Bertil (Ruotsin prinssi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinssi Bertil
Hallandin herttua
Prinssi Bertil vuonna 1934
Syntynyt 28. helmikuuta 1912
Kuollut 5. tammikuuta 1997 (84 vuotta)
Puoliso Lilian
Koko nimi Bertil Gustaf Oskar Carl Eugén
Suku Bernadotte
Isä Kustaa VI Adolf
Äiti Margaret
Prinssi Bertil (oikealla) isoisänsä Kustaa V:n (vasemmalla) ja isänsä, silloisen kruununprinssi Kustaa VI Adolfin kanssa luultavasti 1940-luvun alussa.

Prinssi Bertil (Bertil Gustaf Oskar Carl Eugén; 28. helmikuuta 19125. tammikuuta 1997), Hallandin herttua, oli Ruotsin kuningas Kustaa VI Aadolfin ja hänen ensimmäisen vaimonsa, prinsessa Margareetan kolmas poika.[1] Hän opiskeli meriupseeriksi ja palveli toisen maailmansodan aikana Ruotsin sotilasasiamiehenä Lontoossa.[2] Sotilasarvoltaan Bertil oli kontra-amiraali (1956).

Bertilin vanhimman veljen kruununprinssi Kustaa Aadolfin kuoltua vuonna 1947 lento-onnettomuudessa jättäen jälkeensä alle vuoden vanhan poikalapsen ja muiden kruununperimykseen oikeutettujen luovuttua kruunusta hallitsijaksituloksi estävien avioliittojen vuoksi oli olemassa mahdollisuus, että Bertilistä voisi joskus tulla hallitsija.

Tämän takia Bertil ei mennyt naimisiin walesilaisen aatelittoman Lilian Daviesin kanssa, sillä avioliitto olisi estänyt kuninkaaksi tulemisen. Sen sijaan he elivät hienovaraisesti yhdessä. Tämä järjestely oli kaikkien tiedossa ja sen tarkoituksena oli säilyttää kruununperimys kunnes kruununperillinen olisi riittävän vanha. Silloinen rouva Davies oli yksityisesti osa kuningasperhettä, mutta ei virallisesti. Bertilin isä eli kuitenkin riittävän kauan, jotta Bertilin veljenpoika prinssi Kaarle Kustaa pystyi seuraamaan häntä valtaistuimelle. Oltuaan yli kolmekymmentä vuotta epävirallisesti yhdessä, uusi kuningas hyväksyi Bertilin ja Lilianin avioitumisen, joka tapahtui 7. joulukuuta 1976.[2] Yhä ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä (kruununprinssi Carl Philipin syntymään asti 1979) Bertil jatkoi tarvittaessa toimimista kuninkaan sijaisena. Hänen leskensä tunnettiin nimellä prinsessa Lilian, Hallannin herttuatar, prinsessa Lilian kuoli maaliskuussa 2013. Bertil oli Tanskan edesmenneen kuningattaren Ingridin (entisen Ruotsin prinsessa Ingridin) veli, Ingridin ollessa nykyisen Tanskan kuningattaren Margareeta II:n äiti.

Kun Ruotsin kruununperimysjärjestyslakia muutettiin vuonna 1980 oikeus kruunuun rajattiin Kaarle XVI Kustaalle ja hänen jälkeläisilleen; kuitenkin Bertilin kohdalla tehtiin erityinen poikkeus, joten hänestä tuli kruununperimysjärjestyksessä kolmas ja prinsessa Madeleinen synnyttyä 1982 kruununperimysjärjestyksessä neljäs.

Prinssi Bertil oli kotimaassaan erittäin suosittu. Hän piti autoista sekä tuki ja harrasti useita urheilulajeja kuten tennistä ja kuulapelejä. Hän toimi vanhemman veljensä Kustaa Aadolfin kuoleman jälkeen Ruotsin urheilun valtakunnanliiton (ruots. Svenska riksidrottsförbundet) puheenjohtajana vuosina 1947-1991.

Kun Kaarle XVI Kustaa kieltäytyi pyynnöstä tulla Ruotsin Vapaamuurarien Suurmestariksi, prinssi Bertil otti aseman hänen puolestaan toimien siinä kuolemaansa asti. [3]

  1. Prinssi Bertil haudattiin MTV3
  2. a b Efter 30 år fick Bertil sin Lilian Aftonbladet (ruotsiksi)
  3. W.Bro Alex G. Davidson: The Swedish Constitution: #3: The Swedish constitution today freemasons-freemasonry.com. Viitattu 16.6.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]