Columbine High School

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Columbine High School.

Columbine High School, tai lyhyemmin CHS, on julkinen high school Columbinen kunnallishallinnottomalla alueella Coloradossa, Yhdysvalloissa. Se kuuluu Jeffersonin piirikunnan julkiseen koulupiiriin.[1] Koulussa opiskelee tällä hetkellä noin 1 700 oppilasta. High Schoolin lempinimi ja maskotti on Rebels.[2] Sen nykyinen rehtori on Frank DeAngelis.[2] Koulun ylitarkastajana toimii Dr. Cindy Stevenson.[3]

Columbine High School nousi julkisuuteen vuonna 1999, kun kaksi sen oppilasta aloitti noin tunnin mittaisen ammuskelun, jossa kuoli yhteensä 15 ihmistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Columbine High School avattiin syksyllä 1973. Sen ensimmäinen valmistunut vuosiluokka tuli kuitenkin vasta 1975. Koulun nimettiin Coloradossa sijaitsevan samannimisen kaupungin mukaan. Sen ensimmäinen rehtori oli Gerald Difford.

Columbinen koulun viralliset värit ovat laivaston sininen ja hopea.[2] Nämä värit valittiin Ken Caryl Junior High Schoolin ja Bear Creek High Schoolin oppilaiden kesken pidetyllä äänestyksellä vuonna 1973, sillä niistä kouluista tulivat ensimmäiset koulun opiskelijat.

Verilöyly 1999[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Columbinen verilöyly

Columbine High Schoolilla tapahtui yksi Yhdysvaltojen historian pahimmista joukkomurhista huhtikuussa 1999, kun viimeistä vuottaan koulussa opiskelleet Eric Harris ja Dylan Klebold tappoivat yhteensä 15 henkilöä, mukaan lukien yhden opettajan, sekä itsensä ja haavoittivat 21 muuta tuliaseilla ja omatekoisilla räjähteillä. Isku aiheutti suurta moraalipaniikkia Yhdysvaltojen muissa kouluissa.[4]

Verilöylyn jälkeen Columbinen oppilaat siirrettiin Chatfield Senior High -kouluun lopuiksi kolmeksi kouluviikoksi. Koulun kirjasto ja kahvila, verilöylyn pahimmat paikat, oli remontoitu täysin neljä vuotta ennen ampumisia. Kirjasto sijaitsi tuolloin suoraan kahvilan yläpuolella. Myöhemmin kirjasto purettiin kokonaan ja sen tilalle tehtiin valopiha. Koulu rakensi uuden, suuremman "Hope Columbine Memorial Library" -nimisen kirjaston mäelle josta ammuskelu alkoi.[5]

Columbine High Schoollin kouluampuminen on Yhdysvaltojen eniten uhreja vaatinut ammuskelu sekä Yhdysvaltojen vakavin kahden ihmisen suorittama massamurha.

Koulun entisiä oppilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. JEFFCO Public Schools - District Map (Columbine merkitty vihreällä Littletonin vasemmalle puolelle.) jeffcopublicschools.org. Arkistoitu 22.5.2010. Viitattu 28.6.2010. (englanniksi)
  2. a b c JEFFCO Public Schools - Columbine High jeffcopublicschools.org. Arkistoitu 3.11.2010. Viitattu 28.6.2010. (englanniksi)
  3. Columbine: 10 Years Later schoolcounselor.org. Arkistoitu 5.12.2012. Viitattu 30.6.2010. (englanniksi)
  4. Lessons from Littleton (pt. I) nais.org. Arkistoitu 9.2.2012. Viitattu 30.6.2010. (englanniksi)
  5. http://acolumbinesite.com/remodel.html
  6. Darrel Akerfelds - BR Bullpen baseball-reference.com. Viitattu 18.7.2010. (englanniksi)
  7. Eric Harris and Dylan Klebold acolumbinesite.com. Viitattu 18.7.2010. (englanniksi)
  8. Rachel Joy Scott acolumbinesite.com. Viitattu 18.7.2010. (englanniksi)
  9. Cassie Rene Bernall acolumbinesite.com. Viitattu 18.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.