Aron Johan Rytkönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aron Johan Rytkönen (24. toukokuuta 1843 Juva30. maaliskuuta 1901 Sippola) oli suomalainen kirkkoherra ja lääninrovasti. Hänen vanhempansa olivat kyläseppä Johan Rytkönen ja Wilhelmina o.s. Felin.

Rytkösen isä kuoli ennen tämän syntymää. Leskirouva Wilhelmina Rytkönen sai pestin runoilijana tunnetun papin Abraham Poppiuksen kotiapulaiseksi tämän muutettua Viipurista takaisin juurilleen Juvalle. Wilhelmina meni myöhemmin naimisiin Poppiuksen kanssa. Poppius kannusti nuorta Rytköstä opiskelemaan ja tuki myös taloudellisesti hänen opintojaan.

Rytkönen kirjoitti ylioppilaaksi 1862 Porvoon lukiosta ja suoritti jumaluusopin erotutkinnon 1868 Helsingin yliopistosta ja sai pian sen jälkeen pappistutkinnon. Vuodet 1868–1869 Rytkönen toimi kirkkoherran apulaisena Liperissä. Kirkkoherrana toimi tuolloin teologian tohtori, valtiopäivämies Anders Josef Europaeus, jonka tyttären, Natalia Wilhelminan, kanssa Rytkönen solmi avioliiton. Tämän jälkeen Rytkönen hoiti viransijaisuuksia Kuhmoniemellä, Kontiolahdella ja Liperissä, kunnes sai nimityksen Sippolan kirkkoherraksi 1884. Rovastin arvon hän sai 1896, ja samana vuonna hänet nimitettiin vakinaiseksi lääninrovastiksi.

Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aron Johan ja Natalia Wilhelmina Rytköselle syntyi yhdeksän lasta, joista seitsemän selvisi aikuisikään saakka.