Columbinen verilöyly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Columbinen kouluammuskelu
Columbinen lukio ilmakuvassa
Columbinen lukio ilmakuvassa
Paikka Columbine High School
Ajankohta 20. huhtikuuta 1999
kello 11.19–12.08
Iskutyyppi kouluammuskelu
Kuolleita 15 (ampujat mukaan lukien)
Haavoittuneita 24
Epäilty/epäillyt Eric Harris, Dylan Klebold
Tekoväline

-TEC-DC9 -Hi-Point 995 -Savage 67H

-Stevens 311D

Columbinen verilöyly on Eric David Harrisin (9.4.198120.4.1999) ja Dylan Bennet Kleboldin (11.9.198120.4.1999), 20. huhtikuuta 1999 tekemä joukkomurha Columbine High Schoolissa, Yhdysvaltojen Coloradossa. He ampuivat kuoliaaksi 12 oppilasta ja yhden opettajan sekä haavoittivat 21 muuta. Verilöyly päättyi siihen, kun ampujat tekivät itsemurhan.[1]

Varoitusmerkit ennen tekoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkkejä tulevasta alkoi hiljalleen ilmestyä jo vuonna 1996, kun Eric Harris loi America Onlineen oman kotisivun. Alkuperäinen sivu perustettiin hänen ja Kleboldin tekemien Doom-tasojen ylläpitoa varten, lähinnä heidän ystävien nähtäväksi. Harris teki sivulle myös blogin, joka sisälsi vitsejä ja lyhyitä päiväkirjamerkintöjä koskien hänen ajatuksiaan perheestä, koulusta ja ystävistä. Vuoden loppuun mennessä blogi alkoi sisältää ohjeita siitä, kuinka saada aikaan pientä tuhoa, kuinka valmistaa räjähteitä, sekä tekstinpätkiä erilaisista ongelmista, joita hän ja Klebold yhdessä aiheuttivat. Alkuvuodesta 1997 blogimerkinnät antoivat jo viitteitä Harrisin yhä kasvavasta vihasta yhteiskuntaa kohtaan.

Harrisin sivulla oli vain muutamia vierailijoita, eikä se aiheuttanut huolta ennen vuoden 1997 loppua, kun Dylan Klebold antoi sivun osoitteen Harrisin entiselle ystävälle, Brooks Brownille. Brownin äiti teki Eric Harrisista lukuisia valituksia Jeffersonin piirikunnan seriffintoimistoon uskoen, että poika oli vaarallinen. Nettisivu alkoi täyttyä tappouhkauksista Brooksille ja Dylan tiesi, että jos Brooksilla oli sivun osoite, myös tämän äiti saisi sen käsiinsä, mikä tietäisi jälleen ongelmia Harrisille. Lopulta Brooks Brownin vanhemmat ottivatkin yhteyttä Jeffersonin piirikunnan poliisiin ja rikostutkija Michael Guerralle kerrottiin sivusta. Guerra huomasi, että sivusto sisälsi väkivaltaisia uhkauksia Columbine High Schoolin oppilaita ja opettajia kohtaan. Harris oli kirjoittanut sivuille myös vihastaan yhteiskuntaa kohtaan ja himostaan tappaa kaikki ihmiset, jotka ärsyttivät häntä. Verilöylyyn mennessä Harris ehti koota sivuille putkipommien teko-ohjeita, listan aseistaan ja myös tietyistä ihmisistä, jotka hän halusi tappaa, vaikka heidän varsinainen suunnitelmansa ei sellaista sisältänytkään.

30. tammikuuta 1998 Harris ja Klebold otettiin kiinni heidän varastettuaan pakettiautosta työkaluja ja muun muassa tietokoneiden osia lähellä Littletonia, Coloradoa. Molemmat pidätettiin ja he joutuivat oikeuden eteen, jossa heidät todettiin syyllisiksi näpistykseen. Tuomari lähetti heidät nuorisokotiin, jossa he osallistuivat yhdessä lukuisille kursseille, joista yksi oli vihanhallintakurssi. Tällöin Harris aloitti vuoden kestävän terapiajakson yhdessä psykologin kanssa.

Nuorisokodissa ollessaan molemmat pojat osallistuivat valtuutuskurssille ja tapasivat uudelleenohjausvirkailijan. Hyvän käytöksen johdosta molemmat vapautettiin lopulta useita viikkoja suunniteltua aiemmin, vaikka he olivatkin edelleen koeajalla. Harris kirjoitti varastettujen työkalujen omistajalle anteeksipyyntökirjeen, jossa hän pyysi anteeksiantoa ja empatiaa. Samalla hän kehuskeli kotisivuillaan teeskennellyllä katumuksellaan ja onnitteli itseään hänen petoksistaan. Harris jatkoi psykologikäyntejään vielä vain muutamaa kuukautta ennen verilöylyä, samalla kun hän ja Klebold hioivat hyökkäyssuunnitelmaansa kuntoon. Kaverukset uskoivat olevansa sodassa yhteiskuntaa ja vihaamiaan henkilöitä vastaan.

Pian näpistys-oikeudenkäynnin jälkeen Harrisin blogi katosi ja hänen kotisivunsa muuttuivat takaisin alkuperäiseen muotoonsa, päätarkoituksenaan poikien Doom-peliin luomien tasojen ylläpito. Näihin aikoihin Harris alkoi kirjoittaa ajatuksiaan ja suunnitelmiaan paperivihkoon. Hän päivitti kotisivujaan yhä tiedoillaan edistyksestään aseiden keräilyssä ja niiden pommien rakentelusta, joita he lopulta käyttivät iskussa. Kun sivuston olemassaolo tuli julkiseksi, internet-palveluntarjoaja AOL poisti sivun lopullisesti palvelimiltaan.

Verilöyly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiistaina 20. huhtikuuta kello 10.58 Eric Harris ja Dylan Klebold kantoivat koulurakennuksen ruokalaan kaksi yhdeksän kilon propaanikanisteria, jotka he olivat muuttaneet pommeiksi. Pommit olivat merimiessäkeissä, ja ne oli asetettu räjähtämään klo 11.17 (jolloin Harrisin ja Kleboldin oli tarkoitus ampua rakennuksesta pakenevat pienen ruohokumpareen huipulta) mutta pommit eivät kuitenkaan räjähtäneet syystä tai toisesta.

Aiempien tietojen mukaan pommien asettamista ei saatu videolle, mutta myöhemmin on tullut esille, että ampujat olivat edellä aikataulusta. Pommien asettamisen jälkeen he ajoivat läheiseen Clement Parkiin ja asettivat sinne uuden räjähteen. Tämä pommi oli asetettu räjähtämään kello 11.14. Sen uskotaan olleen tarkoitettu hämäämään viranomaisia. Pommi räjähti puistossa osittain ja aiheutti pienen tulipalon, jonka palokunta kuitenkin sai sammutettua nopeasti.

Kaksikko ajoi tämän jälkeen takaisin koululle ja valmistelivat autopommit. Ampujien ystävä Brooks Brown tuli tällöin pihalle polttamaan savukkeen ja kohtasi Eric Harrisin. He kävivät seuraavanlaisen vuoropuhelun:

Brown: ”What the hell is wrong with you, man? You weren't in third hour, you missed the test." (Mikä sinua vaivaa? Missä sinä olet ollut? Et ollut kolmannella tunnilla, meillä oli koe.)


Harris: ”It doesn't matter anymore." (Sillä ei ole enää väliä.)


Harris: ”Brooks, I like you now. Get out of here, go home." (Brooks, minä pidän sinusta nyt, lähde pois täältä, mene kotiin.)
[1]

Pian tämän keskustelun jälkeen Brooks lähti kävellen kotiin ja kuuli laukaukset muttei heti tajunnut niiden olevan laukauksia.[1]

Ampuminen alkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FBI:n piirros koulun läntisestä sisäänkäynnistä
FBI:n piirros koulun kirjastosta

Alkuperäisen suunnitelman epäonnistuttua Eric ja Dylan tapasivat Harrisin auton lähellä ja aseistautuivat. He lähtivät kohti suunniteltua ampumispaikkaa, Dylanin käydessä myös tarkastamassa ruokalaan jätetyt pommit. Suuri määrä oppilaita pakeni ruokalasta kello 11:24:25, viiden minuutin kuluttua ensimmäisistä laukauksista - opettaja Dave Sandersin opastamana. Sanders käytti osan elämänsä viimeisistä hetkistä juosten käytävillä saaden mahdollisimman monia oppilaita turvaan ja pelasti tuona päivänä kymmeniä ihmisiä. Harris ja Klebold ampuivat kuoliaaksi ja haavoittivat useita oppilaita matkallaan pihalta sisälle koulurakennukseen.[1]

Verilöyly kirjastossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjastossa kaksikko aloitti kuolettavimman ammuskelun.[1] 52[2] oppilasta, 2 opettajaa ja 2 kirjastonhoitajaa[3] piileskeli peloissaan pöytien alla Kleboldin ja Harrisin tullessa sisälle.[1] Klebold ja Harris käskivät kaikkien, joilla on valkoinen lippalakki, nousta ylös. Valkoinen lippalakki oli koulun urheilijoiden tunnusmerkki.[1] Kun kukaan ei noussut, kaksikko aloitti ampumisen.[1] He kuitenkin jättivät myös muutamia oppilaita henkiin - tärkeimpinä puutikuista aiemmin haavoittunut Evan Todd, jota Dylan pelotteli muttei surmannut sekä molempien tuntema John Savage, jonka Dylan käski juosta pois tämän kysyttyä häneltä mitä kaksikko teki. Klebold vastasi: "Noh, tapamme vain ihmisiä."

Kun ammuskelu oli jatkunut jo kymmeniä minuutteja, kuultiin Kleboldin sanovan, ettei ammuskelussa enää ollut intoa, vaan hänestä voisi olla hauskempaa alkaa viiltelemään ihmisiä.[4]

Tämän jälkeen ampujat etenivät kirjaston pääkassalle ja päättivät sitten lähteä takaisin ruokalaan, Kleboldin vielä pudotettua pöydältä tavaroita maasta ottamansa tuolin avulla.[1]

Ampujien itsemurha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris (vas.) ja Klebold koulun ruokalassa, kirjastossa tapahtuneen ammuskelun jälkeen 11 minuuttia ennen heidän yhteistä itsemurhaansa.

Kirjastosta lähdettyään kaksikko heitti pienen palopommin tyhjään varastoon ja juoksi pois paikalta. Harris yritti ruokalassa vielä räjäyttää yhtä räjähtämätöntä propaanikanisteri-pommia kuitenkaan siinä onnistumatta. He heittivät toisen polttopullon, mutta sekään ei syttynyt. Kaksikko lähti nousemaan ylös portaita, jolloin pullo räjähti aiheuttaen pienen tulipalon. [5] He poistuivat ruokalasta useaan otteeseen, palaten minuuttien sisällä uudelleen takaisin. Klebold ja Harris katselivat ulos ikkunoista, vilkuillen samalla luokkahuoneissa piileskeleviä oppilaita. He eivät kuitenkaan yrittäneet sisään luokkahuoneisiin.[1]

Kello 12.00[6] kaksikko meni takaisin kirjastoon. He ampuivat poliiseja kohti kirjaston ikkunoista, mutta yksikään poliisi ei loukkaantunut tilanteessa. Tämän jälkeen Harris asettautui kirjahyllyä vasten ja ampui itseään haulikolla. Klebold heitti vielä lähellä olleelle pöydälle polttopullon ennen kuin ampui itseään pistoolilla vasemmalle puolelle ohimoon.[1]

Uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uhrit läntisellä sisäänkäynnillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Rachel Scott (17) – kuoli ruohoniitylle luotien osuttua häntä päähän, kehoon ja jalkaan
 • Richard Castaldo (17) – haavoittui laukauksista käteen, rintaan, selkään ja vatsaan, selviytyi
 • Daniel Rohrbough (15) – kuoli portaikkoon luotien osuttua häntä vatsaan, jalkaan ja rintaan
 • Sean Graves (15) – ammuttiin jalkaan, selkään ja vatsaan portaikossa, selviytyi
 • Lance Kirklin (16) – haavoittui vakavasti osumista jalkaterään, jalkaan, rintaan ja leukaan, selviytyi
 • Michael Johnson (15) – ammuttiin kasvoihin, käteen ja jalkaan, selviytyi
 • Mark Taylor (17) – ammuttiin rintaan, käsiin ja jalkaan, selviytyi
 • Anne-Marie Hochhalter (17) – ammuttiin rintaan, käteen, vatsaan, selkään ja jalkaan, selviytyi
 • Brian Anderson (17) – haavoittui lasinsirpaleista, selviytyi
 • Patti Nielson (35) – haavoittui lasinsirpaleista, selviytyi
 • Stephanie Munson (17) – ammuttiin nilkkaan, pakeni ja selviytyi
 • William ”Dave” Sanders (47) – sai osuman päähän sekä jalkaan käytävällä, kuoli elvytyksestä huolimatta verenhukkaan tapahtumapaikalle.

[1]

Uhrit kirjastossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Evan Todd (15) – sai lieviä vammoja puutikuista, selviytyi
 • Kyle Velasquez (16) – kuoli luotien osuttua häntä päähän ja selkään
 • Patrick Ireland (17) – ammuttiin jalkaan ja päähän, hyppäsi ikkunasta ja selviytyi
 • Daniel Steepleton (17) – ammuttiin reiteen, selviytyi
 • Makai Hall (18) – ammuttiin polveen, selviytyi
 • Steven Curnow (14) – kuoli haulien osuttua häntä kaulaan
 • Kacey Ruegsegger (17) – ammuttiin olkapäähän, käteen ja niskaan, selviytyi
 • Cassie Bernall (17) – kuoli haulien osuttua häntä päähän
 • Isaiah Shoels (18) – kuoli luodin osuttua häntä rintaan
 • Matthew Kechter (16) – kuoli luodin osuttua häntä rintaan
 • Lisa Kreutz (18) – ammuttiin olkapäähän, kämmeneen, käsiin ja reiteen, selviytyi
 • Valeen Schnurr (18) – ammuttiin rintaan, käsiin ja vatsaan, selviytyi
 • Mark Kintgen (17) – ammuttiin päähän ja olkapäähän, selviytyi
 • Lauren Townsend (18) – kuoli useiden luotien osuttua häntä päähän, rintaan ja alaruumiiseen
 • Nicole Nowlen (16) – ammuttiin vatsaan, selviytyi
 • John Tomlin (16) – kuoli useiden luotien osuttua häntä päähän ja kaulaan
 • Kelly Fleming (16) – kuoli luodin osuttua häntä selkään
 • Jeanna Park (18) – ammuttiin polveen, olkapäähän ja jalkaan, selviytyi
 • Daniel Mauser (15) – kuoli luodin osuttua häntä kasvoihin
 • Jennifer Doyle (17) – ammuttiin käteen, jalkaan ja olkapäähän, selviytyi
 • Austin Ebanks (17) – ammuttiin käteen ja polveen, selviytyi
 • Corey DePooter (17) – kuoli luotien osuttua häntä rintaan ja kaulaan.


Ammuskelussa kuoli kaiken kaikkiaan yksi opettaja ja 14 oppilasta, lisäksi yhteensä 24 haavoittui.

Harris ja Klebold tekivät itsemurhan noin 45 minuuttia ammuskelun alkamisen jälkeen, klo 12:08.

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris ja Klebold hankkivat hyökkäystä varten kaksi 9 mm:n asetta ja kaksi 12-kaliiberista haulikkoa.

Eric Harris[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Savage-Springfield-haulikko
 • Hi-Point 995 9 mm:n karbiini
 • Harris teki itsemurhan ampumalla haulikolla suuhunsa.

Dylan Klebold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 9 mm TEC-9, itselataava yhden käden ase
 • Stevens 311D, kaksipiippuinen haulikko
 • Klebold teki itsemurhan ampumalla TEC-9 -aseella vasempaan ohimoon.


Molemmilla oli lisäksi mukana lukuisia veitsiä, 9 mm:n aseiden lippaita, haulikon panoksia sekä erilaisia räjähteitä. Useimpia aseita ei kuitenkaan käytetty.[1]

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkomurhasta syytettiin etenkin väkivaltaisia tietokonepelejä. Omaiset haastoivat oikeuteen 25 pelifirmaa siitä syystä, että niiden pelit mahdollistivat joukkosurman. Syytettyjen joukossa olivat Sony America, AOL/TimeWarner, ID Software, Atari, Sega of America, Virgin Interactive Media, Activision, Polygram Film Entertainment Distribution, New Line Cinema, GT Interactive Software ja Nintendo.[7]

Aiheeseen pohjautuvia elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f g h i j k l m Kriittinen tunti: Columbinen verilöylylähde tarkemmin?
 2. John Kuroski: The Real Story Of The Columbine Massacre The Media Didn't Cover And The Police Don't Want You To Know All That's Interesting. 11.7.2021. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
 3. Events of the Shooting – The Columbine High School Shooting courses.bowdoin.edu. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
 4. LIBRARY_TEXT edition.cnn.com. Viitattu 30.3.2022.
 5. NARRATIVE TIME LINE edition.cnn.com. Viitattu 30.3.2022.
 6. NARRATIVE TIME LINE edition.cnn.com. Viitattu 30.3.2022.
 7. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/1295920.stm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]