Christian (Tanskan kruununprinssi)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Christian (Tanskan prinssi))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christian
Tanskan kruununprinssi
Syntynyt 15. lokakuuta 2005 (ikä 18)
Kööpenhamina, Tanska
Koko nimi Christian Valdemar Henri John
Suku Glücksburg
Isä Frederik X
Äiti kuningatar Mary
Uskonto Tanskan kansankirkko

Christian (Christian Valdemar Henri John) (s. 15. lokakuuta 2005[1] Kööpenhamina, Tanska) on Tanskan kruununprinssi. Hän on kuningas Frederik X:n ja kuningatar Maryn esikoispoika ja kuningatar Margareeta II:n pojanpoika. Hänellä on 21. huhtikuuta 2007 syntynyt sisar, prinsessa Isabella ja 8. tammikuuta 2011 syntyneet veli Vincent ja sisar Josephine.[1]

Prinssi Christianin kastoi 21. tammikuuta 2006 Christiansborgin palatsin kappelissa piispa Erik Norman Svendsen. Prinssin kummeina toimivat Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, Christianin setä Tanskan prinssi Joachim, prinssi Frederikin serkku Kreikan prinssi Pavlos, prinsessa Maryn vanhin sisko Jane Stephens sekä pariskunnan kaksi ystävää, Jeppe Handwerk ja Hamish Campbell.

Nimi Christian on annettu prinssin isoisoisoisän kuningas Kristian X:n mukaan ja noudattaa Tanskan kuningashuoneen perinnettä nimetä joka toinen hallitsija Fredrikiksi ja joka toinen Kristianiksi. Nimi Valdemar juontuu 1300-luvulla hallinneesta kuningas Valdemar IV Atterdagista ja on yleinen Tanskan hovissa toisena nimenä. Henri taas on prinssi Christianin isoisän prinssi Henrikiltä, kuningatar Margareetan puolison mukaan ja John prinssin toisen isoisän, prinsessa Maryn isän John Donaldsonin mukaan.

Prinssi Christianin kuninkaallinen monogrammi.
  1. a b Danish Prince Christian Celebrates His 11th Birthday newmyroyals.com. Viitattu 28.7.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]