Arolammi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arolammi
Kasvillisuutta Arolammen pohjoisrannalla.
Kasvillisuutta Arolammen pohjoisrannalla.
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Riihimäki ja RiihimäkiView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 60°41′20″N, 24°47′46″E
Järvinumero 21.023.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 84 m[1]View and modify data on Wikidata
Pinta-ala 2,68 ha[2]View and modify data on Wikidata
Arolammi

Arolammi on Riihimäellä, Arolammen kylässä sijaitseva Vantaanjoen lampimainen laajentuma. Se on rehevä ja umpeen kasvava peltojen ympäröimä kosteikko. Alue on merkittävän arvokas vesi- ja rantalinnuston pesintä- ja ruokailupaikka. Lintujen pesimäaika Arolammella on 1.4. - 15.7.

Arolammen rantojen kasvillisuus on muuttunut paljon 8. helmikuuta 2003 rakennetun pohjapadon jälkeen. Pato on tasannut lammen vedenpinnan 84,5-85 metrin tasoon. Vedenpinnan nousu ja jääminen korkeammalle tasolle on ilmeisesit pysyvästi aiheuttanut lisää pajukkojen ja rantakoivujen jäämistä veden alle ja niiden poistamista rannoilta. Varsinkin Arolammen luoteispäädyssä puustoa ei juuri olekaan. Arolammen pohjassa on lähteitä, jotka ovat parantavat veden laatua. Lähteiden kohdalla vesi pysyy sulana talvellakin kylmimpiä viikkoja lukuun ottamatta.

Arolammen rantaa kiertävät eri kasvillisuusvyöhykkeet. Etelä- ja pohjoisrannalla on pajukkoluhtia. Itse lampea reunustaa rehevä saraikkorantaluhtavyöhyke, jossa kasvaa muun muassa viiltosaraa, vesihierakkaa, ruokohelpiä, mesiangervoa, viitakastikkaa, luhtasaraa, leveäosmankäämiä ja kurjenmiekkaa. Uloimpana vedessä on järviruohovyöhyke ja avovedessä kasvaa ulpukkaa. Alueen länsiosassa, Vantaanjoen varrella kasvaa haapoja, raitoja ja harmaaleppää.[3]

Ympäröivä Arolammen kylä on saanut nimensä tästä lammesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteri, Maanmittauslaitos (viitattu )View and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Järviwiki, Suomen ympäristökeskusView and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  3. Arolammi - Riihimäen kaupunki riihimaki.fi, viitattu 10.1.2020.