Arawakit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Gabriel Stedmanin piirros arawakki-naisesta.

Arawakit ovat kansa ja kieliryhmä Etelä-Amerikassa ja Karibialla. Alun perin nimitys kuului yhdelle voimakkaalle kansalle Guyanassa ja Surinamessa.[1] Tämä kansa liittoutui espanjalaisten valloittajien kanssa, koska karibit olivat heidän perinteisiä vihollisiaan.

Arawakit elivät teokraattisissa kuningaskunnissa. He harjoittivat kaskiviljelyä ja saivat vuodessa kaksi satoa maniokkia, maissia, perunoita, maapähkinöitä, papuja ja arrowjuurta. Metsästys ja kalastus olivat tärkeitä elinkeinoja. Heillä oli suuria ja taidokkaasti tehtyjä kanootteja, joissa mahtui kulkemaan kymmeniä ihmisiä. Eurooppalaisten saapumisen jälkeen arawakit katosivat nopeasti, osittain Euroopasta tuotuihin tauteihin. Sotaisammat karibit sinnittelivät pidempään ja heidän jälkeläisiään elää edelleen alueella.[2]

Termiä arawak on käytetty kuvaamaan myös koko kieliryhmää, joka kuuluu arawakkikielten perheeseen.[1] Kansanryhmänä sillä on tarkoitettu lähinnä rauhanomaisia kansoja, jotka asuivat Karibialla ennen karibien valloituksia: tainot, ignerit, lucayanit, nepojat ja suppoyot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sinikka Hiltunen: Etninen sanasto: Englannin-, suomen-, ranskan-, saksan- ja venäjänkieliset etniset termit selitettyinä suomeksi (pdf) (s.19-20) Tampere University Press. Viitattu 2.1.2022.
  2. The Pre-European Population Caribbean Islands: A Country Study. Washington: GPO for the Library of Congress, 1987.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]