Silmätulehdus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulehtunut silmä

Silmätulehdus on useiden erilaisten sairauksien yhteisnimitys. Näitä sairauksia yhdistää se, että niiden sijainti on ainakin osittain silmässä ja ne ovat tulehduksellisia eli inflammatorisia.

Infektiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulehdus voi liittyä infektioon, joka voi olla bakteerien tai virusten aiheuttama. Bakteeri-infektioista tyypillinen on konjunktiviitti eli sidekalvon tulehdus. Se liittyy usein tavalliseen virusnuhaan mutta on niiden lisätauti. Se kannattaa hoitaa antibakteerisia aineita kuten kloramfenikolia sisältävin silmätipoin. Tavallista huolellisemmin on hoidettava sarveiskalvon vammakohtaan syntyvät bakteeri-infektiot, koska niillä on vaikutusta näköaistiin. Nykyään on erityisesti kehitysmaiden vitsauksena sokeuteen johtava trakooma.

Viruksista tulee erityisen huolellisesti hoitaa herpes, jonka aiheuttama sarveiskalvon tulehdus voi johtaa paitsi sokeutumiseen, jopa keskushermoston infektoitumiseen ja kuolemaan. AIDS-potilaat saavat tällaisia infektioita muuta väestöä helpommin. Herpestä vastaan on kehitetty lääke nimeltä asikloviiri, joka tavallisesti riittää paikallisesti silmätippoina, mutta se voidaan vaikeissa tapauksissa annostella muullakin tavoin.

Oireyhtymät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silmätulehduksia esiintyy eräissä yleissairauksissa, joista voidaan mainita sarkoidoosi ja nivelreuma. Näiden yhteydessä esiintyvä silmätulehdus on usein kivulias värikalvon tulehdus eli iriitti. Multippeliskleroosissa tavataan enemmänkin näköhermon tulehduksia.

Itsenäisiä oireyhtymiä, joissa on osana silmätulehdus, ovat Sjögrenin syndrooma ja Reiterin syndrooma. Niissä silmätulehdus on yleensä kuivasilmäoire. Siihen tuovat helpotusta kosteuttavat tipat. Lähes kaikkiin kivulloisiin silmätulehduksiin voi saada lievitystä verisuonia supistavilla silmätipoilla. Tämä hoito vähentää myös silmien punoitusta.

Sjögrenin syndroomaan kuuluu niveltulehdus ja silmätulehdus. Reiterin syndroomassa on näiden lisäksi virtsaputken tulehdus. Näiden syntymekanismia ei tunneta, mutta niiden epäillään olevan autoimmuunitauteja eli sellaisia sairauksia, joissa elimistö on ryhtynyt hylkimään omia kudoksiaan. Apuna voi käyttää esimerkiksi kortisonia.

Muita syitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edelleen silmätulehdus voi johtua ärsyttävän aineen joutumisesta silmään. Jos kysymyksessä on syövyttävä aine, silmä on kiireesti neutraloitava esimerkiksi vedellä, jotta pH eli happamuus saadaan lähelle seitsemää.

Allergian pohjalta on myös usein silmän sidekalvon tulehduksia, erityisesti keväisin kukinta-aikaan. Niihin auttavat muun muassa antihistamiinit. Kivulias tulehdus silmään voi tulla myös kirkkaasta valosta, esimerkiksi hitsausliekin katsomisesta ilman suojalaseja.

Silmätulehdukseksi voi lukea myös verkkokalvorappeuman eli retinitis pigmentosan, joka on tavallisimmin perinnöllinen sokeuttava silmäsairaus.

Hoitokeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bakteerien aiheuttama silmätulehdus on helpoimmin hoidettavissa paikallisesti silmään tiputettavilla antibioottitipoilla ja -salvoilla. Varsinkin piilolasien käyttöä tulee välttää.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]