Atopia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Atopia tarkoittaa perinnöllistä taipumusta herkistyä tavallisille elinympäristössä oleville allergeeneille. Atooppisia sairauksia ovat atooppinen ihottuma, allerginen nuha ja allerginen silmätulehdus, ruoka-aineallergiat ja jotkin astmat. Atopiaa esiintyy erilaatuisina, ja monet suomalaiset sairastavat sen lievää muotoa.

Atooppinen ihottuma on eräs ekseeman muoto. Sitä voivat pahentaa vääränlaiset pesutottumukset tai karkeakuituiset vaatemateriaalit (villa, akryyli) tai altistuminen allergeeneille, liialliselle kuivuudelle tai hikoilulle. Sinänsä ne eivät kuitenkaan aiheuta atooppista ihottumaa vaan korkeintaan lisäävät oireita. Ihottuma alkaa usein vauvaiässä, jolloin sitä sanotaan maitoruveksi.

Atopia on jossain määrin perinnöllinen sairaus. Oireita voi lievittää ulkoisesti säännöllisellä perus- ja kortisonivoiteiden käytöllä. Viime aikoina on atooppisen ihon hoitoon tullut myös limuusivoiteita, esimerkiksi Protopic ja Elidel. Pahimpia ihottumatapauksia voidaan hoitaa myös valohoidolla ja antibiooteilla. Sopivasti Suomen talveen ajoitettu lomamatka etelään voi myös helpottaa oireita huomattavasti.

Mustaherukan siemenöljyllä on todettu olevan ehkäisevä vaikutus pikkulasten atooppiseen ihottumaan. Kun äiti syö sitä raskausaikana, yksivuotiailla lapsille oli atooppisten allergioiden ja ihottumien määrä lähes kolmanneksen vähäisempi kuin verrokkiryhmällä, joka sai lumetuotteena oliiviöljyä.[1]

Hoidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rasvat

Muut hoidot

Vaihtoehtoiset hoitomuodot (vaihtoehtolääkintä)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mustaherukka ehkäisee pikkulasten allergioita 16.6.2010. Yle.fi. Viitattu 16.6.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]