Balto (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Balto
Ohjaaja Simon Wells
Käsikirjoittaja
Tuottaja Steve Hickner
Säveltäjä
Leikkaaja Sim Evan-Jones
Renée Edwards
Nick Fletcher
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Universal Studios
Ensi-ilta 1995
Kesto 78 min
Alkuperäiskieli englanti
dubattu
Seuraaja Balto - Pako yli suuren veden
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Balto (engl. Balto) on Steven Spielbergin omistaman Amblin Entertainmentin vuonna 1995 tuottama animaatioelokuva, jonka levityksestä vastasi Universal Pictures. Amblin Entertainment suljettiin pian Balton julkaisun jälkeen, ja yhdistettiin myöhemmin Dreamworksiin. Balto perustuu tositapahtumiin Balto-nimisestä valjakkokoirasta, joka veti vuonna 1925 kurkkumätälääkettä Gunnar Kaasenin valjakossa. Ajajien ja rekikoirien ansiosta Nomen kaupungin lapset pelastuivat kurkkumätäepidemialta.[1]

Täytetty Balto on näytillä Clevelandin luonnontieteellisessä museossa ja Balton muistoksi on myös pystytetty patsas New Yorkin Central Parkiin.[1]

Balto sai myöhemmin kaksi jatko-osaa, Balto - pako yli suuren veden vuonna 2002 sekä Balto - Muutoksen tuulet vuonna 2004.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Balto on Alaskassa, Nomen kylässä elävä koirasusi. Baltolla ei ole perhettä. Balto elelee Boris-hanhen kanssa. Baltoa ei kukaan huoli lemmikikseen susimaisen ulkonäkönsä takia. Ilkeä Kiilu-koira on aina tekemässä ilkeyksiä Baltolle ja yrittää saada Balton näyttämään epäluotettavalta ihmisten silmissä.

Vetokoirat lähtevät hakemaan kylän sairaille lapsille kurkkumätälääkkeitä, mutta lumimyrkyssä Kiilu johtaa koirat väärään suuntaan. Balto lähtee Boriksen, Mucin ja Lucin kanssa etsimään eksyneitä tovereitaan. Jotta Balto ei sekoittaisi reittiä, hän raapii puihin kynnenjälkiä aikeenaan seurata niitä ystäviensä ja vetokoirien kanssa takaisin kylään. Metsässä koiria vastaan tulee suuri vihainen karhu ja valtataistelun aikana osa koirista jää valtavan puunoksan alle. Balto ja Jenna taistelevat karhua vastaan ja Balto onnistuu upottamaan pedon jäihin. Balto tippuu karhun mukana jäihin myös mutta selviää urheasti. Jenna antaa Baltolle lämmikkeeksi huivinsa. Sen jälkeen Balto jatkaa etsimistään yksin. Kun Balto vihoin löytää valjakon, Kiilu hyökkää sen kimppuun. Lopulta muut vetokoirat ymmärtävät kummalla on paremmat aikeet, Kiilulla vai Baltolla. Balto pudottaa Kiilun alas vuorelta.

Kotimatkalla Kiilu on raapinut puita ja yrittää eksyttää koirat, mutta Balto ystävineen löytävää kotikylään. Koirat vievät asukkaille lääkkeet ja lapset saadaan vihdoin paranemaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanniksi Suomeksi Rooli
Kevin Bacon Jarkko Tamminen Balto, elokuvan päähenkilö. Puoliksi susi ja puoliksi husky (eli koirasusi). Balto on hyljeksitty susimaisen ulkonäkönsä takia.
Bob Hoskins Veikko Honkanen Boris, venäläinen hanhi, Balton paras ystävä. Boris on kasvattanut Balton pennusta asti joten Boris on Baltolle kuin "isä"
Bridget Fonda Petra Karjalainen Jenna, punaturkkinen husky, Balton ainoa koiraystävä. Jenna on myös Balton tyttöystävä, rakkauden kohde, ihastus ja kakkosessa vaimo ja heillä on kuusi pentua.
Juliette Brewer Henna Haverinen Roosa, Jennan omistaja, joka sairastuu kurkkumätään, mutta pelastuu Balton ansiosta. Roosa on Jennalle erittäin tärkeä.
Jim Cummings Heikki Sankari Kiilu, (eng. Steele) Balton vihollinen.
Phil Collins Jukka Rasila Muc ja Luc, kaksi jääkarhunpentua, jotka ovat myös Balton ystäviä. Tässä elokuvassa Muc ja Luc kutsuvat Borista sedäkseen, muissa osissaan enoksi johtuen siitä, että englannin sana uncle voi merkitä sekä setää (isän veli) että enoa (äidin veli).
Jack Angel Markku Riikonen Nikki
Danny Mann Jukka Rasila Kaltag
Robbie Rist Jarkko Tamminen Välkky
Miriam Margolyes Maija-Liisa Peuhu Isoäiti / Vanha Roosa
William Roberts Rauno Ahonen Roosan isä
Donald Sinden Markku Riikonen lääkäri

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Balto and the Legacy of the Serum Run (pdf) Cleveland Museum of Natural History. Viitattu 16.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.