Ara Pacis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edestä ja sivulta
Takaa

Ara Pacis Augustae (usein vain Ara Pacis, suom. Augustuksen rauhanalttari, kirjamellisesti Pax Augustan alttari) on alttari, joka toimi kulttirakennuksena Pax Augusta -jumalattarelle.[1] Rooman senaatti rakennutti sen vuosina 13–9 eaa. Rooman Marskentälle Rooman keisari Augustuksen voitettua viimeiset vastustajansa Hispaniassa ja Galliassa. Alttarin oli tarkoitus ilmentää sitä rauhaa ja hyvinvointia, jonka Rooman sotilaallinen mahti ja Augustuksen hallinto takasivat. Edward Gibbon antoi tälle rauhan ja vaurauden kaudelle myöhemmin nimen Pax Romana.

Pax Augusta oli myöhemmälle antiikille tyypillinen abstrakti hyvejumaluus. Muita Augustuksen pystyttämiä temppeleitä olivat Victoria Augusta (suom. Augustuksen Voitto) ja Iustitia Augusta (suom. Augustuksen Oikeudenmukaisuus). Augustus myös nimesi Forum Romanumilla sijainneen Concordian temppelin Concordia Augustaksi (suom. Augustuksen Yksimielisyys).[1]

Alttari tehtiin Lunan marmorista ja koristeltiin reliefein. Itse alttaria ympäröi marmorinen suoja-aitaus, jossa oli kohokuvioita Rooman myyttisestä menneisyydestä, sekä vuoden 13 eaa. uhrikulkueesta, jossa kuvataan myös Augustus lähisukulaisineen.

Nykyisen alttarin koristeina on sekä alkuperäisiä reliefejä että niiden kipsikopioita. Jotkut alkuperäisistä reliefeistä ovat eri maiden museoissa, muun muassa Louvressa. Mussolini siirsi alttarin vuonna 1938 alkuperäiseltä paikaltaan lähelle Augustuksen mausoleumia. Alttarille on sittemmin rakennettu moderni suojarakennus.

  1. a b Uskonnot antiikin Roomassa. Hänninen, Kahlos, Lehtonen. Teos. 2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]