Canis Canem Edit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Canis Canem Edit
PlayStation 2 -version kansikuva.
PlayStation 2 -version kansikuva.
Kehittäjä Rockstar Vancouver
Julkaisija Rockstar Games
Tuottaja Jeronimo Barrera
Steve Martin
Suunnittelija Mike Skupa
Sergei Kuprejanov
Käsikirjoittaja Dan Houser
Jacob Krarup
Taiteilija Steven Olds
Säveltäjä Shawn Lee
Ohjelmoija Mike Slett
Peter Grant
Pelimoottori RenderWare
Gamebryo (Scholarship Edition)
Julkaistu PlayStation 2
NA 17. lokakuuta 2006
EU 25. lokakuuta 2006
AUS 27. lokakuuta 2006
JP 24. heinäkuuta 2008
Scholarship Edition
Wii & Xbox 360
NA 4. maaliskuuta 2008
EU 7. maaliskuuta 2008
AUS 7. maaliskuuta 2008
JP 24. heinäkuuta 2008
Microsoft Windows
NA 21. lokakuuta 2008
EU 31. lokakuuta 2008
JP 4. joulukuuta 2008
PlayStation 3 (PSN)
NA 18. joulukuuta 2012
PlayStation 4 (PSN)
22. maaliskuuta 2016
Anniversary Edition
Android, iOS & Nvidia Shield
WW 8. joulukuuta 2016
Lajityyppi toimintaseikkailu, avoin pelimaailma
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli (vain Wii & Xbox 360)
Ikäluokitus ESRB: T
OFLCA: M
OFLCZ: R13
BBFC: 15
USK: 16
PEGI: 16
Alusta PlayStation 2, Wii, Xbox 360, Microsoft Windows, PlayStation Network, Android, iOS, Shield Portable, Shield Android TV, Shield Tablet
Jakelumuoto DVD, optinen levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Canis Canem Edit on Rockstar Vancouverin kehittämä ja Rockstar Gamesin julkaisema avoimeen pelimaailmaan sijoittuva toimintaseikkailupeli, joka julkaistiin lokakuussa 2006. Peli julkaistiin alun perin PlayStation 2 -konsolille.[1] Pohjois-Amerikassa peli tunnetaan sen alkuperäisellä nimellä Bully. Rockstar muutti nimen Canis Canem Editiksi Euroopassa ja Australiassa eikä ole antanut tarkkaa syytä nimenmuutokseen.[2]

Pelistä julkaistiin päivitetty versio nimellä Bully: Scholarship Edition Windowsille, Xbox 360:lle ja Wiille maaliskuussa 2008.[3] Scholarship Editioniin on lisätty muutamia uusia tehtäviä ja PC sekä Xbox 360 -versioissa grafiikkaa on paranneltu. Lisäksi mukana on neljä uutta oppituntia: matematiikka, maantieto, musiikki ja biologia. Peli julkaistiin PlayStation 2 -klassikkona PlayStation Networkissa 20. joulukuuta 2012 ja PlayStation 4:lle 22. maaliskuuta 2016.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Canis Canem Edit sijoittuu Bullworth-nimiseen sisäoppilaitokseen, jossa pelaaja ohjaa 15-vuotiasta Jimmy Hopkinsia. Pelin tarina jakaantuu kuuteen eri kappaleeseen. Osion läpäisee päihittämällä vihollisjengin, mistä palkkioksi saa voitetun jengin puolelleen ja uusi alue kaupungista avautuu.

Koulussa on mahdollista käydä tunneilla, joiden aineet ovat äidinkieli, kuvaamataito, kemia, liikunta, valokuvaus ja mekaniikka. Jokaisesta oppitunnista hyötyy jotain, esimerkiksi liikuntatunneilla oppii uusia taisteluliikkeitä. Koulussa ja sen ulkopuolella on myös mahdollista pelata pelejä, tehdä töitä esimerkiksi postinkantajana, pikaruokalan mainospoikana tai ruohonleikkaajana ja ottaa osaa pyörä- tai karting-kisoihin.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bullworth Academy on kallis sisäoppilaitos ja yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista kouluista. Siellä ovat käyneet monet kuuluisat lakimiehet ja poliitikot, mutta tämä hieno koulu ei ole niin täydellinen kuin miltä se päälle päin näyttää, sillä se on täynnä koulukiusaamista sekä ankaria ja lahjottavia opettajia. Bullworth Academyyn kuuluu päärakennus, liikuntasali, jalkapallokenttä, kirjasto, autopaja, tähtitorni, Harrington House sekä tyttöjen ja poikien asuntolat.

Bullworth Academyn opiskelijoita.

Jengit ja ryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bullworth Academyn opiskelijat ovat jakaantuneet ryhmiin, jotka vaikeuttavat opiskelua ja viihtymistä. On viisi erilaista jengiä: nörtit, koulukiusaajat, snobit, rasvaletit ja urheilijat. Koulussa on myös oppilaita, jotka eivät kuuluu yhteenkään jengiin. Koulun ulkopuolelta löytyy myös yksi jengi, kaupunkilaiset, jotka eivät ole koulun oppilaita.

Koulukiusaajat (Bullies) on yksi koulun suurimmista jengeistä. He käyttävät yleensä aseinaan nyrkkejä, ritsoja ja pesäpallomailoja. Heitä liikkuu ympäri koulua ja kaupunkia. Jengin johtaja on koulun suurikokoisin ja pelätyin oppilas Russell Northrop, joka "päivystää" aina tietyillä alueilla. Kun Jimmy päihittää Russellin ensimmäisen kappaleen lopussa, hänellä on mahdollisuus palkata Russell ja muut kiusaajat suojelemaan häntä muilta jengeiltä.

Nörtit (Nerds) muodostavat koulun heikoimman jengin, joka joutuu usein muiden jengien kiusanteon kohteeksi. Nörtit ovat huonoja tappelemaan, mutta osaavat valmistaa erilaisia aseita, joita muut eivät pysty valmistamaan kuten esimerkiksi pullotykkejä, hajupommeja ja raketteja. He viettävät suurimman osan ajastaan kirjastolla tai Dragon Wings Comics -nimisessä sarjakuvaliikkeessä. Heidän johtajansa on Earnest Jones.

Snobit (Preppies) ovat koulun rikkaimpia oppilaita, joiden vanhemmat myös ovat varakkaita ja kuuluisia. He ylenkatsovat alemmasta yhteiskuntaluokasta tulevia ja useimmat heistä puhuvat brittiaksentilla osoittaakseen ylemmyyttään muihin. Snobit tappelevat yleensä nyrkeillä, mutta toisinaan he heittelevät myös kananmunia. He vihaavat yli kaiken rasvalettejä ja oleskelevat yleensä "Harrington Housella" koululla, "Old Bullworth Valella" tai nyrkkeilysalilla. Heidän johtajansa on Derby Harrington.

Rasvaletit (Greasers) muodostavat hiljaisen ja omissa oloissaan viihtyvän amerikanitalialaisen jengin. He pukeutuvat tyypillisesti nahka- tai farkkutakkeihin ja korjaavat mielellään autoja sekä muita kulkuvälineitä. Snobit ovat heidän päävihollisensa. Rasvaletit oleskelevat koululla sijaitsevalla autopajalla tai "Bullworth Townissa" ja "New Coventryssä". Heidän johtajansa on Johnny Vincent.

Urheilijat (Jocks) ovat amerikkalaisen jalkapallon pelaajia, joita vihataan ja pelätään. He ovat koulun kovimpia ja vahvimpia oppilaita ja siten vaikeimpia vastustajia tappeluissa. He viettävät aikaansa pääasiassa liikuntahallilla ja urheilukentällä. Heidän johtajansa on Ted Thompson.

Kaupunkilaiset (Townies) eivät käy sisäoppilaitoksessa, vaan viettävät aikansa kaupungilla. He eivät pidä "Bullworth Academyn" oppilaista ja haastavat näille jatkuvasti riitaa. Kaupunkilaiset oleskelevat "Blue Skies Industrial Arealla" ja joskus "Bullworth Townissa". Heidän johtajansa on Edgar Munsen.

Valvojat (Prefects) ovat koulun valvojia, jotka partioivat koulun sisätiloissa ja pihalla. He yrittävät ottaa kiinni sääntöjen rikkojat ja vievät lintsaajat tunneille.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jimmy Hopkins on 15-vuotias häirikkö, joka on joutunut vaihtamaan koulua lukuisia kertoja. Jimmyn äiti lähtee vuoden kestävälle kuherruskuukaudelle uuden miehensä kanssa ja jättää Jimmyn Bullworth Academy -nimiseen sisäoppilaitokseen. Jimmy huomaa nopeasti, että koulu on täynnä jengejä, jotka tekevät kaikkensa tehdäkseen hänen lukuvuodestaan epämiellyttävän. Uusien ystäviensä Garyn ja Peten avulla Jimmy päättää taltuttaa kaikki jengit tehdäkseen koulusta elinkelpoisen ja siedettävän paikan. Tavoite osoittautuu vaikeaksi, eikä kehenkään voi luottaa.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Ääninäyttelijä
Jimmy Hopkins Gerry Rosenthal
Gary Smith Peter Vack
Pete Kowalski Matt Bush
Johnny Vincent Rocco Rosanio
Derby Harrington John Lavelle
Russell Northrop Cody Melton
Earnest Jesse R. Tendler
Algie Brett Tabisel
Lola Phoebe Strole
Beatrice Caitlin Greer
Mandy Elena Franklin
Zoe Molly Fox
Tohtori Crabblesnitch (Rehtori) Ralph Gunderman
Herra Hattrick Charles Turner
Neiti Danvers Lori Funk

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Canis Canem Edit aiheutti ennakkoon kohua koulukiusaamiseen viittaavan aiheensa vuoksi.[4] Myös pelissä oleva seksuaalinen sisältö herätti keskustelua; pelaaja voi suudella sekä tyttöjä että poikia.[5] Peli joutuikin asianajaja Jack Thompsonin nostaman oikeusjutun kohteeksi.[6]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xbox 360:n Bully: Scholarship Edition kansikuva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jeff Gerstmann: Bully Review GameSpot. 19.10.2006. Viitattu 19.10.2012. (englanniksi)
  2. Micah Seff: Bully Changes Names IGN. 1.9.2006. Viitattu 19.10.2012. (englanniksi)
  3. Bully: Scholarship Edition GameSpot. Arkistoitu 27.10.2012. Viitattu 19.10.2012.
  4. Curt Feldman: Bully to blacken Rockstar's other eye? GameSpot. 1.8.2005. Viitattu 19.10.2012. (englanniksi)
  5. Brendan Sinclair: Bully's boy-on-boy scenes causing a stir GameSpot. 23.10.2006. (englanniksi)
  6. Daemon Hattfield: Judge Lets Bully onto Playground IGN. 13.10.2006. Viitattu 19.10.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]