Jimin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jimin
Park Ji-min (박지민)
Jimin maaliskuussa 2023
Jimin maaliskuussa 2023
Henkilötiedot
Syntynyt13. lokakuuta 1995 (ikä 28)
Busan, Etelä-Korea
Muusikko
Taiteilijanimi Jimin
Laulukielet korea, japani, englanti
Aktiivisena 2013–
Tyylilajit K-popView and modify data on Wikidata
Yhtyeet BTS
Levy-yhtiöt Hybe CorporationView and modify data on Wikidata
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
ibighit.com/bts/eng/discography/jimin

Park Ji-min (hangul: 박지민; hanja: 朴智旻; uudistettu latinisaatio: Bak Ji-min; s. 13. lokakuuta 1995, Busan, Korean tasavalta), tunnetaan myös etunimellään Jimin, on eteläkorealainen laulaja ja tanssija. Hän on yksi poikabändi BTS:n seitsemästä jäsenestä.

Varhaiset vaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Park Ji-min syntyi 13. lokakuuta vuonna 1995 Busanissa, Korean tasavallassa. Hän on kahdesta lapsesta vanhempi, ja hänen nuorempi veljensä on nimeltään Ji-hyun.[1] Park on harrastanut tanssia kahdeksannelta luokalta asti ja aloitti yläkoulun jälkeen Busanin taidelukiossa. Hän kuitenkin vaihtoi myöhemmin musiikkiuransa vuoksi Soulin taidelukioon, josta hän valmistui toisen BTS:n jäsenen Kim Tae-hyungin kanssa vuonna 2014.[2]

Park kiinnostui laulamisesta nähtyään eteläkorealaisen Rainin esiintymisen, ja hänen tanssinopettajansa Busanin taidelukiossa suosittelikin koe-esiintymistä levy-yhtiö Big Hit Entertainmentille.[2][3] Vuonna 2012 Parkista tuli harjoittelija kyseisessä yhtiössä, ja vuonna 2013 hän debytoi poikabändi BTS:n kanssa. Laulajan mukaan hänen alkunsa Big Hit Entertainmentilla ei ollut helppo, sillä hänet melkein potkaistiin bändistä ulos kahdeksan kertaa.[4] Hänen roolinsa yhtyeessä on vokalisti, ja hän kuuluu myös yhtyeen päätanssijoihin yhdessä J-Hopen, Jungkookin ja V:n kanssa. Laulajana hän erottuu yhtyeessä korkealla äänialallaan.

Park oli mukana soolokappaleensa "Lie" kirjoittamisessa. Hänen muita BTS:n albumeilla julkaistuja soolokappaleitaan ovat "Serendipity" ja ”Filter”. Vuonna 2018 Jimin julkaisi myös soolokappaleen "Promise", jossa hän oli mukana sekä säveltäjänä että sanoittajana.[5] 2022 huhtikuussa Jimin julkaisi “With you” -nimisen kappaleen, jossa on mukana laulaja laulunkirjoittaja Ha Sung Woon. Kappale on k-draama “Our blues”:n ääniraitaan kuuluva.

Viimeisin teos häneltä on face- niminen sooloalbumi, joka on julkaistu 24. maaliskuuta 2023. Albumin ennakkojulkaisu "Set me free pt.2" rikkoi monia ennätyksiä k-pop genren alla.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parkin esikuvia ovat Rain, Taeyang ja Chris Brown. Hän on kertonut julkisesti kovasta itsekuristaan ja perfektionismistaan sekä siitä, miten hän varsinkin uransa alussa harjoitteli toistuvasti yömyöhään. Hän on myös kokenut stressiä ulkonäöstään ja kamppaillut paljon kehonkuvansa kanssa. Park kertoo BTS:n vuonna 2017 julkaisemassa kirjassa Wings Concept Book, miten hän saattoi toisinaan pyörtyä tanssiharjoituksissa ankaran laihduttamisen seurauksena.[6]

  1. Meet The Siblings Of All The BTS Members Koreaboo. Viitattu 10.11.2018.
  2. a b Jimin Facts And Profile Kprofile. Viitattu 10.11.2018.
  3. Here’s How Each BTS Member Was Discovered, And Signed To BigHit Koreaboo. Viitattu 10.11.2018.
  4. BTS revealed Jimin was almost kicked out the day before debut Koreaboo. 21.9.2017. Viitattu 17.11.2020. (englanniksi)
  5. ”약속 By JIMIN Of BTS”. en
  6. Katie Baillie: BTS’ Jimin reveals extreme dieting made him pass out in dance rehearsals Metro. Viitattu 2.11.2018.