Arnö (Enköping)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arnö
Bond-Arnö

Utöhus saaren kaakkoispäässä

Sijainti
Vesialue
Mälaren: Arnöfjärden, Stabyfjärden, Grönsöfjärden [1]
Korkein kohta
44 m mpy. [1]
Pinta-ala
8,97 km² [a]
Väestö
Asukasluku
20
Kartta

Arnö tai myös Bond-Arnö on Mälarenin saari Ruotsissa Enköpingin kunnassa, joka sijaitsee Uppsalan läänissä.[1]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arnön pituus on 6,9 kilometriä ja leveys on 2,5 kilometriä. Saaren pinta-ala on 897 hehtaaria eli 9,0 neliökilometriä [a]. Se sijaitsee Mälarenin saaristoisessa keskiosassa Selaönin pohjoispuolella. Selaönin ja Oknönin ohittavat veden pohjoiset virtaukset kiertävät saaren etelässä Arnöfjärdenin ja pohjoisessa Stabyfjärdenin kautta. Vedet yhtyvät toisiinsa Grönsöfjärdenissä, josta ne virtaavat Mälarenin itäosaan Prästfjärdeniin. Arnön suuria vierussaaria ovat etelässä Selaön, lännessä Oknön, pohjoisessa Bryggholmen ja idässä Grönsö. Bryggholmenin edessä sijaitsevat pienempiä saaria Husgarn, Flatgarn ja Lusö skär. Näiden lisäksi on Selaönin puolella Arnön rannan läheisyydessä pienet Hällsingbo skär ja Gröna vallen. Arnön rantaviiva on selkeän muotoinen eikä pitkiä niemiä tai lahtia ole. Saarelle tulee mantereelta tie, joka kulkee Tosterönin kautta Oknönin rantaan. Sieltä jatketaan ylittämällä Arnöfjärden lossilla, jonka lauttalaituri sijaitsee saaren pohjoisosan länsirannalla. Arnöledeniksi kutsuttu lossireitti on 700 metriä pitkä. Saarella asuu vakituisesti noin 20 asukasta. Saaren peltomaat ovat hajallaan mäkien väleissä ja asutuskin on haja-asutusta. Arnöfjärdenissä kulkee sekä kunta- että lääninraja. Oknönin ja Selaönin puolella sijaitsee Strängnäsin kunta.[1][2]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaren lounaisrannassa sijaitsee jäännökset 800-luvun muinaislinnasta [3]. Saaren muinainen nimi on ollut Örn (kotka), josta se on muuttunut Arnöksi. Saarella on toinenkin nimi Bond-Arnö, jota käytettiin aikaisemmin Mälarenilla sijaitsevan Biskop-Arnön rinnalla. Biskop-Arnö sijaitsee Uppsalaledenissä. Ennen liikuttiin mantereelle vain veneellä, mutta vuonna 1931 aloitettiin lauttaliikenne. 1940-luvulla oli saarella vielä kahdeksan maatilaa ja saarella toimi koulu vuoteen 1951 asti. Vanhin maatila lienee säteri Arnöbergs, josta on tietoja keskiajalta asti. Se sijaitsee aivan Arnön kirkon vieressä [4].[a]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Asia on katsottu ruotsinkielisestä wikipedian artikkelista sv:Arnö, Enköpings kommun.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Arnö Lantmäteriet. Gävle: Lantmäteriet. Viitattu 11.5.2021. (ruotsiksi)
  2. Mälaren-Arnöfjärden (SE660180-157311) Vatteninformationssystem. Tukholma, Ruotsi: Länsstyrelsen. Viitattu 11.5.2021. (ruotsiksi)
  3. muinaislinna (Kungs-Husby 62:1) Fornminnessök. 20.11.2018. Tukholma: Riksantikvarieämbetet. Viitattu 14.5.2021. (ruotsiksi)
  4. Arnön kirkko (Kungs-Husby 158:1) Fornminnessök. 20.11.2018. Tukholma: Riksantikvarieämbetet. Viitattu 14.5.2021. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Arnö, Enköpings kommun