Brad Davis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Robert Creel Davis eli Brad Davis (6. marraskuuta 1949 Tallahassee, Florida, Yhdysvallat8. syyskuuta 1991 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten elokuvasta Keskiyön pikajuna.[1] Hän kasvoi Floridassa ja viimeisteli näyttelijänkoulutuksensa New Yorkissa. Hän käytti kutsumanimeään "Brad" taiteilijanimenään.

Brad Davis löi itsensä läpi pääroolissa vuoden 1978 elokuvassa Keskiyön pikajuna, josta hänet myös palkittiin Golden Globe -palkinnolla parhaan miesdebytoijan sarjassa. Hän oli myös ehdolla sekä parhaan näyttelijän, että parhaan päärooli-tulokkaan BAFTA-palkinnon saajaksi.[1] Davisin merkittäviin päärooleihin kuuluu myös merimies Querellen rooli Rainer Werner Fassbinderin samannimisessä elokuvassa 1982.

Davis sai HIV-tartunnan ilmeisesti suonensisäisten huumeiden käytön seurauksena, mutta piti sairauden salaisuutena läpi 1980-luvun, sillä uskoi sen paljastumisen tuhoavan näyttelijänuransa. Hän väittikin myöhemmin Hollywoodin syrjivän ihmisiä, joilla edes epäillään olevan HIV.[1] Brad Davis teki itsemurhan AIDSin murtamana vuonna 1991. Häneltä jäi vaimo ja tytär.

Brad Davisin veli Gene Davis on myös näyttelijä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d imdb.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.