Cajunit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cajunit
Väkiluku 2–5 miljoonaa
Asuinalueet Flag of Louisiana.svg Louisiana 432 549
Flag of Texas.svg Texas 56 000
Kielet cajunranska
cajunenglanti
amerikanenglanti
Uskonnot roomalaiskatolilaisuus
Louisianan Acadianan cajunien lippu.
Cajunien perinteinen asuinalue, Acadiana, Louisianan osavaltiossa väritettynä. Cajun-väestön ydinalue tummemmalla värillä.

Cajunit ovat Yhdysvaltojen eteläosissa asuvaa ranskankielistä väestöä. Cajunit asuvat pääosin Louisianassa ja New Orleans on leimallisesti omanlaisensa kulttuurin omaava amerikkalaiskaupunki.

Alueen ruokakulttuuri tunnetaan maailmalla cajunkeittiönä ja musiikki cajunmusiikkina.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cajunien alkuperä on Keski-Ouest alueilla Ranskassa, josta muutti Kanadan Nova Scotiaan väestöä. Vuonna 1755 nämä Acadian asukkaat muuttivat Etelä-Louisianaan ja perustivat sinne laajan ranskaa puhuvan yhteisön.[1] Vuosien 1765 ja 1785 aikana, noin 3000 acadiaania muutti Louisianaan. Termi "cajun" lieneekin muunnelma "acadiasta". Yhteisö oli 1900-luvulle asti yksikielinen, mutta nykyään kaikki cajunit puhuvat seka cajunin ranskaa että englantia vaikkakin ranskan puhuminen painottuu nykyisin enemmän eteläisille suoalueille.

Monet cajun-sukunimet, kuten esimerkiksi Soileau, Romero, Huval, Fontenot, eivät olet acadiaaniperää vaan enemmänkin espanjalaista, saksalaista, tai ranskan kreoliperäistä. Jotkut nimet ovat anglikaanista tai skottilais-iiriläistä perua.

Tunnettuja cajuneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cajun History cajuncrawfishpie Viitattu 18.5.2012 (englanniksi)