Columbinen verilöyly

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Columbinen kouluammuskelu
Columbinen lukio ilmakuvassa
Columbinen lukio ilmakuvassa
Paikka Columbinen lukio
Ajankohta 20. huhtikuuta 1999
kello 11.10–12.05
Iskutyyppi kouluammuskelu
Kuolleita 15 (ampujat mukaan lukien)
Haavoittuneita 24
Epäilty/epäillyt Eric Harris, Dylan Klebold
Tekoväline

-TEC-DC9 -Hi-Point 995 -Savage 67H

-Stevens 311D

Columbinen verilöyly oli Eric David Harrisin (9. huhtikuuta 198120. huhtikuuta 1999) ja Dylan Bennet Kleboldin (11. syyskuuta 198120. huhtikuuta 1999), 20. huhtikuuta 1999 tekemä joukkomurha Columbinen lukiossa Coloradossa Yhdysvalloissa. He ampuivat hengiltä 12 oppilasta ja yhden opettajan sekä haavoittivat 21 muuta. Verilöyly päättyi heidän ammuttuaan lopuksi itsensä.[1]

Varoitusmerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkkejä tulevasta alkoi hiljalleen ilmestyä vuonna 1996, kun Eric Harris loi America Onlineen oman kotisivun. Alkuperäinen sivu perustettiin hänen ja Kleboldin tekemien Doom -tasojen ylläpitoa varten, lähinnä ystävien nähtäväksi. Harris teki sivulle myös blogin, joka sisälsi vitsejä ja lyhyitä päiväkirjamerkintöjä koskien hänen ajatuksiaan perheestään, koulusta ja ystävistä. Vuoden loppuun mennessä blogi alkoi sisältää ohjeita siitä, kuinka saada aikaan pientä tuhoa, kuinka valmistaa räjähteitä, sekä tekstinpätkiä ongelmista, joita hän ja Klebold yhdessä aiheuttivat. Alkuvuodesta 1997 blogimerkinnät antoivat jo viitteitä Harrisin yhä kasvavasta vihasta yhteiskuntaa kohtaan.

Harrisin sivulla oli vain muutamia vierailijoita, eikä se aiheuttanut huolta ennen kuin vuoden 1997 loppupuolella, kun Dylan Klebold antoi sivun osoitteen Harrisin entiselle ystävälle, Brooks Brownille. Brownin äiti oli tehnyt Eric Harrisista lukuisia valituksia Jefferson Countyn seriffintoimistoon uskoen, että poika oli vaarallinen. Nettisivu alkoi täyttyä tappouhkauksista Brooksille ja Dylan tiesi, että jos Brooksilla oli sivun osoite, myös tämän äiti saisi sen käsiinsä, mikä tietäisi jälleen ongelmia Harrisille. Lopulta Brooks Brownin vanhemmat ottivatkin yhteyttä Jefferson Countyn poliisiin ja tutkija Michael Guerralle kerrottiin sivusta. Guerra huomasi, että sivusto sisälsi väkivaltaisia uhkauksia Columbine High Schoolin oppilaita ja opettajia kohtaan. Harris oli kirjoittanut sivuille myös vihastaan ihmiskuntaa kohtaan ja himostaan tappaa kaikki, jotka ärsyttivät häntä. Verilöylyyn mennessä Harris ehti koota sivuille putkipommien teko-ohjeita, listan aseistaan ja myös yksilöistä, jotka hän haluaisi tappaa, vaikka heidän kokonaissuunnitelmansa ei sellaista sisältänytkään.

30. tammikuuta 1998 Harris ja Klebold otettiin kiinni heidän varastettuaan pakettiautosta työkaluja ja muun muassa tietokoneiden osia lähellä Littletonia, Coloradoa. Molemmat pidätettiin ja he joutuivat oikeuden eteen, jossa heidät todettiin syyllisiksi näpistykseen. Tuomari lähetti heidät nuorisokotiin, jossa he osallistuivat yhdessä lukuisille kursseille, joista yksi oli vihanhallintakurssi. Tällöin Harris aloitti vuoden kestävän terapiajakson psykologin kanssa.

Nuorisokodissa ollessaan molemmat pojat osallistuivat valtuutuskurssille ja tapasivat uudelleenohjausvirkailijan. Hyvän käytöksen johdosta molemmat vapautettiin lopulta viikkoja suunniteltua aiemmin, vaikka he olivatkin edelleen koeajalla. Harris kirjoitti varastettujen työkalujen omistajalle anteeksipyyntökirjeen, jossa hän pyysi anteeksiantoa ja empatiaa. Samalla hän kehuskeli kotisivuillaan teeskennellyllä katumuksellaan ja onnitteli itseään petoksistaan. Harris jatkoi psykologikäyntejään vielä vain muutamaa kuukautta ennen verilöylyä, samalla kun hän ja Klebold hioivat suunnitelmaansa. Kumppanuksista tuntui, kuin he olisivat sodassa yhteiskuntaa ja vihaamiaan henkilöitä vastaan.

Hieman oikeudenkäynnin jälkeen Harrisin blogi katosi ja hänen kotisivunsa muuttuivat takaisin alkuperäiseen muotoonsa, päätarkoituksenaan poikien Doom -peliin luomien tasojen ylläpito. Näihin aikoihin Harris alkoi kirjoittaa ajatuksiaan ja suunnitelmiaan paperivihkoon. Hän päivitti kotisivujaan yhä tiedoillaan edistyksestään aseiden keräilyssä ja niiden pommien rakentelussa, joita he lopulta käyttivät iskussa. Kun sivuston olemassaolo tuli julkiseksi, AOL poisti sivun lopullisesti palvelimiltaan.

Verilöyly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiistaina 20. huhtikuuta kello 11.10 Eric Harris ja Dylan Klebold saapuivat koululle eri autoissa. Harris ajoi autonsa 1. vuosiluokan ja Klebold 3. vuosiluokan pysäköintialueelle, joista heillä oli hyvät näkymät koulun ruokalan uloskäynneille. Hetkeä ennen pysäköintialueelle saapumistaan Klebold ja Harris asettivat pienen palopommin pellolle vähän matkan päähän koulusta. Pommi oli asetettu räjähtämään kello 11.14. Sen uskotaan olleen tarkoitettu hämäämään viranomaisia. Pommi räjähti ja aiheutti pienen tulipalon, jonka palokunta kuitenkin sammutti nopeasti.lähde?

Eric Harrisin ystävä Brooks Brown tuli pysäköintialueelle polttamaan savukkeen. Huomattuaan Harrisin hän kävi tämän kanssa seuraavan vuoropuhelun.

Brown: ”Missä sinä olet ollut? Meillä oli tärkeä koe.”
Harris: ”Sillä ei ole mitään väliä enää.”
Harris: ”Brooks, minä pidän sinusta nyt, lähde pois, mene kotiin.”
[1]

Tämän jälkeen Brooks lähti kävellen kotiin.[1]

Pojat tapasivat Harrisin auton luona.lähde? He ottivat mukaansa kaksi 9 kilonlähde? painoista propaanipommia kasseissa ja kävelivät koulun sisälle. Molemmat pommit asetettiin räjähtämään kello 11.17. Pommien asetusta ei saatu tallennettua nauhalle, sillä vahtimestari vaihtoi valvontakameroiden kasettia juuri samaan aikaan. Pommit olisivat voineet tuhota koko ruokalan ja romahduttaa yläpuolella olevan kirjaston sen päälle. Harris ja Klebold menivät autolle odottamaan pommien räjähdystä. Heidän alkuperäinen tarkoituksensa oli tappaa pommeilla mahdollisimman monia ja ampua tämän jälkeen ulos ryntäävät oppilaat. Pommit eivät kuitenkaan räjähtäneet.

Ampuminen alkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FBI:n piirros läntisestä sisäänkäynnistä
FBI:n piirros kirjastosta

Alkuperäisen suunnitelman epäonnistuttua Eric ja Dylan tapasivat Harrisin auton lähellä ja aseistautuivat. He lähtivät kohti läntistä sisäänkäyntiä. Harris ja Klebold ampuivat kuoliaaksi ja haavoittivat useita matkallaan pihalta sisälle.[1]

Verilöyly kirjastossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjastossa kaksikko aloitti tuhovoimaisimman ammuskelunsa.[1] 55 oppilastalähde? piileskeli peloissaan pöytien alla Kleboldin ja Harrisin tullessa sisälle.[1] Klebold ja Harris käskivät kaikkien, joilla on valkoinen lippalakki, nousta ylös. Valkoinen lippalakki oli koulun urheilijoiden tunnusmerkki.[1] Kun kukaan ei noussut, kaksikko alkoi ampua.[1] Yhteensä 20 oppilasta loukkaantui tai sai surmansa kirjastossa.lähde?

Ammuskelun jatkuttua kymmeniä minuutteja kuultiin Kleboldin sanovan, ettei ammuskelussa enää ollut intoa, vaan hänestä voisi olla hauskempaa viillellä ihmisiä.lähde? Tämän jälkeen molemmat etenivät kirjaston pääkassalle.[1]

Itsemurha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris (vas.) ja Klebold koulun ruokalassa kirjastossa tapahtuneen ammuskelun jälkeen juuri ennen heidän yhteistä itsemurhaansa.

Kirjastosta lähdettyään kaksikko heitti pienen palopommin tyhjään varastoon ja juoksi pois. Harris yritti ruokalassa vielä räjäyttää yhtä räjähtämätöntä propaanipommia onnistumatta siinä.lähde? He heittivät toisen polttopullon, mutta sekään ei syttynyt.lähde? Kaksikko lähti nousemaan ylös portaita, jolloin pullo räjähti aiheuttaen pienen tulipalon.lähde? He poistuivat ruokalasta kello 11.50.lähde? Klebold ja Harris katselivat sisään ikkunoista, vilkuillen luokkahuoneissa piileskeleviä oppilaita. He eivät kuitenkaan yrittäneet sisään luokkahuoneisiin.[1]

Kello 12.05lähde? kaksikko meni kirjastoon. He ampuivat poliiseja kohti kirjaston ikkunoista, mutta yksikään poliisi ei loukkaantunut. Tämän jälkeen molemmat tekivät itsemurhan kirjastossa.[1]

Uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uhrit läntisellä sisäänkäynnillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Daniel Rohrbough (15) – Kuoli portaikkoon luodin osuttua häntä rintaan
 • Rachel Scott (17) – Kuoli ruohoniitylle luotien osuttua häntä päähän, kehoon ja jalkaan
 • William ”Dave” Sanders (47) – Sai osuman päähän sekä jalkaan käytävällä, kuoli elvytyksestä huolimatta verenhukkaan luokkahuoneessa.

[1]

Uhrit kirjastossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Cassie Bernall (17) – Kuoli luodin osuttua häntä päähän
 • Steven Curnow (14) – Kuoli luodin osuttua häntä kaulaan
 • Corey DePooter (17) – Kuoli luotien osuttua häntä rintaan ja kaulaan
 • Kelly Fleming (16) – Kuoli luodin osuttua häntä selkään
 • Matthew Kechter (16) – Kuoli luodin osuttua häntä rintaan
 • Daniel Mauser (15) – Kuoli luodin osuttua häntä kasvoihin
 • Isaiah Shoels (18) – Kuoli luodin osuttua häntä rintaan
 • John Tomlin (16) – Kuoli useiden luotien osuttua häntä päähän ja kaulaan
 • Lauren Townsend (18) – Kuoli useiden luotien osuttua häntä päähän, rintaan ja alaruumiiseen
 • Kyle Velasquez (16) – Kuoli luotien osuttua häntä päähän ja selkään

Ammuskelussa kuoli kaiken kaikkiaan 1 koulun opettaja ja 12 oppilasta sekä 24 haavoittui. Harris ja Klebold tekivät itsemurhan noin 45 minuuttia ammuskelun alkamisen jälkeen.
[1]

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harris ja Klebold hankkivat hyökkäystä varten kaksi 9 mm:n asetta ja kaksi 12-kaliiberista haulikkoa.

Eric Harris[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Savage-Springfield-haulikko
 • Hi-Point 995 9 mm:n karbiini
 • Harris teki itsemurhan ampumalla haulikolla suuhunsa.

Dylan Klebold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 9 mm TEC-9, itselataava yhden käden ase
 • Stevens 311D, kaksipiippuinen haulikko
 • Klebold teki itsemurhan ampumalla TEC-9 -aseella vasempaan ohimoonsa.

Molemmilla oli mukana lukuisia veitsiä, 9 mm:n aseiden lippaita, haulikon panoksia sekä erilaisia räjähteitä. Useimpia aseita ei kuitenkaan käytetty.[1]

Aiheeseen pohjautuvia elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f g h i j k l m n Kriittinen tunti: Columbinen verilöylylähde tarkemmin?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]