Cajunit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cajunit
Väkiluku 2–5 miljoonaa
Asuinalueet Louisiana 432 549
Texas 56 000
Kielet cajunranska
cajunenglanti
amerikanenglanti
Uskonnot roomalaiskatolilaisuus
Louisianan Acadianan cajunien lippu.
Cajunien perinteinen asuinalue, Acadiana, Louisianan osavaltiossa väritettynä. Cajun-väestön ydinalue tummemmalla värillä.

Cajunit ovat Yhdysvaltain eteläosissa asuvaa kanadanranskalaisperäistä väestöä. Cajunit ovat perinteisesti olleet ranskankielisiä ja uskonnoltaan roomalaiskatolisia.[1] Cajunit asuvat pääosin Louisianassa, ja New Orleans on Yhdysvaltain kaupunkien joukossa kulttuurillisesti omaleimainen.

Alueen ruokakulttuuri tunnetaan maailmalla cajun-keittiönä ja musiikki cajun-musiikkina.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cajunien alkuperä on Ranskassa, josta muutti Kanadan Nova Scotiaan väestöä. 1700-luvulla nämä Acadian asukkaat muuttivat Etelä-Louisianaan ja perustivat sinne laajan ranskaa puhuvan yhteisön.[1] Vuosien 1765 ja 1785 aikana, noin 3 000 acadialaista muutti Louisianaan. Termi ”cajun” lieneekin muunnelma ”acadiasta”. Yhteisö oli 1900-luvulle asti yksikielinen, mutta nykyään kaikki cajunit puhuvat sekä cajunin ranskaa että englantia, vaikkakin ranskan puhuminen painottuu nykyisin enemmän eteläisille suoalueille.

Monet cajun-sukunimet, kuten esimerkiksi Soileau, Romero, Huval, Fontenot, eivät olet acadialaista alkuperää vaan enemmänkin espanjalaista, saksalaista, tai ranskan kreoliperäistä. Jotkut nimet ovat anglikaanista tai skottilais-iiriläistä perua.

Tunnettuja cajuneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Cajun Encyclopædia Britannica. Viitattu 2.11.2021. (englanniksi)