Dave Alexander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dave Alexander
Henkilötiedot
Syntynyt 3. kesäkuuta 1947
Ann Arbor
Kuollut 10. helmikuuta 1975 (27 vuotta)
Ann Arbor
Ammatti Basisti, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1967–1970
Tyylilajit Punk rock, protopunk, hard rock
Soittimet basso
Yhtyeet The Stooges
Levy-yhtiöt Elektra Records
Tämä artikkeli käsittelee rockmuusikkoa. Bluesmuusikosta katso Dave Alexander.

Dave Michael Alexander (3. kesäkuuta 194710. helmikuuta 1975) oli yhdysvaltalainen muusikko. Hän tuli tunnetuksi garage rock/protopunk-yhtyeen The Stoogesin alkuperäisenä basistina.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dave Alexanderin perhe muutti Ann Arboriin 1960-luvulla. Dave tapasi siellä Ron ja Scott Ashetonin, joista tuli hänen hyviä ystäviään. Hänet tunnettiin lempinimellä "Zander". He kävivät samaa high schoolia, jonka Dave tosin keskeytti jo ensimmäisenä koulupäivänään. Ron myi moottoripyöränsä vuonna 1965, josta saaduilla rahoilla hän ja Dave matkustivat Englantiin katsomaan ihailemiensa The Whon sekä The Beatlesin konsertteja.

Dave sekä Ashetonin veljekset tapasivat Iggy Popin ja perustivat The Stooges-yhtyeen vuonna 1967. Dave oli yhtyeen basisti. Hän ei ollut soittanut aikaisemmin, mutta oppi bassonsoiton nopeasti ja osallistui sen jälkeen yhtyeen kappaleiden sovittamiseen ja säveltämiseen. Hän soittaa yhtyeen kahdella ensimmäisellä albumilla The Stooges ja Fun House. Dave sävelsi Iggyn ja Ronin kanssa yhtyeen kappaleet "We Will Fall", "Little Doll", "Dirt" ja "1970".

Dave erotettiin yhtyeestä rankan huumausaineiden käytön takia elokuussa 1970. Viimeisessä konsertissa The Stooges joutui esiintymään suuren yleisön kanssa, ja Davea jännitti tämä. Jännitystä lievittääkseen Dave nautti alkoholia, rauhoittavia lääkkeitä sekä poltti pilveä. Konsertin alkaessa hän oli unohtanut yhtyeen kappaleet. Iggy Pop ei voinut sietää tätä ja erotti Daven. Hän ei ollut koskaan erityisemmin pitänyt basististaan, jolla oli mielenterveysongelmia ja joka oli juonut alkoholia jo nuoresta alkaen.

Tultuaan erotetuksi The Stoogesista Dave päätti uransa musiikkialalla ja muutti takaisin vanhempiensa luokse. Hänen alkoholisminsa paheni. Hieman ennen kuolemaansa Dave sijoitti perimäänsä rahaa osakemarkkinoihin ja tienasi sen avulla.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dave kuoli 27-vuotiaana keuhkoödeemaan 10. helmikuuta 1975. Hän oli joutunut sairaalaan haimatulehduksen vuoksi, jonka syyksi arvioitiin liiallinen alkoholin käyttö.[1]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Stooges[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.