Atlantis (vuoden 1913 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atlantis
Elokuvan mainosjuliste.
Elokuvan mainosjuliste.
Ohjaaja August Blom
Käsikirjoittaja Karl Ludwig Schröder, Axel Garde
Perustuu Gerhart Hauptmannin samannimiseen romaaniin (1912)
Tuottaja Ole Olsen
Kuvaaja Louis Larsen, Johan Ankerstjerne
Pääosat Olaf Fønss, Ida Orloff, Frederik Jacobsen, Ebba Thomsen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Tanska
Tuotantoyhtiö Nordisk Films Kompagni
Levittäjä Nordisk Film
Ensi-ilta 26. tammikuuta 1913 (Tanska)
19. tammikuuta 1914 (Suomi)
Kesto 2280 metriä ilman välitekstejä (116 min.)
Alkuperäiskieli mykkäelokuva
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Atlantis on vuonna 1913 valmistunut tanskalainen mykkäelokuva. Gerhart Hauptmannin samannimiseen romaaniin perustuvan draaman on ohjannut August Blom. Sen pääosia esittävät Olaf Fønss, Ida Orloff, Frederik Jacobsen ja Ebba Thomsen.

Tieteellisellä urallaan epäonnistunut bakteriologi Friedrich von Kammacher jättää mielisairaan vaimonsa ja matkustaa Berliiniin, jossa hän ihastuu tanssija Ingigerd Hahlstrømiin. Von Kammacher ja Ingigerd lähtevät valtamerialuksella Amerikkaan, mutta matkalla laiva törmää hylkyyn ja uppoaa. Von Kammacher ja Ingigerd pelastautuvat haaksirikosta ja pääsevät lopulta New Yorkiin, jossa infantiili tanssija alkaa käydä yhä enemmän miehen hermoille. Von Kammacher matkustaa ystävänsä vuoristomajalle, jossa hän luhistuu henkisesti saatuaan uutisen vaimonsa kuolemasta. Kuvanveistäjä Eva, johon von Kammacher tutustui New Yorkissa, saapuu miehen luokse ja hoitaa hänet terveeksi. Von Kammacher ja Eva menevät naimisiin ja palaavat miehen lasten luokse.[1][2]

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Olaf Fønss  tohtori Friedrich von Kammacher  
 Ida Orloff  Ingigerd Hahlstrøm, tanssija  
 Frederik Jacobsen  tohtori Rasmussen  
 Ebba Thomsen  Eva Burns, kuvanveistäjä  
 Alma Hinding  venäläinen pakolainen  
 Torben Meyer  Willy Snyders  
 Cajus Bruun  Friedrichin isä  
 Marie Dinesen    
 Christian Schrøder  Ingigerdin isä  
 Charles Unthan  Arthur Stoss, taiteilija  
 Franz Skondrup  Stossin palvelija  
 Svend Bille    
 Carl Lauritzen  tohtori Schmidt  
 Bertel Krause    
 Thomas P. Hejle    
 Albrecht Schmidt    
 Oluf Billesborg    
 Michael Curtiz    
 Musse Kornbeck    
 Henny Lauritzen    
 Vilhelm Stigaard    
 Peter Nielsen    
 Svend Kornbeck  kapteeni  
 Lau Lauritzen Sr.    
 Emilie Otterdahl  nainen tanssiaisissa  
 Charles Willumsen    
 Christian Lange    
 Maja Bjerre-Lind    
 Lily Frederiksen    
 Aage Henvig    
 Ingeborg Jensen    
 Vera Esbøll    
 Birger von Cotta-Schønberg  [3]  

Tuotanto, teema ja vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nordisk Films Kompagnin tuottama Atlantis oli aikansa pisimpiä ja kunnianhimoisimpia elokuvia. Edellisenä vuonna Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen Gerhart Hauptmannin romaaniin perustuva suurtuotanto oli myös yksi ensimmäisistä mykkäelokuvan autorenfilmeistä.[4] Julkaisua edeltänyt mainoskampanja keskittyi elokuvan haaksirikkokohtauksiin,[1] jotka toivat mieleen edellisenä vuonna uponneen Titanicin[4]. Pohjimmiltaan Atlantis on kuitenkin psykologinen kuvaus päähenkilönsä henkilökohtaisesta kriisistä, ja tanskalainen elokuvahistorioitsija Erich Ulrichsen onkin kutsunut sitä ”ensimmäiseksi moderniksi elokuvaksi”[1].

Tuotantokustannuksiltaan kallis Atlantis oli yksi Nordisk Filmin suurimmista kansainvälisistä menestyksistä, mutta ei sellainen rahasampo kuin yhtiö oli toivonut[1][4]. Elokuva sai valtavan suosion kirjailijan kotimaassa Saksassa, mutta Britanniassa ja Ranskassa sen juonta pidettiin sekavana ja liian vaikeana. Ranskalaisen elokuvahistorioitsijan Georges Sadoulin mielestä suurin ongelma on dramaattisen haaksirikkokohtauksen sijoittaminen elokuvan keskelle.[5] Nykynäkökulmasta katsottuna Atlantis monista ansioistaan huolimatta epäonnistuu keskeisimmässä tavoitteessaan: henkilön sisäisen maailman kuvaamisessa mykkäelokuvan keinoin[2]. Kielteistä huomiota saavat myös irrallisiksi jäävät juonenpätkät sekä kirjailijaa innoittaneiden tanssija Ida Orloffin ja ”kädettömän miehen” Charles Unthanin esitykset[6][7][8][9].

Atlantista esitettiin alkuvuodesta 1914 helsinkiläisissä Lyyra ja Maxim -elokuvateattereissa, joissa se oli jaettu pituutensa vuoksi kolmelle eri viikolle[10]. Uusi Suometar kertoi Lyyran maksaneen elokuvasta 29 000 markkaa[11]. Kutsuvierasnäytännössä elokuvan kokonaan nähnyt Nya Pressenin toimittaja kirjoitti sen olevan ”sekä näyttämöllepanonsa että näyttelijäsuoritustensa puolesta yksi parhaista näkemistämme filmeistä”. Samalla hän totesi, ettei elokuva ole draamana kovin jännittävä, vaan koostuu erillisistä kohtauksista, joista mieleen painuvin on realistisesti ja koskettavasti toteutettu laivan haaksirikko.[12] Uskonnollinen Herättäjä-lehti syytti tekijöitä Titanicin onnettomuudella rahastamisesta ja vaati tiukempaa elokuvasensuuria[13].

Tanskan elokuvainstituutin restauroima Atlantis on julkaistu DVD:llä vuonna 2006. Elokuva on sävytetty alkuperäiseen tapaan sekä varustettu Robert Israelin pianomusiikilla ja englanninkielisellä tekstityksellä. Lisämateriaaleihin kuuluu Venäjän markkinoita varten tehty vaihtoehtoinen loppu, värjätty lyhyt japanilainen versio sekä ote Holger-Madsenin ja August Blomin elokuvasta Elskovsleg (1914).[14]

 1. a b c d Historical Dictionary of Scandinavian Cinema, s. 63–64. Lanham: Scarecrow Press, 2012. ISBN 978-0-8108-5524-3.
 2. a b MacCabe, Colin et al. (eds.): True to the Spirit: Film Adaptation and the Question of Fidelity, s. 41–54. Gunning, Tom: Literary Appropriation and Translation in Early Cinema: Adapting Gerhardt Hauptmann’s Atlantis in 1913. New York: Oxford University Press, 2011. ISBN 978-0-19-537466-7.
 3. Det Danske Filminstitut: Filmdatabasen dfi.dk. Viitattu 12.10.2017.
 4. a b c Abel, Richard (ed.): Encyclopedia of Early Cinema, s. 110, 250–251, 389. Abingdon: Routledge, 2005. ISBN 0-415-23440-9.
 5. Sadoul, Georges: Histoire générale du cinéma, tome 3: Le cinéma devient un art 1909–1914, s. 238–239. Paris: Denoël, 1950.
 6. Mykkäelokuvasivusto mykkaelokuvat.com. Viitattu 12.10.2017.
 7. Molodezhnaja: Bollywood, Hollywood, asiatische Filme & mehr molodezhnaja.ch. Viitattu 12.10.2017.
 8. Garden of Silence garden-ofsilence.com. Arkistoitu 12.10.2017. Viitattu 12.10.2017.
 9. Alchetron alchetron.com. Viitattu 12.10.2017.
 10. Lyra ja Maxim -elokuvateatterien mainokset. Helsingin Sanomat, 18.1.1914, s. 3. Artikkelin verkkoversio.
 11. Pikku-uutisia: Suuria summia maksettu filmistä. Uusi Suometar, 8.11.1913, s. 4. Artikkelin verkkoversio.
 12. Bio: Atlantis. Nya Pressen, 20.1.1914, s. 3. Artikkelin verkkoversio.
 13. Eikö mätäpaisetta saada puhkaistuksi? Vähäsen elävien kuvien tarkastamisesta ja esityksistä. Herättäjä, 23.1.1914, s. 1. Artikkelin verkkoversio.
 14. Silent Era: Home Video Reviews silentera.com. Viitattu 12.10.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Atlantis Internet Movie Databasessa (englanniksi)