Sotilasasiamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sotilasasiamies (lyh. sasm), myös puolustusasiamies (vanhahtava termi sotilasattasea) on maansa lähetystössä työskentelevä upseeri, joka vastaa erilaisista sotilasasioista. Hän pitää yhteyttä asemamaansa asevoimiin ja osallistuu usein lähetystön turvallisuusasioiden hoitoon. Suurilla valtioilla on tärkeissä edustustoissaan myös laivasto- ja ilmailuasiamiehiä sekä muita erikoisalojen edustajia. Näistä laivastoasiamiehet ovat keskittyneet merivoimiin ja ilmailuasiamiehet ilmavoimiin.

Pienet valtiot, kuten Suomi, ovat usein akkreditoineet sotilasasiamiehen useampaan valtioon samanaikaisesti. Eräillä valtioilla (esimerkiksi Ranskalla) sotilasasiamiehen tehtäviin kuuluu komentaa lähetystöön sijoitettuja turvallisuusyksiköitä.lähde?

Suomen sotilasasiamiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiset puolustusasiamiehet ovat Puolustusvoimain pääesikunnan ja puolustusministeriön asemamaahan lähettämiä. Heidän palkkauksensa kuluista vastaa yleensä puolustusministeriö. Tehtävissä toimivat puolustusasiamiehet ja apulaispuolustusasiamiehet. Hallinnollisesti suomalaiset puolustusasiamiehet ovat pääesikunnan tiedustelupäällikön alaisia.

Tyypillisesti puolustusasiamiehen tehtäviin kuuluu mm.

  • yhteyshenkilönä toimiminen kohdemaan ja lähettävän maan (asemamaan) puolustusministeriöiden kesken
  • kohdemaan puolustuspolitiikan ja asevoimien yleinen seuraaminen
  • puolustusteknologian vientikysymyksissä yhteyshenkilönä toimiminen kohde- ja asemamaiden välillä

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.