Bauhaus (rautakauppa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rautakauppaketjua. Sanan muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Bauhaus
Bauhaus.svg
Tunnuslause Kun haluat onnistua
Perustettu 1960
Perustaja Heinz G. Baus[1]
Toimiala rakentaminen, rautakauppa
Henkilöstö >12 000 (2011)
Kotisivu Bauhaus.fi
Bauhaus-tavaratalo Ingolstadtissa.

Bauhaus on rakentamiseen erikoistunut saksalainen tavarataloketju, joka toimii 13:ssa Euroopan maassa. Tavarataloketju on perustettu vuonna 1960. Tavarataloja on yli 220[2]. Suomessa Bauhauseja on kuusi, ja ne sijaitsevat Raisiossa, Pirkkalassa, Vantaalla, Espoossa, Oulussa ja Lahdessa. Ensimmäinen niistä avattiin Vantaan Tammistossa syksyllä 2001[3]. Tavaratalot ovat 13 000–18 000 neliömetrin kokoluokkaa.

Toimintatapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bauhaus-myymälän tuotevalikoimaan kuului 2000-luvun alussa noin 80 000 artikkelia ja lisäksi 30 000–40 000 tilaustuotetta. Bauhaus oli Suomessakin alusta asti markkinoita mullistava niin sanottu category killer: kun perinteiset rautakaupat ovat panostaneet miesasiakkaisiin ja ammattirakentajiin, Bauhausin kohderyhmänä ovat kotitaloudet ja myös naiset. Tarjolla on paljon sisustus- ja puutarha-alan tuotteita, kuten viherkasveja, valaisimia, verhoja, mattoja ja kotitaloustavaroita. Bauhausiin mennään shoppailemaan ja tekemään myös impulssiostoksia toisin kuin perinteisiin rautakauppoihin. Bauhausin vaikutuksesta myös Suomen muiden rautakauppojen toimintamalli on laajentunut tähän suuntaan.[4]

Bauhaus on kansainväliseltä ostovolyymiltään hyvin tehokas ja kykenee tarjoamaan tuotteita edullisin hinnoin. Kun perinteiset rautakaupat ovat tavanneet antaa isoja alennuksia, Bauhausin strategiana ovat valmiiksi alhaiset, kiinteät hyllyhinnat. Kotitalouksille tarjottavat lisäpalvelut, kuten remontti- ja asennuspalvelu, peräkärryn lainaus, työtasojen ja muiden kalustelevyjen leikkuupalvelu sekä työkoneiden vuokraus olivat myös Bauhausin tuomia uutuuksia Suomessa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peltola, Heikki: Palveluloisto ja kiehtomisen aito taito, Kaupan keinot hyperkilpailussa, s. 235. Helsinki: Edita, 2007. ISBN 9789513749422.
  2. http://www.bauhaus.fi/bauhaus/bauhaus-konserni/index.html
  3. Saksalainen Bauhaus aloitti Suomessa. Turun Sanomat, 2.10.2001, s. 20.
  4. a b Niilola, Kari ym.: ”Bauhaus”, Vähittäiskaupan kansainvälistyminen ja sen vaikutukset Suomessa, s. 57. LTT-Tutkimus Oy, 2003. Teoksen verkkoversio (PDF).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.