Kuulapelit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Petankkipeli meneillään Cannesissa, Ranskassa.

Kuulapelit ovat joukko tarkkuus- ja taitopelejä, jossa kahteen joukkueeseen (joukkueen voi muodostaa yksikin pelaaja) jakautuneet pelaajat pyrkivät käsin heittämään tai vierittämään pallomaisia pelivälineitä mahdollisimmaan lähelle liikkuvaa maalipalloa. Nimenomaan Euroopassa näistä on kehittynyt nykyaikaan tultaessa joukko laajalti ja kansainvälisesti harrastettuja urheilulajeja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuulapelien idea on sen verran yksinkertainen, että luultavasti sellaisia on maailman eri muinaiskulttuureissa syntynyt toisistaan riippumatta. Jopa Çatal Hüyükin kivikautisen asutuskeskuksen raunioista väitetään löydetyn ilmeisiä pelikuulia, samoin joissakin Egyptin vanhan valtakunnan hautapiirroksissa on ilmeisestikin pelattu jonkinlaista kuulapeliä.

Euroopassa tällaisia pelejä on aikanaan pelattu lähes kaikkialla, eikä niiden tyhjentävä luettelointi jälkeenpäin ole mahdollista. Harrastuksen laajuutta ja intensiteettiä kuvaa, että ainakin Ranskassa ja Englannissa on yritetty jopa kuningashuoneen arvovallalla kieltää pelaaminen sotilailta, koska se vei liiaksi sotilaiden aikaa tähdellisemmiltä harjoituksilta.

Paikallisten sääntöjen yhdentyminen kirjoitetuiksi säännöstöiksi tapahtui vasta 1800-luvulla, jolloin alla nimeltä mainittujen pelien vasta voidaan katsoa syntyneen (poikkeuksena Petankki, joka syntyi sääntömuunnoksena Jeu Provençal-pelistä vuosina 1907–1910).

Kuulapelien sukupuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaiset kuulapelit kuitenkin muistuttavat toisiaan niin paljon, että niillä lienee yhteinen edeltäjä, mitä ilmeisimmin roomalaisten sotilaiden mukana imperiumin eri osiin kulkeutunut pelimuoto.

Pelistä on erotettavissa erilaisia tyyppejä. Varsinkin Ranskassa on vielä useita elinvoimaisia paikallislajeja, mutta jäljempänä on mainittu vain sellaisia lajeja, joissa on kansainvälistä kilpailutoimintaa.

Ratapelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näitä pelataan erillisellä tasoitetulla sora-alustaisella radalla. Pelietäisyys on 20–30 m.

  • Boule lyonnaise eli sport-boules (ransk.) eli Volo (ital.)
  • Raffa, italialainen Volon muunnelma, vähän levinnyt Italian ulkopuolelle

Heittoympyräpelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelataan sorakentällä, joko vapaasti tai rajatulla alueella. Heitot heitetään ympyrästä. Petankilla ja Jeu Provençalilla on yhteinen kansainvälinen lajiliitto ja säännöt pitkälti samansisältöiset.

  • Petankki/Pétanque, tunnetuin ja levinnein kuulapeli, syntynyt Jeu Provençalin muunnelmana: kaikki heitot heitetään heittoympyrästä, pelietäisyys yleensä alle 10 m.
  • Jeu Provençalin, heittomatkat alle 30 m, iskuheitossa kolmen askeleen vauhti.

Nurmipelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelataan tarkoitusta varten rakennetulla nurmikentällä tai sisätiloissa keinonurmella epäsymmetrisillä palloilla.

  • Nurmikeilailu eli bowls, lähinnä Britteinsaarilla ja Kansainyhteisössä.

Kuulapelit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes kaikkia maailmanlaajuisesti levinneitä kuulapelejä pelataan myös Suomessa. Petankin harrastus on kuitenkin ylivoimaisesti laajinta. Suomen Pétanque-Liitto ry on perustettu vuonna 1982 ja siinä on kaudella 2007 jäsenseuroja 56 ympäri maata.

Boule Lyonnaisea harrastaa pienehkö Suomen Boule-Liitto ry, joka ei ole jakautunut seuroihin tai klubeihin. Useimmat lajin menestyksellisimmistä harrastajista ovat myös tunnettuja petankisteja.

Uusin järjestäytynyt kuulapeli Suomessa on Bowls. Se on äskettäin järjestäytynyt Bowls Finland -nimiseksi klubiksi, joka toimii lähinnä Espoossa.

Jeu Provençalia on harrastanut ainakin 1980-luvulla eräs Petankkiliiton silloisista jäsenseuroista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]