluntekijä, joka tunnetaan parhaiten rockyhtye Soul Asylumin keulakuvana[1].

Soul Asylumin ohella hän on myös säveltänyt musiikkia useaan Kevin P. Smithin ohjaamaan elokuvaan. Suurimman sävellystyönsä elokuva-alalla Pirner teki vuonna 1997 Smithin elokuvaan Amyn jäljillä. Tämän lisäksi hän on tehnyt myös cameoroolin vuoden 1994 elokuvaan Reality Bites, jossa pääosaa esitti Pirnerin silloinen tyttöystävä Winona Ryder.

Pirner on jo lähes 30-vuotisen uransa aikana julkaissut Soul Asylumin kanssa 11 studioalbumia, kolme kokoelma-albumia sekä yhden livealbumin. Yhtyeen viettäessä hiljaisempaa aikaväliä vuosituhannen vaihteen jälkeen Pirner julkaisi myös sooloalbuminsa Faces & Names vuonna 2002.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

17-vuotiaana Pirner muutti kotoaan Minneapolikseen, Minnesotan osavaltioon ja aloitti työnteon. Vapaa-aikansa hän käytti rumpujen soittamiseen, ja 20-vuotiaana Pirner perusti punkyhtye Loud Fast Rulesin, jossa hän soitti rumpuja. Pian yhtyeeseen liittyivät myös bassokitaristi Karl Mueller ja kitaristi Dan Murphy. Pirner jätti pian rumpujensoiton, ja ryhtyi yhtyeensä laulajakitaristiksi Pat Morleyn liittyessä uudeksi rumpaliksi. Pian Grant Young kuitenkin paikkasi Morleyn rumpalina, ja yhtye vaihtoi nimensä Soul Asylumiksi Pirnerin kirjoittaman kappaleen mukaan. Pian tämän jälkeen julkaistiin yhtyeen debyyttialbumi Say What You Will Clarence… Karl Sold the Truck, joka oltiin nauhoitettu ennen Grantin liittymistä yhtyeeseen. Vuosien 1986-1989 aikana yhtye kiersi ahkerasti Yhdysvalloissa ja julkaisi viisi studioalbumia keräten vankan fanipohjan. Vuonna 1990 Pirner tuotti myös Minneapolisin kaupungista kotoisin olleen yhtyeen, Group de Gracen samannimisen debyyttialbumin.

Vuonna 1992 yhtye julkaisi virallisen, kuudennen studioalbuminsa Grave Dancers Unionin. Albumi tuotti kaksi hittisingleä; Runaway Train ja Black Gold. Singlet menestyivät listoilla ja kappaleiden musiikkivideot saivat paljon soittoaikaa Music Televisionin ja VH1:sen musiikkikanavilla. Kun Soul Asylum oli vakiinnuttanut paikkansa musiikkialalla, Pirner teki lukuisia vierailuja muiden sooloartistien ja yhtyeiden albumeilla.

Vuonna 1999 Soul Asylum meni väliaikaiselle tauolle Candy from a Stranger-studioalbumin julkaisun jälkeen. Vuosituhannen vaihteessa yhtye julkaisi kokoelma-albumin Black Gold: The Best of Soul Asylum, ja Pirner aloitti samaan aikaan työstämään materiaalia omalle sooloalbumilleen Faces & Names, joka julkaistiin 30. heinäkuuta 2002. Pitkän levytystauon jälkeen yhtye vetäytyi studioon kirjoittamaan kappaleita uudelle studioalbumilleen, mutta koki pahan takaiskun kun bassokitaristi Karl Mueller kuoli ruokatorven syöpään 17. kesäkuuta 2005. Mueller ehti soittaa albumin materiaalista puolet valmiiksi ennen kuolemaansa, ja 11. heinäkuuta 2006 julkaistu studioalbumi The Silver Lining omistettiin yhtyeen pitkäaikaisen bassokitaristin muistolle. Albumin julkaisun jälkeen yhtye on kiertänyt Yhdysvalloissa, ja Pirner tiedotti helmikuussa 2010 yhtyeen palaavan studioon ja uusi albumi julkaistaisiin vuoden 2011 puolella.

Pirner sai huomattavasti julkisuutta myös yksityiselämässään seurustellessaan näyttelijätär Winona Ryderin kanssa 1990-luvun puolivälissä, ja esiintyi myös omana itsenään Ryderin tähdittämässä elokuvassa Reality Bites vuonna 1994. Tuolloin Pirner sävelsi myös musiikkia useampaan elokuvaan.

Nykyään Pirner asuu New Orleansin Bywaterissa Yhdysvalloissa ja työskentelee Soul Asylumin ohella myös tuottajana ja säveltäjänä ja omistaa alueella myös studiotilat.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soul Asylum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [Dave Pirner AllMusicissa (englanniksi) Dave Pirner > Biography] allmusic.com. Viitattu January 31, 2010.