BTS (yhtye)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BTS
BTS logo (2017).png
BTS Melon Music Awards -gaalassa vuonna 2018. Vasemmalta oikealle: V, Suga, Jin, Jungkook, RM, Jimin ja J-Hope.
BTS Melon Music Awards -gaalassa vuonna 2018. Vasemmalta oikealle: V, Suga, Jin, Jungkook, RM, Jimin ja J-Hope.
Tiedot
Toiminnassa 2013
Tyylilaji K-pop, R&B, hip-hop, dance pop, electronica, rock
Kotipaikka Etelä-Korea Etelä-Korea
Laulukieli korea, englanti, japani
Jäsenet

Jin
J-Hope
RM
Jimin
V
Jungkook
Suga

Muut nimet

Bangtan Sonyeondan, Bangtan Boys, Bulletproof Boy Scouts, Beyond The Scene

Levy-yhtiö

Big Hit Entertainment
Pony Canyon (2014-2017)
Def Jam Japan (2017-)

Aiheesta muualla
Kotisivut

BTS (tunnetaan myös nimellä Bangtan Boys kor. 방탄소년단) on eteläkorealainen seitsenhenkinen k-pop-yhtye, jonka muodostavat Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V ja Jungkook. Yhtye debytoi 12. kesäkuuta 2013 kappaleellaan "No More Dream", minkä jälkeen se on julkaissut kymmenen koreankielistä albumia ja yhden japaninkielisen studioalbumin. BTS on kansainvälisesti menestynein eteläkorealainen yhtye, ja se tunnetaan muun muassa monimutkaisista koreografioistaan, laajasta näkyvyydestään sosiaalisessa mediassa ja aktiivisesta fanikunnastaan nimeltä Army. Yhtyeessä on neljä vokalistia ja kolme räppäriä, ja sen tyylilajina on useista eri genreistä vaikutteita ottava pop- ja rap-musiikki.lähde?

BTS on saanut lukuisia palkintoja suurissa eteläkorealaisissa palkintogaaloissa, kuten Melon Music Awards -gaalassa ja Mnet Asian Music Awards -gaalassa. Lisäksi yhtye on saanut ensimmäisenä eteläkorealaisena yhtyeensä muun muassa American Music Award for Favorite Social Artist -palkinnon vuonna 2018, Billboard Music Award for Top Social Artist -palkinnon kolmena vuonna peräkkäin sekä kaksi BBC Radio1 Teen Awards -palkintoa vuonna 2018. Vuonna 2019 yhtye teki historiaa saamalla Billboard Music Award for Top Duo/Group -palkinnon.[1]

BTS oli ensimmäinen eteläkorealainen yhtye, joka myi kultaa Yhdysvalloissa.[2] Yhtye on sijoittunut hyvin myös virallisissa listauksissa: vuonna 2018 julkaistu albumi Love Yourself: Tear saavutti 1. sijan listalla Billboard 200, samoin Love Yourself: Answer sekä vuonna 2019 julkaistu Map Of The Soul: Persona.[3]

BTS on tunnettu aktiivisuudestaan sosiaalisessa mediassa, ja yhtye julkaisee tiheästi erilaisia videoita Youtube-kanavallaan BANGTANTV. Sillä on myös omia nettisarjoja, kuten Run BTS!, BTS Gayo ja BTS: Bon Voyage. Talouslehti Forbesin mukaan BTS oli Twitterin sisäisesti jaetuin artisti maaliskuussa 2016,[4] ja saman vuoden lokakuussa Billboard listasi yhtyeen ensimmäiseksi listallaan Top Social 50.[5] Kesäkuussa 2017 Time nimesi heidät 25 internetin vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.[6] Marraskuussa Guinness World Records puolestaan paljasti yhtyeen tehneen maailmanennätyksen Twitterin näkyvimpänä yhtyeenä, ja kuukautta myöhemmin heidän todettiin olevan vuoden 2017 jaetuimmat ja tykätyimmät julkisuuden henkilöt Twitterissä. Maailmanlaajuisesti yhtyettä oli jaettu tai siitä oli tykätty 502 miljoonaa kertaa.[7]

Vuonna 2018 Korean tasavallan presidentti Moon Jae-in palkitsi BTS:n yhtyeen kulttuurisista palveluksista Korean tasavallalle.[8] Saman vuoden elokuussa yhtyeen jäsenet pitivät Unicefin hyvän tahdon lähettiläinä puheen Yhdistyneille kansakunnille.[9]

BTS on toistaiseksi ainoa eteläkorealainen Grammy-ehdokas. Yhtye oli ehdolla vuoden 2019 Grammy-gaalassa kategoriassa "Paras albumikotelo".

Huhtikuussa 2019 yhtye julkaisi kappaleen "Boy With Luv" musiikkivideon, josta tuli Youtuben eniten näyttökertoja vuorokauden sisällä saanut video. Sitä katsottiin vuorokauden sisällä yli 78 miljoonaa kertaa.[10]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BTS:n ensimmäiset jäsenet rekrytoitiin Big Hit Entertainmentiin harjoittelijoiksi yhtiön esiintymislaulujen avulla vuosina 2010 ja 2011, ja alkuperäinen kokoonpano muuttui monta kertaan ennen kuin yhtyeen vakituiset jäsenet valittiin vuonna 2012. Jo puoli vuotta ennen debyyttiään BTS alkoi paitsi markkinoida itseään, myös luoda etsiä faneja Twitterin, videoblogien ja fancafe-julkaisujen avulla. He myös julkaisivat cover-kappaleita Youtubeen ja SoundCloudiin.

BTS:n lopulliset jäsenet päätyivät yhtyeeseen eri tavoin. RM, yhtyeen ensimmäinen jäsen ja sittemmin myös johtaja, oli underground-räppäri, jonka yhtiö kutsui oma-aloitteisesti koe-esiintymiseen vuonna 2010. Pian sen jälkeen toinen underground-räppäri Suga puolestaan hakeutui yhtiöön tuottajaksi ja katutanssija J-Hope edistääkseen tanssijan uraansa. Yhtyeen neljäs jäsen Jin oli elokuvataiteen opiskelija, joka kutsuttiin koe-esiintymiseen suoraan kadulta. Samaan aikaan harjoittelijaksi saapui peräti seitsemän levy-yhtiön tavoittelema 14-vuotias Jungkook, joka oli esiintynyt television laulukilpailussa Superstar K. Hänen jälkeensä yhtyeeseen liittyivät vielä V ja Jimin. V oli ollut ystävänsä tukena Big Hitin järjestämissä koelauluissa, kun yhtiön edustaja oli kehottanut häntäkin esiintymään. Yhtyeen viimeinen jäsen, tuolloin taidelukiossa opiskeleva Jimin, puolestaan hakeutui koe-esiintymiseen tanssinopettajansa rohkaisemana. Hän oli harjoittelijana vain kahdeksan kuukautta ennen yhtyeen debyyttiä.

BTS:n harjoitteluaikaan sisältyi tyypilliseen tapaan muun muassa avustamista, taustatanssimista ja pieniä rooleja musiikkivideoissa.[11] Kukaan yhtyeen jäsenistä ei ole alun perin kotoisin Soulista, ja uransa alussa he asuivatkin yhdessä asunnossa, jossa kaikki seitsemän poikaa jakoivat saman makuuhuoneen.[12]

2013-2014: Debyytti, 2 Cool 4 Skool, O!RUL8, 2?, Skool Luv Affair ja Dark & Wild[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BTS debytoi 12. kesäkuuta 2013 singlellä "No More Dream", ja heidän ensimmäinen albuminsa, 2 Cool 4 Skool, julkaistiin samaan aikaan. Yhtyeen musiikki oli tuolloin hyvin hip hop -painotteista ja tyyli myöhempiä albumeita vakavampi ja tummanpuhuvampi. Albumi sai useita parhaan uuden artistin palkintoja, mukaan lukien vuoden 2013 Melon Music Awards -palkinnon, Golden Disc Awards -palkinnon ja vuonna 2014 Seoul Music Awards -palkinnon. Albumi oli ensimmäinen osa yhtyeen niin sanotusta koulutrilogiasta. Syyskuun 11. päivä BTS julkaisi trilogian toisen osan, minialbumin nimeltä O!RUL8, 2?. Albumi sisälsi yhteensä kymmenen kappaletta.

Yhtye esiintyi myös omassa variety-ohjelmassaan, SBS-MTV:n Rookie King Channel Bangtan:issa. Show'n lähtökohta perustui olemattomaan lähetysasemaan nimeltä "Channel Bangtan", missä jäsenet parodioivat tunnettuja eteläkorealaisia ohjelmia kuten VJ Special Forces ja MasterChef Korea. Ohjelma sai ensiesityksensä 3. syyskuuta 2013 ja sisälsi yhteensä kahdeksan jaksoa.

Koulutrilogian viimeinen osa, minialbumi Skool Luv Affair , julkaistiin 12. helmikuuta 2014. Albumin nimikkosinglen "Boy In Luv" musiikkivideo julkaistiin samoihin aikoihin. Parhaimmillaan albumi nousi kolmannelle sijalle listalla Billboard World Albums Chart.

Kesäkuussa BTS osallistui Bridge to Korea -festivaaleihin Venäjällä, ja tapahtumassa yhtyeen jäsenet tuomaroivat K-pop cover -tanssikilpailua sekä esiintyivät 10 000 katsojalle. Yhtye osallistui myös Los Angelesissa järjestettyyn KCON:iin Girls' Generationin ja muiden eteläkorealaisten artistien kanssa 10. elokuuta 2014.

Elokuun 19. päivä BTS julkaisi ensimmäisen kokopitkän studioalbuminsa Dark & Wild ja musiikkivideon albumin nimikkokappaleelle "Danger". Albumi menestyi hyvin, joskin sen toinen nimikkokappale, "War of Hormone", sai myös kritiikkiä misogyynisinä pidettyjen lyriikoidensa vuoksi. Levy-yhtiö Big Hit Entertainment pahoitteli asiaa kesäkuussa 2016.[13]

Joulukuussa BTS julkaisi ensimmäisen japaninkielisen albuminsa Wake Up. Se sisälsi enimmäkseen japaninkielisiä versioita heidän kappaleistaan, mutta myös uudet alun perin japaniksi kirjoitetut kappaleet "Wake Up" ja "The Stars".

Vuoden 2014 Mnet Asian Music Awards -gaalassa BTS oli ehdolla kategorioissa "Best Dance Performance" ja "UnionPay Song Of The Year". He esittivät gaalassa kappaleensa "Boy In Luv", minkä lisäksi heillä oli yhteisnumero Block B:n kanssa.

Lisäksi BTS piti lokakuusta joulukuuhun kestäneen Aasian kiertueen, 2014 BTS Live Trilogy – Episode II: The Red Bullet:in. Kiertueen aikana he esiintyivät Etelä-Koreassa, Filippiineillä, Singaporessa, Japanissa ja Thaimaassa.

2015: The Most Beautiful Moment in Life, maailmankiertue ja kasvava suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2015 BTS teki ensimmäisen Japanin kiertueensa, Wake Up: Open Your Eyes. He esiintyivät 25 000 fanille Tokiossa, Osakassa, Nagoyassa ja Fukuokassa. Maaliskuun 28. päivä BTS piti toisen soolokonserttinsa Etelä-Koreassa, BTS Live Trilogy – Episode 1: BTS Begins.

Yhtyeen kolmas EP, The Most Beautiful Moment in Life, Part 1, julkaistiin 29. toukokuuta 2015. Kesäkuussa yhdysvaltalainen Fuse TV listasi sen yhdeksi vuoden siihen mennessä parhaista albumeista. Toukokuussa 2015 albumin nimikkosingle "I Need U" ylsi ensimmäiselle sijalle SBS MTV:n musiikkiohjelmassa The Show.

Kesäkuussa BTS julkaisi neljännen japaninkielisen singlensä "For You" julkaisten samalla kappaleen musiikkivideon. Single kiipesi Oriconin päivälistan kärkeen myyden 42 611 kappaletta ensimmäisen päivän aikana.

Kesäkuun 23. päivä BTS julkaisi musiikkivideon kappaleelleen "Dope (쩔어)", joka oltiin julkaistu albumilla The Most Beautiful Moment in Life, Part 1. Siitä tuli BTS:n ensimmäinen musiikkivideo, joka rikkoi 100 miljoonan näyttökerran rajan YouTubessa. Sen myötä "Dope (쩔어)" nousi 3. sijalle listalla Billboard World Albums Chart, vaikka itse kappale oli julkaistu jo kaksi kuukautta aiemmin.

Samaan aikaan BTS oli ensimmäisellä maailmankiertueellaan, 2015 Live Trilogy Episode: The Red Bullet, joka oli jatkoa yhtyeen aiemmille Aasian esiintymisille. Yhtye kiersi muun muassa Malesiassa, Etelä-Amerikassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa päättäen kiertueen lopulta Hong Kongiin 29. elokuuta.

BTS osallistui myös Summer Sonic Festival -kiertueelle Japanissa, esiintyen elokuun 15. päivä Tokiossa ja 16. päivä Osakassa. Marraskuun 30. päivä BTS julkaisi uuden albumin, The Most Beautiful Moment in Life, Part 2, joka pääsi albumilistalle Billboard 200. [3] He pitivät tuolloin myös kolmipäiväisen kosertin, The Most Beautiful Moment in Life: On Stage, jossa he esittivät ensimmäistä kertaa albumin nimikkosinglen "Run".

Vuoden 2015 Mnet Asian Music Awardseissa BTS sai "Best World Performer" -palkinnon tunnustuksena heidän maailmanlaajuisesta faniyhteisöstään. He esittivät myös kappaleen "Run" ja esiintyivät lyhyesti GOT7:in kanssa. Joulukuussa yhtye julkaisi japaninkielisen version kappaleesta "I Need U".

2016: The Most Beautiful Moment in Life: Young Forever, Youth ja Wings[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BTS julkaisi kuudennen japaninkielisen singlensä "Run" 15. maaliskuuta 2016. Samassa kuussa he julkaisivat kokoelma-albumin The Most Beautiful Moment in Life: Young Forever, joka pääsi edeltäjänsä tavoin Billboard 200 -albumistalle[3] ja sai myös Vuoden albumin palkinnon Melon Music Awardseilla.

Toukokuussa he esiintyivät kahtena päivänä Olympic Gymnastics Arenalla Soulissa yhteensä 24 000 fanille. Sen jälkeen yhtye aloitti Aasian kiertueen 2016 BTS LIVE The Most Beautiful Moment in Life On Stage: Epilogue, joka oli loppuunmyyty 144 000 konserttilipulla. BTS oli myös pääesiintyjänä KCON:issä Los Angelesissa ja New Yorkissa kesä-heinäkuussa 2016.

Syyskuun 7. päivä 2016 yhtye julkaisi toisen japaninkielisen studioalbuminsa Youth myyden yli 44 000 kappaletta sen ensimmäisenä julkaisupäivänä.

Lokakuun 10. päivä BTS julkaisi toisen kokopitkän studioalbuminsa, Wings, nimikkosinglenä "Blood Sweat & Tears". Albumi saavutti yli puolen miljoonan kappaleen myynnin ensimmäisen viikon aikana, ja musiikkivideo kappaleelle "Blood Sweat & Tears" saavutti yli kuusi miljoonaa katselukertaa YouTubessa vuorokauden sisällä julkaisusta ollen näin katsotuin K-pop-video 24 tunnissa koskaan. Albumi kipusi myös 26. sijalle listalla Billboard 200, mikä oli ennätyksellisen hyvä K-pop-albumin sijoitus. Wings ylsi myös Iso-Britannian viralliselle albumilistalle ollen näin listan ensimmäinen k-pop-esitys.

Marraskuussa BTS piti suuren fanitapaamisen Gocheok Sky Domessa. Kaikki 38 000 lippua myytiin.

Marraskuun 18. päivä BTS ilmoitti tulevasta maailmankiertueestaan. Samana päivänä yhtyen sai Vuoden albumi -palkinnon albumillaan The Most Beautiful Moment in Life: Young Forever Melon Music Awards -palkintogaalassa. Joulukuussa BTS sai Vuoden artistin palkinnon Mnet Asian Music Awards -palkintogaalassa ja oli näin ensimmäinen palkittu artisti, joka ei ollut peräisin maan suurimmista levy-yhtiöistä (S.M., YG ja JYP).

2017: You Never Walk Alone ja Love Yourself 承 Her[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2017 yhtye aloitti toisen maailmankiertueensa, joka kantoi nimeä Live Trilogy Episode III: The Wings Tour. Kiertue kävi muun muassa Chilessä, Brasiliassa, Yhdysvalloissa, Thaimaassa, Indonesiassa, Filippiineillä, Hong Kongissa ja Australiassa.

Samassa kuussa BTS julkaisi uuden version albumistaan Wings nimellä You Never Walk Alone. Albumista, joka sisälsi neljä uutta kappaletta, tehtiin yli 700 000 ennakkotilausta. Kappale "Spring Day" ylsi 15. sijalle listalla Billboard Bubbling Under Hot 100. Kappaleen musiikkivideo sai yli yhdeksän miljoonaa näyttökertaa vuorokauden sisällä rikkoen näin BTS:n edellisen ennätyksen, jonka yhtye saavutti kappaleellaan "Blood, Sweat & Tears". Uusi ennätys rikkoutui kuitenkin vain viikkoa myöhemmin, kun yhtye julkaisi musiikkivideon kappaleelleen "Not Today": kappale sai yli 10 miljoonaa näyttökertaa vuorokauden sisällä.

Toukokuussa BTS sai Top Social Artist -palkinnon Billboard Music Awardseissa. Yli 300 miljoonan äänen saaliillaan he voittivat muun muassa Justin Bieberin, Selena Gomezin ja Ariana Granden. Kesäkuussa Time nimesi heidät 25 internetin vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.[6]

Heinäkuussa BTS ilmoitti, että vaikka heidät tunnetaan nimillä Bangtan Sonyeondan ja Bangtan Boys, heitä voi nyt myös kutsua nimellä Beyond The Scene. Samaan aikaan he julkaisivat heidän uuden logonsa, sekä heidän faneilleen, ARMY:lle, omistetun oman logon.

18. syyskuuta yhtye julkaisi viidennen minialbuminsa Love Yourself 承 'Her. Albumi sisälsi 11 kappaletta, joista kaksi oli saatavilla vain fyysisellä levyllä. Albumin kappaletta "Best Of Me" oli tekemässä The Chainsmokersin Andrew Taggart. Albumin single "DNA" pääsi 67. sijalle listalla Billboard Hot 100, mikä oli yhtyeen ensimmäinen sijoitus kyseisellä listalla. Itse albumi sijoittui seitsemänneksi listalla Billboard 200. [3] Lisäksi albumilla oli yhteensä 1,051,546 ennakkotilausta yhtyeen ollen ensimmäinen K-pop-yhtye yli miljoonan kappaleen ennakkotilauksella. Kuukausittaisen Gaon Chartin mukaan Love Yourself 承 'Her oli syyskuun myyvin albumi 1,203,533 kappaleen myynnillään lokakuun 14. päivään mennessä, mikä teki siitä Gaon Chartin myyvimmän albumin 16 vuoteen. Albumi sijoittui Suomen virallisella listalla sijalle 11, ja YleX lisäsi "DNA:n" soittolistalleen.

6. joulukuuta BTS julkaisi japaninkielisen albumin, joka sisälsi japaninkielisiä versioita Love Yourself 承 'Her' -albumin kappaleista ja uuden japaninkielisen singlen "Crystal Snow".

Yhtye esiintyi Jimmy Kimmel Live! -keskusteluohjelman järjestämässä minikonsertissa 15. marraskuuta ja vieraili itse ohjelmassa myöhemmin. Yhtye myös esiintyi American Music Awards -palkintogaalassa 19. marraskuuta ja The Ellen DeGeneres Show -keskusteluohjelmassa 27. marraskuuta.[14]

BTS:n Twitter-tili nousi Etelä-Korean seuratuimmaksi Twitter-tiliksi 13. marraskuuta rikkoessaan 10 miljoonan seuraajan rajan.

24. marraskuuta julkaistiin musiikkivideo ja remix "MIC Drop (Steve Aoki Remix)". Kappaleessa on lisäksi useita englanninkielisiä kohtia, joissa Desiinger on auttanut. Kappale saavutti 28. sijan listalla Billboard Hot 100.[3] Joulukuussa yhtye sai Vuoden artistin palkinnon Mnet Asian Music Awards -gaalassa toista kertaa peräkkäin.[15]

2018: Love Yourself 轉 'Tear'[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. toukokuuta vuonna 2018 julkaistiin Love Yourself 轉 'Tear' -albumi sekä kappaleen "Fake Love" -musiikkivideo. Kappale myi kultaa Yhdysvalloissa ja sijoittui 10. sijalle listalla Billboard Hot 100. Toukokuussa BTS sai lisäksi toistamiseen Billboard Music Award for Top Social Artist -palkinnon.[16]

28. elokuuta BTS julkaisi uuden singlensä "IDOL", jonka musiikkivideota katsottiin vuorokauden sisällä ennätysmäiset 45 miljoonaa kertaa. Yhtye esitti kappaletta useissa yhdysvaltalaisissa televisio-ohjelmissa, joita olivat muun muassa The Late Night With Jimmy Fallon, America's Got Talent ja Good Morning America. Myöhemmin yhtye julkaisi kappaleesta myös Nicki Minajin kanssa tehdyn remixin. Lokakuussa BTS esiintyi Time-lehden kansikuvajutussa lehden tituleeraten heitä nimellä "Next Generation Leaders". [17] Samassa kuussa he vierailivat ensimmäistä kertaa Iso-Britanniassa esiintyen The Graham Norton Show'ssa ja The O2 -areenalla osana Love Yourself -maailmankiertuettaan. Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Euroopassa vieraileva kiertue alkoi elokuussa 2018 ja päättyy huhtikuussa 2019.

1. joulukuuta järjestetyssä Melon Music Awards -gaalassa BTS sai yhteensä seitsemän palkintoa, joita olivat muun muassa Vuoden artisti, Vuoden albumi ja Vuoden paras rap/hip hop -kappale.[18]

Samassa kuussa järjestetyssä, Etelä-Koreassa, Japanissa ja Hongkongissa pidetyssä kolmipäiväisessä Mnet Asian Music Awards -gaalassa yhtye puolestaan sai yhdeksän palkintoa, joita olivat muun muassa Vuoden artisti ja Vuoden albumi.[19]

2019: Map Of The Soul: Persona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2019 yhtye kertoi Love Yourself -maailmankiertueensa jatkuvan Love Yourself: Speak Yourself -nimisen kiertueen muodossa. Kymmenen stadionkonserttia sisältävä kiertue vieraili Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa.[20]

12. huhtikuuta BTS julkaisi seitsemän kappaletta sisältävän EP:n Map Of The Soul: Persona. Samana päivänä julkaistiin myös albumin nimikkokappaleen, Halseyn kanssa yhteistyössä tehdyn "Boy With Luv":n musiikkivideo, joka rikkoi Youtuben ennätyksen eniten näyttökertoja 24 tunnin sisällä saaneena videona: vuorokaudessa videota katsottiin yli 78 miljoonaa kertaa.[21][10] Muutamaa päivää myöhemmin BTS julkaisi kappaleelle uuden, faneille osoitetun musiikkivideon.

"Boy With Luv" kipusi kahdeksannelle sijalle listalla Billboard Top 100, minkä lisäksi itse EP saavutti ensimmäisen sijan listalla Billboard 200.[3] BTS esitti kappaleen ensimmäistä kertaa televisiossa 13. huhtikuuta yhdysvaltalaisessa viihdeohjelmassa Saturday Night Live ollen ensimmäinen ohjelmassa esiintynyt K-pop-yhtye.[22] Yhtye esitti kappaleen lisäksi yhdessä Halseyn kanssa toukokuussa järjestetyssä Billboard Music Awards -gaalassa. Gaalassa BTS sai kolmannen Top Social Artist -palkintonsa, minkä lisäksi yhtye teki historiaa saamalla ensimmäisenä eteläkorealaisena yhtyeenä Vuoden yhtye -palkinnon.[1]

Vuonna 2019 BTS julkaisi useita yhteistyökappaleita muun muassa Charli XCX:n, Juicy Wrldin, Lil Nas X:n ja Zara Larssonin kanssa. Samana vuonna eteläkorealainen peliyhtiö Netmarble julkaisi pelin nimeltä BTS World, jossa pelaaja toimii BTS:n managerina ohjaten yhtyettä menestykseen. Samana vuonna julkaistiin yhtyeen toinen pitkä kiertuedokumentti nimeltään Bring The Soul: The Movie.

Elokuussa 2019 Big Hit Entertainment ilmoitti BTS:n jäävän ensimmäiselle pitkälle tauolleen vuonna 2013 tapahtuneen debyyttinsä jälkeen. Tauko kestää noin kaksi kuukautta. [23]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BTS on seitsenhenkinen yhtye, johon kuuluu neljä vokalistia ja kolme räppäriä. Yhtyeen johtajana toimii räppäri RM.

Kaikki BTS:n jäsenet tanssivat, mutta J-Hope, Jimin, V ja Jungkook ovat niin sanottuja päätanssijoita. Yhtyeen tanssinjohtaja on J-Hope ja päävokalisti Jungkook.

Hangul Nimi Koko nimi Hangul Syntymäpäivä[24] Syntymäpaikka Rooli
Jin Kim Seok-jin 김석진 4. joulukuuta 1992 Gwacheon Vokalisti, visual
슈가 Suga Min Yoon-gi 민윤기 9. maaliskuuta 1993 Daegu Räppäri
제이홉 J-Hope Jung Ho-seok 정호석 18. helmikuuta 1994 Gwangju Räppäri, päätanssija, tanssinjohtaja
알엠 RM Kim Nam-joon 김남준 12. syyskuuta 1994 Ilsan Johtaja, räppäri
지민 Jimin Park Ji-min 박지민 13. lokakuuta 1995 Busan Vokalisti, päätanssija
V Kim Tae-hyung 김태형 30. joulukuuta 1995 Daegu Vokalisti, päätanssija
정국 Jungkook Jeon Jung-kook 전정국 1. syyskuuta 1997 Busan Päävokalisti, päätanssija, maknae

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2Cool 4Skool/O!RUL8,2?  (2014) (japaniksi)
 • The Most Beautiful Moment In Life: Young Forever (2016)
 • The Best of Bodan Shonendan -Japan Edition- (2017) (japaniksi)
 • The Best of Bangtan Sonyeondan -Korea Edition- (2017)

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • O!RUL8,2?  (2013)
 • Skool Luv Affair  (2014)
  • Uudelleenjulkaisu: Skool Luv Affair Special Addition (2014)
 • The Most Beautiful Moment In Life, Part 1  (2015)
 • The Most Beautiful Moment In Life, Part 2  (2015)
 • Love Yourself 承 ’Her’  (2017)
 • Map Of The Soul: Persona  (2019)

Singlealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2 Cool 4 Skool  (2013)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • No More Dream (2013)
 • We Are Bulletproof Pt. 2 (2013)
 • N.O (2013)
 • 상남자 (Boy In Luv) (2014)
 • 하루만 (Just One Day) (2014)
 • Danger (2014)
 • 호르몬전쟁 (War of Hormone) (2014)
 • No More Dream (2014) (japaniksi)
 • Boy In Luv (2014) (japaniksi)
 • Danger (2014) (japaniksi)
 • I Need U (2015)
 • For You (2015) (japaniksi)
 • 쩔어 (Dope) (2015)
 • Run (2015)
 • I Need U (2015) (japaniksi)
 • Run (2016) (japaniksi)
 • Epilogue: Young Forever (2016)
 • 불타오르네 (Fire) (2016)
 • Save ME (2016)
 • 피 땀 눈물 (Blood Sweat & Tears) (2016)
 • 봄날 (Spring Day) (2017)
 • Not Today (2017)
 • Blood, Sweat & Tears (2017) (japaniksi)
 • DNA (2017)
 • MIC Drop Remix (2017)
 • FAKE LOVE (2018)
 • IDOL (2018)
 • Boy With Luv (2019)

Yhteistyönä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kappaleen nimi Jäsenet Muut artistit
2012 "Animal" J-Hope Jo Kwon (2AM)
2013 "Perfect Christmas" RM, Jungkook Jo Kwon (2AM), Lim Jeong-hee, Joo Hee (8eight)
2014 "Danger (MO-BLUE-MIX) Kaikki Thanh Bui
2016 Family song Kaikki GFriend (여자친구)
2017 "Change" RM Wale
2017 "Mic Drop Remix" Kaikki Steve Aoki, Desiigner
2017 ”Champion” RM Fall Out Boy
2018 "IDOL" Kaikki Nicki Minaj
2018 "Mic Drop Remix Full Ver." Kaikki Steve Aoki
2019 "Boy With Luv" Kaikki Halsey

Kiertueet ja konsertit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korean, Japanin ja Aasian kiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2014 BTS Live Trilogy-Episode II: The Red Bullet (2014)
 • BTS Live Trilogy Episode I: BTS Begins (2015)
 • BTS's First Japan Tour-Wake Up: Open Your Eyes (2015)
 • The Most Beautiful Moment in Life On Stage (2015)

Maailmankiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2015 BTS Live Trilogy Episode II: The Red Bullet (2015)
 • The Most Beautiful Moment in Life On Stage: Epilogue (2016)
 • 2017 BTS Live Trilogy Episode III: The Wings Tour (2017)
 • Love Yourself World Tour (2018)
 • Love Yourself: Speak Yourself World Tour (2019)

Osallistuivat myös konsertteihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • KCON: Los Angeles (2014)
 • KCON: Abu Dhabi, Paris, Newark ja Los Angeles (2016)
 • KCON: Mexico City (2017)
 • Music Bank World Tour: Singapore (2017)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Rishma Dosani: BTS make history as they win best group at Billboard Music Awards 2019 Metro. 2.5.2019. (englanniksi)
 2. Tamar Herman: BTS' 'DNA' & 'Mic Drop' Get Certified Gold by RIAA Billboard. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 3. a b c d e f BTS Chart History Billboard. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 4. Liv Buli: Katy Perry, Kanye West Among Top Pop Stars On Twitter As Platform Celebrates 10th Anniversary Forbes. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 5. Social 50 Billboard. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 6. a b The 25 Most Influential People on the Internet Time. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 7. Bibi Nurshuhada Ramli: K-Pop kings BTS earns a spot in Guinness World Records 2018 for most Twitter engagements New Strait Times. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 8. BTS to get medal for spreading Korean culture: presidential office K-pop Herald. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 9. Eli Meixler: 'I Was Lucky I Didn't Give It All Up': K-Pop Band BTS Addresses the United Nations Time. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 10. a b Todd Spangler: Korea’s BTS Shatters YouTube Record for Views in 24 Hours With ‘Boy With Luv’ Featuring Halsey Variety. 13.4.2019. Viitattu 15.4.2019. (englanniksi)
 11. Here’s How Each BTS Member Was Discovered, And Signed To BigHit Koreaboo. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 12. Allie Gemmill: BTS Talks About Their Early Days of Sharing One Small Room Together Teen Vogue. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 13. Big Hit apologizes for the misogynistic lyrics in BTS's songs allkpop. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
 14. BTS Let the 'Mic Drop' TheEllenShow. (englanniksi)
 15. BTS wins Artist of the Year at MAMA for second year Yonhap News Agency. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 16. Tatiana Cirisano: BTS Wins Top Social Artist Award at the 2018 Billboard Music Awards Billboard. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 17. Raisa Bruner: How BTS Is Taking Over the World Time. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
 18. Tamar Herman: BTS Performs 'Idol' at Melon Music Awards 2018 billboard.com. Viitattu 4.12.2018. (englanniksi)
 19. 2018 MAMA Winner - Mnet Asian Music Awards Winner mama.mwave.me. Viitattu 18.12.2018. (englanniksi)
 20. Althea Legaspi: BTS Announce Love Yourself: Speak Yourself World Tour Rolling Stone. 19.2.2019. Viitattu 15.4.2019. (englanniksi)
 21. Tamar Herman: BTS Drop 'Map of the Soul: Persona' Album Featuring Collabs with Halsey & Ed Sheeran: Stream it Now Billboard. 12.4.2019. Viitattu 15.4.2019. (englanniksi)
 22. Amir Vera: BTS performed on 'SNL' and fans went crazy 14.4.2019. CNN. Viitattu 15.4.2019. (englanniksi)
 23. Whitney Shoemaker: BTS Confirm “Extended Period Of Rest” For First Time Since 2013 Debut AltPress. 11.08.2019. Viitattu 14.08.2019.
 24. "Bangtanin profiili", Bangtanin virallinen kotisivusto. Luettu 1.9.2014. 

Aihesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]